Tech

Napelemes repülőt fejlesztenek az amerikai hadsereg támogatásával

Pool / Solar Impulse / Bertrand / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Pool / Solar Impulse / Bertrand / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Olyan napelemes drónrepülőt fejlesztenek az Egyesült Államok hadseregének támogatásával, amely a tervek szerint akár 90 napot is repülhet egyhuzamban – írja az IFLScience. A gépet a Skydweller Aero Inc. amerikai-spanyol vállalat készíti.

A 72 méter szárnyfesztávolságú drónon 270 négyzetméternyi napelemes cella található.

A rugalmas hasznos tehernek köszönhetően a repülő számos feladatot elláthat, részt vehet például a távközlésben, de gyűjthet időjárási adatokat, és végezhet felderítést is.

A gépet egyelőre előzetesen, pilótákkal tesztelik. A Skydweller szerint a 2021 áprilisában végzett repülés során, 4875 méterrel magassági rekordot dönthettek a napelemes repülők kategóriájában. A cég célja az, hogy egy automatizált, akár 90 napig is utazni képes rendszert hozzanak létre, a vállalat talán már 2021 végén, 2022 közepén elindíthatja az első napelemes drónrepülőt. A fejlesztést az amerikai hadsereg 5 millió dollárral támogatta meg a közelmúltban.

A Skydweller gépe a Solar Impulse 2 továbbfejlesztett verziója, a korábbi repülővel André Borschberg és Bertrand Piccard 2015 és 2016 között kerülték meg a Földet. A 16 hónapon át tartó út Abu-Dzabiból indul Ázsián át, a távot 17 szakaszban tették meg, melyek közül a leghosszabb 7212 kilométeres volt, és közel 118 órán át tartott. A Solar Impulse és a Skydweller három évvel később kötöttek megállapodást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik