Tech mobilteszt

Redmi 7 vagy Xiaomi Mi Play: melyik jobb a két olcsó mobil közül?

A RendeljKínait csapata összeeresztette a Xiaomi legújabb olcsó okostelefonjait, mivel hasonló számok szerepelnek az árcéduláikon. Egyik készülék sem kiemelkedő, de különösebben nem is gyengék, és mindkettő 60 000 Ft alatt kapható. Kifejezetten élhető készülékek, amik jól is néznek ki. Ezúttal arra keressük a választ, hogy melyik mobilra érdemes inkább lecsapni.

A két telefont azért is érdemes összevetni, mert itthon nagyjából egy időben jelentek meg és hasonló célközönséget – fiatalos, kisebb büdzséből gazdálkodók – céloznak meg. A két készüléket korábban már külön-külön is górcső alá vettük, Xiaomi Mi Play tesztjét itt, a Redmi 7 értékelését pedig itt olvashatjátok. Mindkét mobil kifejezetten jól néz ki, az új színek sokat dobnak a Xiaomi bábáskodása alatt készült telefonokon. Bár a Mi Play is dögös, de az általunk tesztelt holdvörös színkompozíció annyira jól áll a Redmi 7-nek, hogy szívesebben nézegettük ezt a készüléket, mint a másikat.

Xiaomi Redmi 7 kellemesen vagány vörös/fekete színátmenettel. Fotó: RendeljKínait

A Mi Play nagy előnye, hogy kompakt méretekkel rendelkezik: az 5,84 hüvelykes kijelző ellenére alig nagyobb, mint az 5,15 colos Mi 5. Tehát aki nem szeretne tepsit, jobban jár a Mi Play-jel. A kijelzője Full HD+ felbontású, erre tehát egy szavunk sem lehet. A Redmi 7 ellenben 6,26 hüvelykes kijelzőt kapott, így a mérete is nagyobb, viszont a felbontás csak HD+, ami 2019-ben azért egy kicsit már necces. Használat közben viszont koránt sem olyan zavaró, mint papíron: nem pixeles a képe.

A nyurgasága viszont fura a Redmi 7-nek: a 19:9-es képarány miatt túlzottan nagy lett, ilyen szempontból a Mi Play jobb választás. Mindkét telefon a Xiaomitól megszokott minőségben lett összerakva, de a technikai részleteken azért hamar látszódik, hogy olcsó modellekről van szó. Nincs gyorstöltés és NFC, a Redmi 7-ből a duális wifi is hiányzik, és mindkettő microUSB-n keresztül tölthető, szóval van hová fejlődni.

Ami a kijelzőket illeti, a Mi Play kávái elég nagyok, ehhez képest a Redmi 7 „egy évezreddel” előbbre tart: vékony keret veszi körbe a megjelenítőt. Szenzorszigetből mindkettőnél csepp alakút kapunk, található – ízlés dolga, hogy ez kinek mennyire tetszik, minket egyik sem zavart, többségünk a Redmi 7-et találta modernebbnek, cserébe túl nagynak, ráadásul a 19:9-es képarány nem igazán kompatibilis semmivel.

Xiaomi Mi Play, két kamerával és ujjlenyomat-olvasóval. Fotó: RendeljKínait

Hardver és szoftver

Ezen a fronton két alapvetően eltérő irányt testesítenek meg a készülékek: a Redmi 7 az új Snapdragon architektúrát, a 632-est kapta meg, tehát friss és ropogós a cucc, ráadásul ahogy kell, teljesítményben el is veri a korábbi Redmi és Note modelleket. A gyártó viszont a memória mennyiségének korlátozását érezte megfelelő lépésnek arra, hogy a fogyasztókat a drágább készülékek felé terelje, így a csúcsverzió a 3/64 GB-os variáns lett – szerintünk ugyanakkor a 3/32-es jobb választás. Cserébe gördülékeny, játékra viszont alkalmatlan telefont kapunk, amin már a legújabb Android Pie-ra épülő MIUI 10 kezelőfelület fut.

Xiaomi Mi Play. Fotó: RendeljKínait

Ehhez képest a Mi Play olyan, mintha maradék alkatrészekből építették volna: a központi mag egy Helio P35-ös MTK processzor, de 4 GB RAM-mal, szóval nehéz a két mobil közül kiválasztani a jobbikat, legalábbis a hardver alapján. Azt érdemes tudni, hogy a több memória ellenére a Mi Play-t éreztük lassúnak, sokszor akadozott, ha egy picit is erőforrásigényesebb alkalmazáshoz nyúltunk.

Mivel a Mi Play tavalyi modell, de nem volt belőle global ROM-os verzió, sokáig nem is hozták Európába, amikor pedig igen, akkor már az Android 8.1-es operációs rendszer nem tartozott a legfrissebbek közé. Persze ez lényegtelen, hiszen ezen is 10-es MIUI fut, így a két készülék között nem ez lesz a perdöntő.

Redmi 7. Fotó: RendeljKínait

Használat közben

Érdekes módon a Redmi 7 kapcsán nem igazán merültek fel hiányosságok használat közben. Mivel rendelkezik infra porttal, amit az elpusztult távirányítóink helyett használunk, kifejezetten örültünk, hogy tudtuk róla például a TV-t kapcsolgatni, ugyanez a Mi Play-jel nem ment volna.

A Redmi 7 kijelzőjének nagyon jó az érintésérzékenysége, az elmúlt pár szériához képest jelentős a javulás, és mivel a telefon ezt a részét nyúzzuk a legtöbbet, ez az egyik legfontosabb előrelépés a telefon kapcsán. Ellenben a panel fényereje lehetne erősebb, de ez a Mi Play-nél is hibádzik, napfényben olyanok voltunk, mint a tanácstalan John Travolta mém, kerestük a helyet, ahol árnyék vetül a kijelzőre.

A Redmi 7 esetén a 3/64-es kiszerelésnek azért nincs értelme, mert 10 000 Ft-tal drágább, mint a 3/32-es modell, viszont egy 32 GB-os microSD kártya már 2000 Ft körül kapható. A filmeket, zenéket innen is ugyanúgy le tudjuk játszani, teljesen fölösleges a nagyobb verzió. Ez az olcsósítás a Mi Play kapcsán nem érvényes, mert csak 4/64-es verzióban kapható, de árban így is nagyjából ugyanott vagyunk.

Fényképek és videók készítésekor az eredmény alapvetően attól függ, hogy mennyi fény áll a szenzorok rendelkezésre. A két készülék világosban meglepően jó képeket készít, nem is számítottunk ilyen jó eredményekre, ugyanakkor este sötét kútba zuhan a minőség, szinte értékelhetetlenek az elkészült anyagok – a fotók és a videók egyaránt.

Az is problémás, hogy sem a Mi Play, sem a Redmi 7 nem rendelkezik szoftveres képstabilizálással, így a kézremegés eléggé markánsan kijön a közelebbi témák videózásánál, és hiába van AI, meg 1080p/60 FPS – legalábbis a Redmi 7 esetében -, ez nem sokat nyom a latba, ha olyan tartalmak születnek, mintha lovaskocsiról lőttük volna őket. A jó minőség persze nem is várható el alsó-középkategóriás mobiloktól, aki ilyesmire vágyik, annak a Mi 9 felé kell kacsintgatnia.

Ami a tipikusan idegesítő dolgok közé tartozik, a szenzorok hiánya és a gyatra üzemidő. Ezek filléres tételek, nem ettől drága egy telefon, hanem a jobb kijelzőtől vagy a gyorsabb SoC-tól. Szóval, amikor az NFC, a gyorstöltés, a Type-C port, az infra szenzor és a kétsávos wifi nem kerül bele a mobilba, az általában azért van, mert ezzel is pozicionálják az eszközöket. Ami viszont perdöntő, hogy Mi Play-nél hiányzik a B20-as sáv, illetve a 3000 mAh-s aksira egynapos üzemidő jut. A Redmi 7-tel simán bírta 48 óráig, emellett minden fontos LTE frekvenciát ismer – és ez el is dönti a két modell közti összecsapást.

Összegzés

Kezdjük az árakkal: a Redmi 7 3/32 GB-os verziója 50 000 Ft Kínából rendelve, de még itthon, magyarországi garival, szállítással és ügyfélszolgálattal is csak 45 000. Ugyanez a Mi Play esetében 37 000, illetve 55 000 Ft, így ez a készülék még árban is alulmarad a Redmi 7-hez képest, pedig az utóbbi jobb processzort, nagyobb kijelzőt, B20-at és infra portot is magáénak tudhat.

A Mi Playt azoknak érdemes megvennie, akinek nélkülözhetetlen a duális wiwi, a Full HD kijelző, vagy mindenképpen kisebb méretű telefont akarnak, hiszen a Xiaomi Mi 5 méretében – ami 5,15 hüvelyket jelent – már egyetlen készüléket sem árul a kínai cég, csakis a Mi Play-t.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik