Tech

Betelt a pohár: a Facebook két hétre némítja el Donald Trumpot

AFP
AFP

Ahogy korábban megírtuk, a Capitolium ostromával zárult az a szerdai Trump-párti tüntetés, melyet Joe Biden elnökké választásának hitelesítésére szerveztek. A támadásban többen életüket vesztették, a tömeget végül a Nemzeti Gárda tudta feloszlatni. Az esemény során Donald Trump több bejegyzést is megosztott a közösségi felületeken, a Facebook és az Instagram moderátorai pedig a szabályok megsértése miatt több órára zárolták az oldalát, amit meghosszabbítanak.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője csütörtökön magyar idő szerint öt óra előtt pár perccel osztott meg egy posztot, amiben arról ír, hogy Trump Facebook és Instagram profiljai még legalább két hétig nem lesznek használhatók. Az elmúlt 24 óra tanulságai szerint ugyanis a leköszönő elnök a hátralévő idejét láthatóan arra használja, hogy aláássa a békés hatalomátadást utódjának – fogalmaz a közösségi oldal vezére. A republikánus politikus által közzétett posztok és videók megzavarták az embereket, ezért azokat a moderátorok eltávolították, miután úgy találták, hogy további erőszakot gerjesztenek. Miután a kongresszus is hitelesítette az elnökválasztás eredményeit, az egész ország fő érdeke az lenne, hogy a váltás békésen, a demokratikus normákhoz illeszkedően menjen végbe – olvasható az állásfoglalásban.

Zuckerberg posztja kiemeli, hogy korábban már több alkalommal is hagyták a Trump által megosztott, sokszor már problémásba hajló posztok maradását a közösségi oldalon annak érdekében, hogy a netezők többféle véleményt is láthassanak a politikustól.

„A mostani esetnél a kontextus viszont teljesen más, mert a platformunkat a demokratikusan megválasztott kormány elleni erőszakra és ingerlésre használták fel ” – írja a Facebook-vezér, aki szerint egyszerűen túl kockázatos lenne Trump számára engedni ebben az időszakban, hogy tovább randalírozzon a neten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik