Tech

Új módszerrel szúrják ki a tömegből a drogcsempészeket

Három különböző yorkshire-i börtönben próbálták ki azt, hogy az arcfelismerő módszerekkel mennyivel tudják visszaszorítani a drogcsempészetet - kiderült, hogy sokan már akkor visszafordultak az ajtóból, amikor megtudták, hogy a projekt zajlik. Nem mindenki fogadta örömmel a kísérletet, de az biztos, hogy sikerült több olyan látogatót is lefülelni, aki hamis személyazonossággal valószínűleg drogot csempészett a raboknak.

A brit Igazságügyi Minisztérium érdekes kísérletbe kezdett három yorkshire-i börtönben: arcfelismerő rendszereket helyezett el, hogy felismerhesse a raboknak drogot csempészőket, akik gyakran járnak be más és más bűnözőkhöz különböző álneveken. A rendelkezésre két célból volt szükség: egyrészt a minisztérium tesztelni akarta az arcfelismerő rendszert, másrészt a fegyőrök hatalmas mennyiségű drogot foglalnak le évente (Walesben és Angliában tavaly csak 23 ezer kábítószeres csomagot és mobiltelefont próbáltak becsempészni – és ezek a lefülelt csempészek csak).

Ma már így vesznek drogot a fiatalok
Szakértők arra figyelmeztetik őket, hogy ez rejtett veszélyekkel jár.

Az arcfelismerő technológiát a HMP Humberben, a retinavizsgálatot a HMP Lindholme-ban, a dokumentumos azonosítást pedig a HMP Hullban vezették be. A miniszterek sikeresnek nevezték a programot, és arra készülnek, hogy országszerte több helyen is alkalmazzák – számolt be róla a BBC.

December és január között, egy hathetes periódusban 770 látogató arcát szkennelték be a HMP Humberben, volt, aki a projekt hallatán egyszerűen nem is akart látogatni. A minisztérium szerint több olyan személyt is találtak, aki drog- és mobiltelefon-csempészéssel foglalkozott, bár a személyazonosságukat nagyon nehéz megállapítani, mert valószínűleg hamis papírokkal jutottak be a börtönbe.

A szakértők leginkább a Spice nevű drog miatt aggódnak, amely agresszivitást vált ki a rabokból, a mobiltelefonok bejuttatását pedig azért akarják megakadályozni, mert ezeket rendszerint drogszállítmányok megszervezésére és szemtanúk zsarolására használják a rabok. Az Igazságügyi Minisztérium ezzel a szabályozással azt akarja elérni, hogy a börtönök ne csak rabintézetek legyenek, hanem

olyan helyszínek, ahol az elítéltek tudjanak rehabilitálódni és fejlődni.

Nem mindenki üdvözölte azonban az arcfelismerő rendszerek bevezetését: a Big Brother Watch kampánycsoport azzal gyanúsította meg a kormányt, hogy emberi jogokkal kísérletezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik