Tech zöldövezet

A világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmját hozták létre Szingapúrban

SINGAPORE'S NATIONAL WATER AGENCY - PUB / AFP
SINGAPORE'S NATIONAL WATER AGENCY - PUB / AFP

A világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmját hozták létre Szingapúrban: a szerdán megnyílt létesítmény 45 futballpálya nagyságú és annyi energiát termel, amennyi ellátja a délkelet-ázsiai városállam öt szennyvízkezelő vállalatát – írja az MTI.

A projekt része a földterületben szegény ország azon törekvésének, hogy a klímaváltozás elleni harc részeként 2025-re megnégyszerezze napenergia-termelését. Az ország nyugati részén elterülő Tengeh víztározón létrehozott napelemfarm 122 ezer napelemből áll és 60 megawatt csúcsteljesítményre képes. A napelemfarm évi 32 kilotonnával csökkentheti az ország szén-dioxid-kibocsátását, ez annyi, mintha hétezer gépkocsival kevesebb futna az utakon – közölte a létesítmény tulajdonosa, a Sembcorp vállalat és a szingapúri nemzeti vízművek.

A háztetőkre szerelt hagyományos napelemekkel szemben az úszó napelemek 5-15 százalékkal jobb teljesítményre képesek a víz hűtő hatása miatt, és előnyük, hogy nincsenek körülöttük épületek, amelyek árnyékot vethetnek rájuk.

A 45 hektáron elterülő úszó napelemfarm megnyitásával Szingapúr egyike lett a világ azon kevés országának, amelynek a szennyvízkezelését teljes egészében fenntartható energiával működtetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik