Tech

Ezeket a szerszámokat és eszközöket tartsuk az autóban (x)

Ideális esetben az autónk tökéletesen működik, az autóalkatrész cserék is a tervezett módon történnek meg, és nincs is olyan szerszám, amire szükségünk lenne. A valóság azonban teljesen más. Összeszedtük azokat az eszközöket és szerszámokat, melyeket véleményünk szerint érdemes az autóban tartani.

Persze a mai, modern autók esetében egy laikus mozgástere elég szűk, a szerszámokat már nem sokra megyünk, nem úgy, mint jó pár évtizeddel ezelőtt. Most már a legtöbb esetben az izzócseréhez is szakemberre van szükség. Az autóalkatrészek egyre modernebbek, bonyolultabbak, a javításhoz pedig profi szerelőre van szükség. A Fékmester autóalkatrész webáruház szakemberei segítenek a választásban, legyen szó akár autóalkatrészről, akár szerszámról.

Hasznos szerszám a kisebb beállításokhoz

Igen, a csavarhúzó, ami sosem árt, ha kéznél van, de az sem árt, ha veszünk egy alap szerszámkészletet, bármikor szükség lehet rá a modern autókban is. Kerékkulcs, kerékcsavar, pótkerék, emelő – bizony defekt esetén ezek életmentőek.

Persze vannak defekttűrő abroncsok és egyéb javító készletek is, melyekkel el tudunk menni a legközelebbi szerelőhöz, de azért jobb a biztonság és az óvatosság. Ugyanígy fontos a tartalék izzókészlet is, amit ugyan nem biztos, hogy mi magunk ki tudunk cserélni, főleg egy modern autó esetében, de a fent említett szerszámkészlet nagy segítségünkre lehet, ha kiég az izzónk.

Hasznos segítség a bajban

Persze nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de bizony előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az autónk egyszerűen nem indul. Ha a problémát a lemerült akkumulátor jelenti, akkor jó, ha van nálunk egy bikakábel. Ha a probléma más természetű, sem kell, hogy az út szélén maradjunk. Nem kötelező ugyan, de aranyat ér ilyenkor a vontatókötél.

És itt van még egy hasznos eszköz, a tűzoltókészülék, ami nem kötelező a személyautókban, de megéri rászánni azt a pár ezer forintot, hisz ha egy autó kigyullad, pillanatok alatt órási károk keletkezhetnek benne.

Az, hogy milyen felszereléseket tartunk az autóban, az évszaktól is függ. Télen például jó, ha van fagyálló szélvédőmosó, jégkaparó, jégoldó. Ilyenkor a biztonság kedvéért egy takarót is betehetünk a csomagtartóba, ezen kívül egy palack víz és némi rágcsálnivaló is kihúzhat a bajból.

Ami pedig kötelező

A 6/1990 KÖHÉM rendelet szabályozza, hogy mi  mindennek is kell az autóban lennie. Ilyen a B típusú egészségügyi doboz, amit nem árt időről időre átnézni, hisz vannak olyan eszközök benne, melyeknek lejár a szavatossági ideje, ezt bizony ilyenkor ki kell cserélni.

Kötelező felszerelés továbbá az elakadásjelző háromszög, amit egyébként autópályán 250-500, lakott területen kívül egyéb úton 150-250  méterre, lakott területen belül pedig 50-100 méterre kell elhelyezni az autó mögé. Ilyenkor persze ki kell szállnunk az autóból, tehát gyalogossá válunk, kötelező a láthatósági mellényt viselni. Ezek a kötelezők, sok szerszám és eszköz azonban nem az, de nem árt az elővigyázatosság, hisz a baj bármikor beüthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik