Tech

Zuckerberg teljesen újraépíti a Facebookot

Mark Zuckerberg jellemzően az év elején teszi közzé a Facebookkal kapcsolatos nagy terveket, most márciusra jutott a legmasszívabb bejelentés. A Facebook-vezér 3200 szavas, hosszas blogposztban fejtette ki, hogy a jövőben sokkal nagyobb szerepet kapnak szolgáltatásaikban a titkosítási technológiák, és ettől az sem tántorítja el őket, ha egyes országokban a kormányok nem lesznek együttműködőek ezzel kapcsolatban.

Ha a jövő internetére gondolok, egy magánszféra-központú kommunikációs platform sokkal fontosabbá válik, mint a mai nyílt platformok. Manapság a privát csevegés, az eltűnő történetek és a kis csoportok az online kommunikáció leggyorsabban növekvő területei.”

Ugyan a nyilvános közösségi hálózatoknak is van létjogosultsága, Zuckerberg hozzátette, hogy nagy jövőt lát egy olyan letisztult platformban, aminek a magánszféra és az adatvédelem áll a középpontjában. Az nem is olyan meglepő, hogy a bejelentést szkeptikusan fogadták a részvényesek és a szakértők is, mivel ez a koncepció élesen ellentmond a Facebook eddigi üzleti modelljének, hiszen a cég abból tesz szert bevételre, hogy elképesztő mennyiségű adat segítségével juttatja el célzottan a hirdetéseket a felhasználóknak. Az utóbbi két évben alaposan meg is tépázódott a cég reputációja az adatkezelési botrányok miatt.

Úgy gondolom, hogy a kommunikáció jövője gyorsan átáll majd a privát, titkosított szolgáltatásokra, ahol a felek biztosak lehetnek abban, hogy az üzeneteik biztonságban vannak. Ilyen jövőt fogunk elhozni.”

Zuckerberg elmondása szerint az errefelé való törekvés részeként a Facebook csevegőplatformjai a WhatsApp szintjére fognak fejlődni, és a közösségi óriás minden alkalmazásában alapvető lesz a végponttól végpontig terjedő titkosítás.

Mark Zuckerberg – Forrás: Europress

A Facebook-vezér ebben egyben újabb üzleti lehetőségeket is lát, mivel a titkosítási eszközök új üzleti eszközöknek teremtenek teret, például fizetés és kereskedelem terén, a platformok sok más privát szolgáltatásnak is felületet jelenthetnek.

Tervben van az is, hogy a Facebook különböző csevegői, így az Intagram Direct, WhatsApp és Messenger is egymással átjárható legyen, és egy fiókból lehessen üzeneteket küldeni mindegyik szolgáltatáson belül.

A Facebook továbbá nem fog érzékeny adatokat tárolni olyan országokban, ahol nem tisztelik és védik kellően az emberi jogokat, és a szólásszabadságot, ennek eredményeként az is elképzelhető, hogy bizonyos országokban a kormányok inkább teljesen tiltják majd a Facebook használatát.

Zuckerberg elmondása szerint ez egy eléggé hosszú távú terv, az elkövetkező években ezen fognak dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik