Tech

Kiderült a bűnözőről, hogy valójában egy busz

Korábban mi is írtunk róla, hogy Kínában már mintegy 200 millió térfigyelő kamerát telepítettek, amik egyre fejlettebb szoftverek révén arra is képesek, hogy személyeket arcuk, a jövőben pedig akár már járásuk alapján is azonosítsanak.

A kormány különösen figyel azokra a szabályszegőkre, akik piros lámpánál haladnának át az úton, már őket is arcfelismeréses rendszerrel próbálják eltántorítani tettüktől. Sencsenben az elmúlt fél év során eddig 13.930 szabálytalan átkelőt buktatottak le ezzel a megoldással, így eddig rendkívül hatékonynak bizonyult, de azért néha sikerül megtréfálni a rendszert.

Az Abacus beszámolója szerint az egyik kamera a Jiangxia Bridge East kereszteződésében buktatott le egy nőt, a híres üzletasszony Dong Mingzhu-t, aki valójában teljesen ártatlan volt az ügyben. Mint kiderült, a hölgy nem követett el semmit: egy busz oldalára ragasztott hirdetésen szerepelt az arca,

és amikor a jármű elhaladt a kamera előtt, a szoftver felismerte arcvonásait, ezért vált gyanúsítottá.

A ningbói rendőrség a Weibo közösségi oldalon ismerte el, hogy a hirdetés felismerése hiba volt, és hogy rendszerükből eltávolították a szabályszegésről szóló bejegyzést. A jövőben tovább finomítják a szoftvert, hogy ne fordulhasson elő hasonló félreértés. Azt azért megjegyezték: ez is jól jelzi azt, hogy a fejlesztés egyetlen arcot sem téveszt szem elől.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik