Tech

Bármikor kitörhet egy pusztító napvihar

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala szerint csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy olyan napvihar, amely világszerte teszi majd tönkre az elektromos hálózatokat és a kommunikációs rendszereket.

A szervezet szerint a napviharok, azaz a Napból kiáramló töltött részecskék áramlatai komoly fenyegetést jelentenek az ország infrastruktúrájára, iparára és közösségére – írja a Daily Mail. Ezen potenciálisan veszélyes viharok a célpontjai az Európai Űrügynökség (ESA) új megfigyelő műholdjának, a Solar Orbiternek.

A brit mérnökök jelenleg az utolsó simításokat végzik a szerkezeten. Az űreszköz a jövő héten fog megérkezni Németországba, ahol egy éven át fogják tesztelni a rendszert. Catherine Burnett, az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának vezetője szerint a műhold sokat segít majd a szakértőknek a napviharok azonosításában és az ilyen eseményekre való felkészülésben.

Minden idők legnagyobb napviharát 1859-ben észlelték. Ez volt az úgynevezett Carrington-esemény, melynek hatására Amerika-szerte hibásodtak meg és gyulladtak ki a távíró-berendezések.

A mai világban egy hasonló napvihar elképesztő károkat okozna.

A szakértők úgy gondolják, hogy a Carrington-eseményre emlékeztető hatalmas napviharok 100-200 évente következhetnek be.

A Solar Orbiter indulása után a Nap atmoszférájának külső részét, a napkoronát fogja elemezni. Ez az a régió, ahonnan a napviharok kiindulnak, a szakértők pedig bíznak benne, hogy a korona vizsgálatával jobban megérthetik az efféle események dinamikáját.

Az űreszköz mintegy 43 millió kilométerre fog keringeni csillagunktól. Bár ez elsőre igen távolinak tűnhet, missziója során időnként 600 Celsius-fokosra fog felmelegedni hővédő pajzsa.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik