Tech

Lélegzetelállító videót tett közzé a NASA tudósa

Bár a Cassini űrszonda már több mint egy éve vezette bele magát a Szaturnusz légkörébe, a felvételeit még mindig elemzik - és ilyen gyönyörű videókat is készítenek belőlük, mint az alábbi.

A Cassini 2017 szeptemberében végezte be végképp a küldetését, de még mindig meg tud minket lepni: a NASA kutatói például egy ilyen gyönyörű videót tudtak összeállítani az általa készített képekből:


A felvételen a Jupiter két holdja, az Ió és az Európé látható, a fotók pedig akkor készültek, amikor a Cassini elhúzott az óriásbolygó mellett.

Érdemes megjegyezni, hogy a művészi effektus miatt a grafikus a Jupiter vörös foltja fölé helyezte a holdakat, valójában így soha nem vonulnak

– mindenesetre így is gyönyörű a látvány, bár inkább művészi, mint tudományos jelentőségű.

A videót egyébként a NASA JPL laboratóriumában dolgozó Kevin M. Gill késztette.

Az űreszköz egyébként 1997-ben indult, és 2004 -2017 között keringett a gázóriás körül. Missziója során a szerkezet számtalan értékes információt gyűjtött a bolygóról és holdjairól – többek közt azt is felfedte, hogy az egyik helyi égitest, az Enceladus, geológiailag meglepően aktív.

A Cassini kalandjai 2017. szeptember 15-én értek véget, amikor a Szaturnusz légkörébe irányították, ahol aztán meteorként égett el. Az űrszonda még utolsó pillanataiban is továbbította értékes adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik