Tech zöldövezet

A klímaváltozás-tagadás felé tereli a Facebook a szkeptikusokat

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

A Facebook a klímaszkeptikusokat az egyre szélsőségesebb dezinformációs és összeesküvés-elméleteket felvonultató csoportok felé taszítja – derül ki egy emberi jogi szervezet kutatásából. A Global Witness szerint a Facebook algoritmusa inkább felerősíti a kételyeket, semmint a megbízható információk felé tereli azokat, akik egyébként is kétkednek a tudományos konszenzusban – írja a BBC.

Ez már csak azért is érdekes, mert a Facebook saját bevallása szerint igyekszik gátolni az álhírek terjedését.

A Global Witness kutatói két teljesen semleges, klímaszkeptikus profilt készítettek: Jane-t és Johnt, akik először csak elismert tudományos szervezeteket követtek be. Ezután követték, mit javasol a Facebook algoritmusa a két fióknak.

Jane elé hamarosan olyan tartalmakat rakott a Facebook, amelyekben tagadják az ember által előidézett klímaváltozást, ide értve azokat az oldalakat is, amelyek ezt egyszerű összeesküvés-elméletnek nevezték, és a hatásainak enyhítésére irányuló intézkedéseket támadtak. A példák közé tartoznak azok a bejegyzések, amelyek a zöld mozgalmat az emberiség rabszolgasorba taszításával vádolják, az ENSZ-t pedig egy tekintélyelvű rezsimnek nevezték, amelynek kevésbé hiteles, mint Tapsi Hapsi.

A kutatók modellezések során lájkoltak egy klímaváltozással kapcsolatos álhíreket terjesztő oldalt Jane profiljával, majd ezt kétszer megismételték, minden esetben olyan oldallal, amelynek legalább 14 ezer követője volt, és klímával kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztett. Voltak olyan modellek, amelyek során Jane egy „ I Love Carbon Dioxide”, vagyis „Szeretem a szén-dioxidot” című oldalt is lájkolt.

A kutatók szerint a kezdetektől fogva körülbelül két hónapon keresztül Jane-nek egyre több összeesküvés-elméletes és tudományellenes tartalmat ajánlott a Facebook. Az összes ajánlott oldal közül egyetlen volt olyan, amelyen nem volt klímaváltozással kapcsolatos álhír fellelhető.

Kapcsolódó
Melegágya lett a Facebook a klímaváltozás-tagadásnak
Egy friss jelentés szerint akár a COP26 konferenciát is veszélybe sodorhatja a jelenség.

Még nagyobb probléma, hogy az oldalak és tartalmak kétharmadán nem volt jelzés azzal kapcsolatban, hogy álhíreket vagy megalapozatlan információkat tartalmaz, és nem is terelte a felhasználót a Facebook klímaváltozással foglalkozó információs központja felé, amit tavaly hoztak létre pontosan ebből a célból.

John felhasználói profilja ezzel szemben az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi testületét lájkolta először, számára csak megbízható forrásokat dobott fel a Facebook később.

Az idő elteltével John ugyanúgy hiteles híreket, Jane pedig összeesküvés-elméleteket kapott ajánlásként. Korábban kimutatták, hogy a Facebook-algoritmus más területeken, például a nemi alapú bántalmazáson keresztül is buborékba küldi a felhasználókat.

A kutatók felhívták a figyelmet: a Facebook nem csupán egy semleges online tér, ahol a klímaváltozással kapcsolatos dezinformáció létezik, hanem proaktívan a felhasználók elé tolja az ilyen nézeteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik