Tech koronavírus

Egy színkód irányítja Kínában a vírus utáni életet

Kínában több – főleg a COVID-19 járvány miatt lezárt tartományban – bevezetésre került egy „egészségkód” nevű rendszer, amely nagymértékben befolyásolja az állampolgárok szabad mozgását. Mindezt telefonos alkalmazások segítségével üzemeltetik, amelyek városonként és tartományonként némileg eltérőek lehetnek, azonban működésük alapja azonos. A kínai polgárokat egészségügyi állapotuk, valamint utazási előzményeik alapján egy színkóddal látják el. A zöld szín viszonylag szabad mozgást enged a felhasználóknak (ők a közszolgáltatásokat is igénybe vehetik), a sárga kód azt jelenti, hogy a felhasználónak elszigetelten otthon kell maradnia, míg a piros a megerősített új koronavírussal fertőzött beteget jelenti, akinek karanténban kell maradnia.

A különböző szolgáltatók, például éttermek, üzletek, szállodák és egyéb intézmények QR-kód olvasó segítségével beolvashatják a vendégek egészségkódját, ami alapján kiderül, hogy igénybe vehetik-e a szolgáltatást.

Vuhanban például csak a zöld színkóddal ellátott felhasználók utazhatnak tömegközlekedési eszközzel.

Többeket aggaszt ugyanakkor, hogy nem ismert az alkalmazások pontos működése, illetve, hogy milyen adatokat tárolnak a polgárokról.

Egyesek tévesen adott piros színkódra panaszkodnak, és többeket aggaszt, hogy az Alipay és a WeChat nyomon követheti őket – írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a Guardianre hivatkozva. A kínai közösségimédia-felületeken több netező is amiatt aggódik, hogy nem átlátható a rendszer, és nagy bonyodalmat okoz, hogy van amikor egyszerűen elmegy a netkapcsolat, vagy az nem megbízható, ezért mobiltelefonok helyett az egészségkódot inkább egy személyi azonosító kártyában kéne tárolni chipen.

„Úgy gondoltam, hogy legalább 50 évig nem fog eljönni az, hogy a gépek és az algoritmusok uralják az emberek életét. De a koronavírus ezt jóval korábban elhozta” – írja az egyik népszerű kínai blogger, aki szintén arra panaszkodik, hogy az app által adott kód határozza meg a hétköznapi élet minden aspektusát, attól kezdve, mehetne-e dolgozni, használhatnak-e tömegközlekedést, így a megélhetés is a színkódtól függ, ami egyszer piros, másszor zöld is lehet a rendszer megbízhatatlansága miatt.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik