Tech

Okostévé-kalauz, avagy az öt kedvenc tévénk idén

Okostévét vásárolni nem könnyű feladat: a kínálat hatalmas, a gyártók eltérő technológiával készült modelleket kínálnak, arról nem is beszélve, hogy rendet kell vágni a hangzatos funkciók tengerében is. Összeállításunkban olyan általunk is kipróbált tévéket mutatunk be, amit bátran ajánlanánk bárkinek.

Mielőtt belevágnánk a konkrét modellek bemutatásába, érdemes átvenni azokat az alaptételeket, amik alapján összeválogattuk a cikkünkben szereplő öt készüléket. Tévét alapvetően hosszú távra vesz az ember, öt vagy akár tíz évre, nem cseréljük le 2-3 évente, mint sokan az okostelefonokat,

éppen ezért érdemes előre gondolkodni, még akkor is, ha így valamivel mélyebbre kell nyúlni a zsebünkben.

A 4K felbontású és nagy dinamiktartományú (HDR) tartalmak ugyan még nem elterjedtek, de ez rohamosan változik (konzolokon egyre több az ilyen játék, a Netflixen pedig a film és sorozat), így ma már nem igazán éri meg pusztán Full HD-s (1080p) készüléket beszerezni. A vásárlásnál érdemes arra is odafigyelni arra, hogy az új tévénk tudja az 3840×2160 pixeles, avagy 2160p felbontást, illetve az sem hátrány, ha támogatja a különböző HDR-szabványok (HDR10, Dolby Vision) valamelyikét.

DE MI AZ A HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

Ami a technológiát illeti, egy LED-es LCD képernyővel nem járunk rosszul, ugyanakkor a Samsung nemrég előállt ennek a továbbfejlesztett változatával, a kvantumpontos QLED-del, míg más gyártók (pl. LG, Sony, Panasonic) kínálatában OLED-tévék jelentek meg, amiknél a kijelző már nem folyadékkristályos rétegből és háttérvilágításból épül fel, hanem organikus diódákból.

A szemünk előtt zajlik a tévék csendes forradalma
Legalább akkora előrelépésnek vagyunk tanúi, mint amikor a folyadékkristály leváltotta a katódcsöves tévéket.

Az OLED-technológiáról már írtunk korábban, ahogy a QLED sajátosságairól is, általánosságban pedig azt érdemes tudni, hogy mindkét megoldás szebb képet biztosít, mint egy hagyományos LED-tévé, ugyanakkor ez a készülékek árában is elég erősen jelentkezik.

4K-S OKOSTÉVÉ 200 000 Ft ALATT

Azt, hogy a 4K lassan de biztosan egyre elterjedtebbé válik, mi sem bizonyítja jobban, hogy az LG-től már vásárolhatunk teljesen normális okostévét ilyen felbontással.  A 43 colos, UJ701V kódnéven futó modellnél ugyan a meglehetősen kedvező árért cserébe kötnünk kell néhány kompromisszumot, de így sem járunk rosszul ezzel a modellel.

Jár mellé Magic Remote távirányító, jó operációs rendszer (webOS 3.5), és a LED-es LCD képernyő is megállja a helyét. A készülék jelenleg már 175 000 forintos áron beszerezhető, ha pedig többre kíváncsi, ide kattintva elolvashatja tesztünket.

Fotó: Bielik István / 24.hu

55″ ÉS 4K, DE NINCS 400 000 Ft

A Samsung UE55MU7002 kódnévű készüléke még mindig LCD technológia, viszont már egy méretes, 55 colos modell, ami szintén tudja a 4K-s felbontást. Tökéletességről ugyanakkor nem beszélhetünk, hiszen hiába kapunk 10 bites panelt közel 1000 cd/m² fényerővel, a HDR tartalmak megjelenítésével így is akadnak problémák.

Minden más szempontból viszont remek LED-es készülékkel van dolgunk: kiváló képminőség, normális operációs rendszer, jár mellé egy kisebb One Connect Box, ami a legjobb dolog, ami egy tévével történhet. A készülék kis szerencsével már 350 000 forintért is megvásárolható, ha pedig többre kíváncsi, ezen a linken elolvashatja a tesztünket.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

55″ ÉS 4K-S OLED, MÉG MILLIÓ ALATT

A Sony KD-55A1 már a drágább versenyzők közé tartozik, ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy ez már tökéletes feketékre képes OLED-panellel van felszerelve. Az androidos operációs rendszerrel ugyan nem voltunk megelégedve, viszont a különleges hangrendszer elnyerte a tetszésünket, a képminőségről pedig tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Nálunk az 55 colos modell járt: természetesen tudja a 4K-t, támogatja a HDR-t, és egy jó kis akció keretében már 710 000 forintért haza lehet vinni. Ez nem kevés pénz, de még mindig barátibb, mint az 1,2 millió – ennyit kellett ugyanis leszurkolni érte, mikor nyáron részletes tesztnek vetettük alá.

Forrás: Fülöp Dániel / 24.hu

CSÚCSKATEGÓRIA – OLED MÓDRA

OLED-tévéket több gyártó is forgalomba hozott, de ezen a területen a csúcsot egyértelműen az LG képviseli. Idén kiadtak például egy tükörvékony, csak falra szerelhető modellt, de a hagyományosabb, 65 colos E7 is megér egy misét.

4K, HDR-támogatás (HDR10 és Dolby Vision szabvány is), Picture-on-Glass dizájn, Magic Remote  távirányító, a jelenlegi legjobb okostévés operációs rendszer, méghozzá olyan képminőséggel párosítva, amire tényleg csak a legjobb OLED-képernyők képesek, legyen szó akár videojátékról, Netflixezésről, vagy letöltött tartalmakról. Ebbe az okostévébe tényleg nehéz belekötni, de ahogy azt a tesztünkben is írtuk, ez el is várható, ha egy készülékért 1,3 milliót kérnek.

Forrás: Berecz Valter / 24.hu

CSÚCSKATEGÓRIA – QLED MÓDRA

QLED tévéket csak a Samsung gyárt, és a kvantumpontos technológiával készült 9QF egészen döbbenetes képminőséget biztosít, ami nagyban köszönhető annak, hogy a közel 2000 cd/m² fényerőre képes panel csodásan jeleníti meg a 4K-s és HDR-tartalmakat Mindez a 65 colos képátlóval párosítva igazi moziélményt varázsol a nappaliba.

A készülék kialakítása emellé minden más modellnél praktikusabb, és jár mellé egy One Connect Box is, amit tényleg nem lehet elégszer dicsérni. Mindezért persze minimum 1,3 milliót kell fizetni, de ahogy azt a részletes tesztünkben is írtuk, ennyi pénzért olyan tévét kapunk, amihez legszívesebben hozzámennénk.

Forrás: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik