Tech

Annyit spórolt egy iskola a napelemekkel, hogy megemelte a tanárok fizetését

Az Arkansas államban fekvő Batesville iskolája komoly napelemes projektbe vágott, amivel rengeteg pénzt spóroltak meg az egész tankerületnek – írja az IFLScience. Az intézménynél végül úgy döntöttek, hogy a megtakarítás egy részéből növelik a tanárok fizetését.

Ez lehet az első alkalom, amikor közvetlenül fordítottak megújuló energiaforrásokkal gyűjtött pénzt béremelésre.

Az iskola napelemparkja jelenleg a tankerület mintegy 1500 intézményének biztosít áramot, a felesleges energiát ráadásul pénzért visszatáplálják a hálózatba, így az iskola az egész térség számára termel.

A fejlesztés előtt a tankerület éves számlái a 600 ezer dollárt (mintegy 183 millió forintot) is meghaladták, ami komolyan megterhelte a rendszert. A nehézségek miatt a térség pedagógusainak fizetése kifejezetten alacsony volt, sokan el is hagyták a tankerületet.

Steve Proehl / Getty Images

Egy vizsgálat felfedte, hogy egy modern energia-infrastruktúra kiépítésével húsz év alatt 2,4 millió dollárt spórolhatnának. A megoldással ráadásul nemcsak a kiadásokat csökkenthetnék, hanem a kerület szénlábnyomát is.

2017-ben egy használaton kívüli mezőre kezdték el telepíteni a napelemeket, utóbb a batesville-i iskola homlokzatára is felszereltek paneleket. Korábban az intézményben országos szinten az egyik legrosszabb volt a tanárok átlagos fizetése, rövidesen azonban az élmezőnyhöz csatlakozott az iskola. A pedagógusok egyébként nem tudták, hogy a vezetés béremelésre fogja fordítani a megtakarítások egy részét.

A megújuló energiaforrások, köztük a napenergia használata egyre olcsóbbá válik. Még sok nagyvállalat is inkább úgy dönt, hogy felhagy a káros és nem túl gazdaságos fosszilis energiahordozók használatával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik