Tech
Sun Solar Flare Particles coronal mass ejections for background computer desktop screen display

Bármikor kitörhet egy pusztító napvihar

24.hu
24.hu

2018. 09. 18. 16:59

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala szerint csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy olyan napvihar, amely világszerte teszi majd tönkre az elektromos hálózatokat és a kommunikációs rendszereket.
Korábban a témában:

A szervezet szerint a napviharok, azaz a Napból kiáramló töltött részecskék áramlatai komoly fenyegetést jelentenek az ország infrastruktúrájára, iparára és közösségére – írja a Daily Mail. Ezen potenciálisan veszélyes viharok a célpontjai az Európai Űrügynökség (ESA) új megfigyelő műholdjának, a Solar Orbiternek.

A brit mérnökök jelenleg az utolsó simításokat végzik a szerkezeten. Az űreszköz a jövő héten fog megérkezni Németországba, ahol egy éven át fogják tesztelni a rendszert. Catherine Burnett, az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának vezetője szerint a műhold sokat segít majd a szakértőknek a napviharok azonosításában és az ilyen eseményekre való felkészülésben.

Minden idők legnagyobb napviharát 1859-ben észlelték. Ez volt az úgynevezett Carrington-esemény, melynek hatására Amerika-szerte hibásodtak meg és gyulladtak ki a távíró-berendezések.

A mai világban egy hasonló napvihar elképesztő károkat okozna.

A szakértők úgy gondolják, hogy a Carrington-eseményre emlékeztető hatalmas napviharok 100-200 évente következhetnek be.

A Solar Orbiter indulása után a Nap atmoszférájának külső részét, a napkoronát fogja elemezni. Ez az a régió, ahonnan a napviharok kiindulnak, a szakértők pedig bíznak benne, hogy a korona vizsgálatával jobban megérthetik az efféle események dinamikáját.

Az űreszköz mintegy 43 millió kilométerre fog keringeni csillagunktól. Bár ez elsőre igen távolinak tűnhet, missziója során időnként 600 Celsius-fokosra fog felmelegedni hővédő pajzsa.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten