Tech

A Twitter zárolta a kínai nagykövetség fiókját a kényszerabortuszok mosdatása miatt

Getty Images
Getty Images

Peking objektivitásra szólította fel a Twitter közösségi oldalt, miután a washingtoni kínai nagykövetség hivatalos fiókját zárolták egy januárban közzétett bejegyzés miatt – írja az MTI. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a csütörtöki sajtótájékoztatóján továbbá arra kérte az oldal üzemeltetőjét, hogy tegyen különbséget az álhírek és az igazság között, hangsúlyozva: az Egyesült Államokban rengeteg összeesküvés-elmélet és félrevezető információ terjed a közösségi hálózatokon, Kína pedig az áldozata ezeknek a szóbeszédeknek, beleértve a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről szólókat – tette hozzá. A szóvivő elmondta: a nagykövetségnek feladata, hogy tisztázza az igazságot.

A Twitter csütörtökön közölte, hogy felfüggeszti a washingtoni kínai nagykövetség fiókját egy olyan bejegyzés miatt, mely a cég szerint megsértette a platform emberek vagy csoportok emberi mivoltuktól való megfosztását tiltó szabályait. A kérdéses bejegyzésben a nagykövetség a kínai vezetés Hszincsiangban alkalmazott intézkedéseit vette védelmébe, és egy – a China Daily című kínai pártlapban közölt – tanulmányra hivatkozva azt írta:

az ujgur nők többé már nem „gyerekgyártó gépek”.

Linkeltek egy cikket is a Csungkuo Zsipaóból, a kínai kommunista párt egyik lapjából. Itt azt írják, tanulmányok szerint a szélsőségesség kigyomlálásával az ujgur asszonyok elméje emancipálva lett, a nemek közti egyenlőség és a reprodukciós egészség promótálásával ők többé nem gyerekgyártó gépek. Ezzel azt állítják, hogy nem a kényszerabortuszok miatt esett vissza a népszaporulat, hanem a felvilágosítás miatt.

Kína rendszeresen tagadja azokat a vádakat, miszerint emberi jogi visszaéléseket követ el Hszincsiangban. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint azonban az északnyugat-kínai területen az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és a gyárakban vagy a földeken dolgoztat.

Adrien Zenz német kutató egy tavaly megjelent jelentésében a helyi muszlim kisebbséghez tartozók kényszerített sterilizációjával, illetve terhesség-megszakításokkal vádolta meg a kínai vezetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik