Tech

Szelfit küldött haza a NASA legújabb marsrobotja

A Curiositytől már megszoktuk, hogy néhány hetente szelfit küld haza a Földre, most viszont az InSight is megmutatta magát: elküldte az első önarcképét a vörös bolygóról.

A NASA InSight szondája köszöni szépen, jól van: korábban is hazatelefonált már, sőt, még a marsi szelet is meghallgathattuk neki köszönhetően, most pedig szelfivel is bebizonyította, hogy épségben van, és dolgozgat. December 11-én 11 fényképet lőtt a szerkezet a robotkarján található kamerával, amelyekből a NASA összerakott egy széles látószögű önarcképet.

Fotó: NASA/JPL-Caltech

Most láthatjuk először, hogyan fest a lander a marsi tájon, és azt is, hogy tényleg minden látható alkatrésze ép maradt a landolás során.
A szerkezet a talajt fogja vizsgálni, méghozzá két eszközzel: egy lefúrható hőérzékelővel és egy igen érzékeny szeizmométerrel, utóbbi az úgynevezett marsrengéseket figyeli majd meg, amelyek segítségével elemezheti a talaj összetételét. Emellett a szakértők az InSight kommunikációs eszközét is elemezni fogják, hogy tanulmányozhassák a Mars tengelyének enyhe dőlését. A kutatók bíznak benne, hogy a leszállóegységnek köszönhetően nemcsak a Marsot, hanem a kőzetbolygók kialakulását és fejlődését is jobban megismerhetik.

Ismét leszálltunk a Marsra
Sikerrel járt a NASA, az InSight biztonságban landolt a vörös bolygón.

Az InSight idén májusban indult útnak a Mars felé a Vandenberg Légierő Bázisról, és november 26-án szállt le a Marsra. A lander mindössze hat és fél perc alatt lezavarta a leszállást, annak ellenére, hogy nagyon kockázatos és nehéz vállalkozásról beszélünk: a marsi atmoszféra ugyanis olyan vékony, hogy nagyon minimálisan lassítja csak le a másodpercenként 5,5 kilométeres sebességgel haladó egységet, a kutatóknak ráadásul nagyon pontosan kellett kiszámítaniuk, milyen szögben lépjenek be a légkörbe, különben az eszköz eléghetett volna, vagy lepattanhatott volna az egyik sűrűbb légrétegről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik