Tech

Ma már így vesznek drogot a fiatalok

A Londoni Egyetem kutatói szerint egyre több fiatal vásárol olyan applikációkon keresztül drogot, mint amilyen a Snapchat is - ez viszont azt hozhatja magával, hogy ellenőrizetlen forrásból káros anyagokat vesznek, közvetlenül bajba is kerülhetnek, és még a hatóságokkal is meggyűlhet a bajuk.

Egyre több fiatal vásárol applikációkon keresztül drogokat, ennek viszont szakemberek szerint komoly veszélyei vannak. A Londoni Egyetem kutatói most 358 brit, ausztrál és amerikai tinédzseren végeztek kutatást, amiből kiderült, hogy a fiataloknak hamis biztonságérzetük van az ilyen vásárlások lebonyolításánál.

A 358 kutatási alany közül 288 már vásárolt appon keresztül drogot, 70 pedig gondolt már rá, hogy szeretne. A kutatók a kérdőívezésen kívül 20 személyes interjút, valamint 27 mélyinterjút készítettek.

Az alanyok átlagéletkora 18 év volt.

A kutatásból kiderült, hogy bár a barátokon, ismerősökön keresztüli drogvásárlás még mindig előnyt élvez, a közösségi appokat is egyre többen használják ilyen célra. A válaszadók között 76 százalékkal a Snapchat nyert, itt gyakran vásárolnak kábítószert, míg 21 százalék az Instagramot preferálja ilyen célra – írja a BBC.

A válaszadók 79 százaléka azt nyilatkozta, hogy a lebonyolítás egyszerűsége miatt választja a drogvásárlás ezen formáját. A személyes interjúkban elmondták, hogy a dark netet soha nem értették teljesen, és ha drogot szerettek volna venni, mindig másra kellett hagyatkozniuk – ezeket a problémákat orvosolják a közösségimédia-appok. Az is kiderült, hogy sok díler most már csak Snapchaten hajlandó árulni, és személyesen nem is lehet velük kontaktusba kerülni.

A fiatalok számára vonzó, hogy olyan szerekhez is hozzájuthatnak, amelyekhez eddig nem volt lehetőségük – fotó: Thinkstock

A válaszadók 59 százaléka azt is megjegyezte, hogy így gyorsabb kábítószert vásárolni, 35 százalékuk pedig azt szereti, hogy olyan drogokhoz is hozzájuthat így, amelyekhez korábban nem volt hozzáférése.

A kutatók megjegyezték, hogy a fiataloknak sokszor hamis elképzeléseik vannak arról, hogy a hatóságok az applikációkon keresztül nem tudják lefülelni őket. Az is aggasztó, hogy a válaszadók úgy gondolták, hogy biztonságos ilyen platformokon vásárolni, mert minőségi árut kapnak a pénzükért, pedig ez egyáltalán nem így van, és teljesen mást kaphatnak kézhez, mint amit várnak, ami akár komoly veszélyeket is rejthet magában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik