Tech tesztlabor

200 000 forint alatt is van normális 4K-s okostévé

Nem olyan rég még horribilis összegeket kellett kicsengetni egy 4K- és HDR-képes készülékért, manapság viszont már viszonylag normális áron lehet olyan okostévét kapni, ami rendelkezik az említett funkciókkal. Mi az LG egyik idei modelljét vizsgáltuk be, ami ugyan nem hibátlan, de így is elégedetten álltunk fel mellőle.

A nyár általában a gyártók csúcsmodelljeiről szól, hiszen ilyenkor érkeznek meg Európába az év elején bemutatott felsőkategóriás modellek. Mi is foglalkoztunk ilyen készülékekkel: utánajártunk, hogy mit tud a Sony idei zászlóshajója, illetve kipróbáltuk a Samsung egyik QLED csodáját is.

Ezek a tévék viszont súlyos milliókba kerülnek, alig akad ember, aki megengedhet magának egy ilyet, úgyhogy ezúttal egy olyan tévét vettünk alaposabban szemügyre, ami képes a 4K felbontás és a HDR tartalmak megjelenítésére, viszont 200 000 Ft alatt juthatunk hozzá a boltban. Tesztalanyunk az LG 43 colos UJ701V modellje, ami kis szerencsével akár már 190 000 forintért lecsaphatunk.

A 108 CENTIS KÉPÁTLÓ KÉT MÉTERES TÁVOLSÁGBÓL ÉPPEN IDEÁLIS A FILMEZÉSHEZFotó: Bielik István / 24.hu

KOMPROMISSZUMOK

Az olcsónak még mindig nem mondható, de azért bőven megfizethető készülék persze nem csúcstechnika, akadnak itt olyan tényezők, amivel muszáj megbarátkoznunk, ha ennyi pénzért szeretnénk az aktuális trendeket kiszolgáló tévét birtokolni.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a 43UJ701V egy LED háttérvilágítású IPS-panellel rendelkezik, ami a képminőséget illetően elmarad a manapság egyre divatosabb OLED technológiával felvértezett készülékektől. Ez persze nem azt jelenti, hogy itt komolyabb gond lenne a megjelenített képpel, csupán arról van szó, hogy ez a modell sem ugorja meg az LCD technológia már jól ismert korlátait.

MI AZ OLED?

Az OLED lényege, hogy az LCD-nél használt háttérvilágítás/folyadékkristályos megoldás helyett szerves fénykibocsájtó diódák „dolgoznak”, önmaguk állítják elő a fényt. A panel minden pixele külön vezérelhető, teljesen ki is kapcsolhatók, így tökéletes fekete jöhet létre. Ennek a technológiának köszönhetően az OLED-tévék hihetetlenül éles és kontrasztos képet biztosítanak és a betekintési szög is szélesebb, mint egy LCD-képernyő esetében.

Mivel az OLED fénykibocsájtó és teljesen kikapcsolható diódái helyett itt háttérvilágítás dolgozik, így ezen a képernyőn sosem kapunk tökéletes feketét. A sötétebb filmrészleteknél jól látszik, hogy a kijelző leginkább csak nagyon sötét szürkékre képes, továbbá a betekintési szög sem ideális: ahogy oldalirányban távolodunk a képernyő közepétől, úgy lesz egyre felhősebb és élvezhetetlenebb a kép.

Bónuszként pedig a tükröződéssel is meg kell küzdeni, ami főleg akkor zavaró, ha természetes fény mellett használjuk a készüléket.

A háttérvilágítást folyadékkristályokkal ötvöző technológia hátránya az is, hogy ezzel a megoldással képtelenség igazán vékony tévéket gyártani. Az LG hazánkban is kapható legújabb csúcsmodellje alig négy milliméter vékony, ezzel szemben a 43UJ701V a legvastagabb részén eléri a hét centimétert, ami 2017-ben azért már kifejezetten szélesnek számít.

A TÉVÉ A LEGVASTAGABB PONTJÁN BŐVEN MEGHALADJA A HAT CENTIT – Fotó: Bielik István / 24.hu

Itt érdemes kitérni arra is, hogy ennél a készüléknél az LG az anyagminőségre és az összeszerelésre sem fektetett kiemelt hangsúlyt. A tíz és fél kilós panel a hátára csavarozott talapzatán állva egy kisebb lökéstől is hajlamos imbolyogni, és a képernyőt megemelve, ha nem is recseg és ropog a tévé, azért igencsak érződik, hogy nem ez a világ legprecízebben összeillesztett szerkezete.

A KÉSZÜLÉK ALAPBÓL STABILAN ÁLL A TALPÁN, DE HA HOZZÁÉRÜNK, SIMÁN BILLEGNI KEZDFotó: Bielik István / 24.hu

MOST JÖN A JAVA

A fenti “apróságok” ellenére mégsem rossz választás a 43UJ701V, hiszen a panel az esetek jelentős részében kifejezetten jól teljesít. A képernyő maximum felbontása 3840×2160 pixel, így alkalmas az egyre népszerűbb 4K-s tartalmak megjelenítésére, legyen szó filmekről vagy sorozatokról, esetleg videojátékról egy PlayStation 4 Pro konzol közreműködésével.

AZ LG TÉVÉJÉN A PLAYSTATION 4 PRO FUTTATTA JÁTÉKOK IS REMEKÜL NÉZNEK KIFotó: Bielik István / 24.hu

Ha ideális körülmények között tévézünk (tehát nem zavar be a napfény), akkor az Ultra HD mozgóképek csodálatosan festenek a 43UJ701V képernyőjén: tiszta, kontrasztos és éles képet kapunk, ráadásul a HDR tartalmak (a tévé a HDR10 és HLG formátumot támogatja) esetében a színek is jóval élénkebbek és természetesebbek, mint a hagyományos bemeneti jeleknél.

A tévé ezen felül rendelkezik az LG-féle Active HDR technológiával, ami a bekapcsolást követően szoftveresen javítja fel a képet, extra adatokkal „varázsolva” HDR hatásúvá a „hétköznapi felvételeket”. Ez a jó minőségű (Full HD, Ultra HD) forrásoknál egészen kiválóan működik, de a hagyományos tévéadást vagy a 720p-s tartalmakat már nem feltétlenül érdemes felturbózni vele.

MI AZ A HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

Ugyanez a helyzet a panel 4K-s felskálázó képességével. Az 43UJ701V az 1080p-s felbontású tartalmakat egész szépen „feszíti ki” a 3840×2160 pixeles képernyőre, még a 720p-s tartalmak sem festenek olyan rosszul, ugyanakkor a tévécsatornák által közvetített kép esetében kár csodát várni: egy ilyen tévé alapvetően nem arra való, hogy Barátok közt-öt nézzünk rajta.

A 43UJ701V A PLAYSTATION 4 PRO MINDEN EXTRÁJÁT TÁMOGATJA – Fotó: Bielik István / 24.hu

Persze erre sokan mondják, hogy éppen ezért nincs is értelme egy 4K-s készüléknek, de aki már több időt tölt például a Netflix-szel, mint a tévés csomagokban található adókkal, illetve 4K-ra és HDR-re is képes konzolokban (PS4 Pro, Xbox One X) gondolkodik, annak ez a készülék remek belépő modell lehet.

Ne feledjük: a legnagyobb streamelős szolgáltatás esetében már több száz órányi Ultra HD tartalom várja, hogy elindítsuk, és egyre több játék fogja kihasználni az erősebb konzolokban rejlő lehetőségeket.

A TÉVÉ OPERÁCIÓS RENDSZERE A LEGJOBB, AMI MA A PIACON TALÁLHATÓFotó: Bielik István / 24.hu

UGYANOLYAN OKOS, MINT A NAGYOK

A 4K és a HDR mellett a 43UJ701V nagy előnye, hogy a jelenlegi tévépiac legjobb operációs rendszere, a webOS 3.5 fut rajta. A gyártó saját szoftvere logikusan épül fel, átlátható, könnyen használható, egyszerű navigálni benne, ráadásul gyors, testre szabható, és a legritkább esetben akad meg, maximum némi töltögetést kell alkalmanként elviselni tőle.

A használatát nagyban megkönnyíti, hogy a készülék mellé jár egy Magic Remote távirányító, ami egyrészt dizájnos darab, másrészt mozgásérzékelős, így folyamatos gombnyomkodás helyett pusztán a képernyőn megjelenő kurzor irányításával tudjuk kezelni a jól felépített menürendszert. Az egész megoldás nagyon intuitív, addig tart megszokni, mint egy új egeret, és valóban kényelmesebbé teszi a tévézést.

Galéria
Fotó: Bielik István / 24.hu

Dizájn terén hatalmas meglepetést nem okoz a tévé: a szürke fémkáva a mi ízlésünknek ugyan egy kicsit vaskos, de a készülék még így is elegánsnak mondható, szépen be tud olvadni minden nappaliba, ráadásul a mélysége talppal együtt is csak 25 centiméter, szóval bárhová könnyű elhelyezhető.

A csatlakozókat illetően szintén nincs miért panaszkodni: a hagyományos be- és kimenetek (LAN, antennák, analóg- és digitális audio) mellett kapunk 4 HDMI-t és 2 USB-t, ráadásul az előbbiből kettő, míg az utóbbiból egy nem a hátlapra, hanem a burkolat oldalra került, így nem feltétlenül kell forgatni a tévét, ha szeretnénk egy új eszközt a tévéhez csatlakoztatni.

Fotó: Bielik István / 24.hu

USB-ből persze ideálisabb lett volna legalább egy 3.0-s változat, viszont a tévé enélkül is remekül boldogul a letöltött tartalmakkal. A webOS saját lejátszója kiválóan megbirkózik a legnépszerűbb formátumokkal, és az esetek jelentős részében a feliratok megjelenítése sem okozott neki problémát.

A hangért két 10 W erősségű Harman Kardon hangszóró felel,

amik kifejezetten erős és tiszta hangzást biztosítanak három méteren belül. Egy normális hangrendszer szintjén értelemszerűen nem érik el ezek a beépített speakerek, de egy kisebb lakásban, ahol egyébként sincs hely egy komolyabb 7.1-es rendszer kiépítésére, tökéletesen megfelelhetnek.

HAZAVINNÉNK

Ahogy arra fentebb rámutattunk, a 43UJ701V messze nem egy tökéletes készülék, de a gyengébb pontjai felett könnyen el lehet siklani a nem kevés pozitívum ismeretében. Az LG a középkategória alját lőtte be ezzel a tévével, ez néhol érződik is, cserébe viszont kapunk egy jól teljesítő panelt, ami egyaránt képes az egyre inkább terjedő 4K és a HDR kiszolgálására, így évekig kiváló társunk lehet a nappaliban.

Mindemellé megkapjuk a gyártó eddigi legjobb operációs rendszerét: okos fronton ez a modell szinte mindent tud, amit a milliós készülékek, ráadásul jár mellé egy tényleg kiváló távirányító, továbbá az átlagnál sokkal jobban teljesítő hangrendszer.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ha valaki most tervezgeti, hogy átáll 4K-ra, akkor ezen a tévén érdemes elgondolkodnia, illetve a méretmániásoknak azzal is érdemes tisztában lenni, hogy némi felárért cserébe ez a típus akár 49, 55 és 65 colos kivitelben is elérhető – mi egy 55-ös modellel biztos, hogy évekig vígan ellennénk.

IDEI TÉVÉTESZTJEINK:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik