Tech

A szemünk előtt alakulnak át otthonaink

Az idén százéves évfordulóját ünneplő Panasonic a „jobb életért, jobb világért” filozófia jegyében tervezett megoldásaival érkezett a berlini IFA kiállításra, ahol a standjuk egyik fő látványossága az a kiállítás volt, ami bemutatja otthonaink múltját, jelenét és jövőjét.

A Panasonic első tévéje – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A berendezett otthon kiállítóterében megtalálhatók azok az úttörő technológiák és termékek, amelyek az elmúlt évszázadban forradalmasították és élménytelibbé tették a hétköznapokat. Így juthatunk el az első kettős villamos foglalattól napjaink IoT (Internet of Things) technológiájához.

A cég az expón jelentette be a Vodafone-nal közösen indított kísérleti projektjét is, aminek keretén belül a kis teljesítményű és nagy hatótávolságú, úgynevezett „keskenysávú IoT” (NB-IoT) technológiával működtetnek otthoni okoseszközöket. Az NB-IoT segítségével hálózatba kapcsolt otthoni okoseszközökkel a felhasználók felhőszolgáltatásokhoz csatlakozhatnak a mobilhálózat segítségével, plug-and-play megoldásokkal.

Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A világ egyre jobban összekapcsolttá válik, és az IoT is kezd fontos szerepet játszani ebben. A technológia legígéretesebb felhasználási területei olyan vezeték nélküli csatlakozást igényelnek, ami

akár a föld alatt lévő készülékekkel is képes kapcsolatot létesíteni, vagy hosszú üzemidőt tud nyújtani akkumulátoros tápellátással.

Az NB-IoT olyan iparági szabvány, amire egyre jobban figyelnek több szektorban is, mert alkalmas a nagy hatótávolságú és kis teljesítményű kommunikációra, a Vodafone pedig már nyújt is ilyen szolgáltatást.

A tervek szerint a Panasonic és a Vodafone idén ősszel indítja el Frankfurtban a vizsgálatokat, az alacsony sávszélesség funkcionalitását először Panasonic termékek, például légkondicionálók távoli vezérlésén és karbantartásán keresztül vizsgálják majd. A Panasonic Japánban is elindít egy kísérletet most ősszel a vezető japán mobilszolgáltatóval.

IFA 2018:

Kiemelt kép: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik