Tech

Durva lépést tervez a YouTube

Aytac Unal / Anadolu Agency / Getty Images
Aytac Unal / Anadolu Agency / Getty Images

A YouTube termékgazdája Neal Mohan blogbejegyzésben részletezte, milyen további lépéseket terveznek a platformon terjedő, dezinformációt tartalmazó videókkal szemben. Ezeken belül is külön kategóriát képeznek az úgynevezett szürke zónába tartozó, határon mozgó tartalmak, amik ugyan nem sértik meg a felület szabályzatát, de félrevezetőek. Külön probléma az is, hogy az álhírek és összeesküvés-elméletek elképesztően gyorsan fejlődnek, sorra jelennek meg újabb és újabb teóriák, és az algoritmusok nehezen tudják kiszűrni azokat, amikről nincs még elég adatuk.

Mohan közlése alapján a jövőben érkezhet egy frissítés, ami után ezeket a videókat nem lehet majd terjeszteni: le lesz alattuk tiltva a megosztás gomb, illetve a hivatkozás és a beágyazási kód lehetőségét is elveszik. Korábban ennyire drasztikus korlátozásra még nem volt példa a platformon.

A fejlesztésről egyelőre feltételes módban beszél, mivel az élesítés előtt még mérlegelik a cégnél, hogy egy ilyen lépésnek milyen hatásai lehetnek a YouTube közösségére, mennyire sérti a szabadságukat, és ez hogyan egyeztethető össze a videómegosztó érdekeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik