Tech

Szomorú sors vár a legendás marsjáróra

Az elmúlt időszakban hatalmas porvihar tombol a Marson, amely a NASA legrégebb óta működő marsjáróját is egyre komolyabban fenyegeti.

A golfautó nagyságú Opportunity 2003 júniusában indult útnak, és 2004 januárjában landolt a vörös bolygón. A napelemes marsjáró küldetését eredetileg 90 naposra tervezték, ehhez képest már 15 éve járja a Mars tájait.

Az elmúlt hónapokban azonban az Opportunity nehéz időket él – írja a Business Insider. A Marson még május végén alakult ki egy porvihar, amely a hetek során egyre erősödött. Mivel a marsjáró a légkörben felgyülemlett por miatt nem jutott elég napfényhez, június 10-én hibernálta magát. A szerkezet felületére ráadásul a töltött porszemcsék is rátapadtak, tovább nehezítve az energia tárolását és felhasználását.

Már az egész Marsot beborítja a pokoli porvihar
Viszonylag ritkán alakulnak ki ilyen hatalmas viharok a vörös bolygón.

A Marson néhány évente kialakulnak globális porviharok, melyek az egész égitestet beborítják. A NASA szerint ugyanakkor a mostani esemény példátlan.

Ez a legrosszabb vihar, melyet az Opportunity valaha látott, mi pedig megtesszük, amit tudunk, szorítunk, és reméljük a legjobbakat

– nyilatkozta Steve Squyres, a Cornell Egyetem munkatársa és a marsjáró küldetésének vezetője.

Mivel az Opportunity nem vesz fel energiát, idővel nem lesz képes fűteni magát. Ez komoly problémát jelent, hiszen a marsi télben károsodhatnak a szerkezet berendezései. Amennyiben a marsjáró nem jut időben napfényhez, könnyen elképzelhető, hogy rendszerében helyreállíthatatlan hibák alakulnak ki.

Hasonló módon pusztult el 2010-ben az Opportunity „testvére”, a Spirit. A szerkezet missziója során olyan helyen rekedt meg, ahol nem jutott elegendő energiához. A szakértők egy éven át próbálták felvenni a kapcsolatot vele, végül azonban be kellett jelenteniük a küldetés végét.

A NASA-nál egyelőre bíznak benne, hogy van még esélye az Opportunitynek. A vihar a jelek alapján folyamatosan gyengül, a marsjáró akkumulátorai pedig kifejezetten jó állapotban voltak a vihar kitörése előtt. További pozitívum, hogy a marsi porviharok rendszerint felmelegítik a talajt, így elképzelhető, hogy a szerkezet körül viszonylag kellemes a hőmérséklet.

Az viszont aggasztó, hogy az Opportunity még nem adott jelet magáról. Könnyen elképzelhető, hogy amennyiben a marsjáró magához is tér, soha többé nem lesz olyan, mint a vihar előtt.

Kiemelt fotó: NASA/JPL/Cornell University, Maas Digital LLC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik