Tech

Nem űrtechnika, de kvantumpontok varázsolnak a nappaliban

Lassan 100 éve, hogy az első televíziók felbukkantak az emberiség életében, viszont az otthoni szórakozásra tervezett képernyők még soha nem fejlődtek olyan tempóban, mint az elmúlt három évtizedben. Az LCD a 80-as években váltotta le a katódcsöves megoldásokat, aztán jött a plazma, az ezredfordulót követően megismertük a HD fogalmát, újabban pedig a 4K-val, a HDR-rel és az okostévék eltérő operációs rendszereivel ismerkedünk.

Vásárlásnál viszont nemcsak a különböző funkciók rövidítéseire kell figyelni, de arra is, hogy az otthonra szánt képernyő milyen technológiával készült. Manapság adottak a LED-tévék, még mindig találunk plazmát, és melléjük érkeztek meg az (általunk a korábban már kitárgyalt) OLED,

illetve a Samsung által gyártott QLED televíziók.

Utóbbiak közül teszteltük az egyik 2017-es csúcsmodellt, a lehengerlő látványt biztosító, 65 colos Q9F-et, akkor viszont nem tértünk ki részletesebben a tévében rejlő technológiára. Most ezt a hiányosságunkat pótoljuk, körbejárva, hogy pontosan mit is nyújtanak az ilyen típusú készülékek.

Ha lehetne kütyüvel házasodni, ezt a tévét bizony elvenném
A Samsung legújabb okostévéje nemcsak kiváló képet biztosít, de az egyik legpraktikusabb készülék, amihez az elmúlt években szerencsénk volt.

KVANTUMPONTOK A NAPPALIBAN

A QLED tévék lényegében a hagyományos LCD-technológiára épülnek, azaz ugyanúgy LED-háttérvilágítással, folyadékkristályokkal és színszűrőkkel működnek, mint a klasszikus társaik, azzal a jelentős különbséggel, hogy a Samsung fogta ezt a jól bevált megoldást, és szépen tovább fejlesztette az úgynevezett kvantumpontos eljárással.

Forrás: Bielik István / 24.hu

Erről nagyon röviden azt érdemes tudni, hogy a tévé panelje kapott egy extra réteget, amire olyan nanokristályokat helyez a gyártó, amiknél a méret határozza meg, hogy milyen hullámhosszú, azaz milyen színű fényt engednek át magukon. A QLED képernyőkön vörös és zöld fényt áteresztő nanokristályokat használnak, ezeket hátulról speciális kék LED világítja meg, és a három szín (RGB) együtt

képes szinte tökéletes fehéret varázsolni a szemünk elé.

A makulátlan fehér nemcsak azért fontos, mert ennek hála érhető el a lehető legszélesebb színspektrum (azaz a lehengerlő képminőség), de komoly előny az is, hogy a hagyományos, fehér fénnyel dolgozó LED-es tévékkel ellentétben itt abszolút nem kell attól tartani, hogy az öregedéssel párhuzamosan a televíziónk képe fokozatosan egyre sárgább lesz.

DE PONTOSAN MIÉRT IS JÓ EZ?

A sárgulás elkerülése hosszú távon jó dolog, de sokakban azért nyilván felmerül a kérdés, hogy ezt leszámítva vajon miért érdemes beruházni az átlag LED-es megoldásoknál valamivel drágább, QLED-technológiával felszerelt tévékre?

A lehető legszélesebb színspektrumról már esett szó, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kvantumpontos tévék egészen lenyűgöző színeket képesek megjeleníteni, ráadásul olyan élesen és tisztán, amire egy hagyományos LED-et tartalmazó LCD-panel sosem lesz képes –

a különbség annyira szembetűnő, hogy azt még egy teljesen laikus tévénéző is azonnal észreveszi.

A QLED előnye viszont nemcsak az átlagon felüli színkavalkádban rejlik, de a nagy fényerőben is. A Samsung 2017-es Q7, Q8 és Q9 szériájának képviselői akár 1500-2000 cd/m² értéket is képesek „kipréselni” magukból, ami a duplája a konkurens OLED-technológia jelenlegi teljesítményének.

Forrás: Bielik István / 24.hu

Ennek sokan nem tulajdonítanak komoly jelentőséget, ami hiba, hiszen egyre elterjedtebbek az úgynevezett HDR, azaz nagy dinamikatartományú filmek, sorozatok és videojátékok, amiknél – ahogy az a névből is adódik – dinamikusan változik a fényerő a megjelenített kép egyes részein.

Egy nagy fényerővel rendelkező QLED-panel ezeket a jó minőségű forrásokat tökéletesen fel tudja dolgozni, így a képernyőn úgy jelennek meg a képek, ahogy azt az alkotók eredetileg megálmodták, ráadásul 100%-os színlefedettség mellett, azaz a nagy fényerő ellenére sem fakulnak ki a színek.

DE MI AZ A HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

A QLED-képernyők átlagon felüli teljesítménye ráadásul nemcsak akkor jön jól, mikor tényleg a legmodernebb és legjobb minőségű (4K-s, HDR) forrást nézzük a tévénken, de a nagyobb fényerőnek köszönhetően a fényelnyelés is hatékonyabb, így ezeknél a készülékeknél kevésbé zavaró a tükröződés és

nappali fény mellett is kiváló képminőséget kapunk.

Arról nem is beszélve, a betekintési szög is sokkal barátságosabb, mint egy átlag LCD-panel esetében, azaz oldalról nézve sem jelentkezik a felhősödés, a tévé akkor is szép színeket és remek kontrasztot biztosít, ha valamiért nem szemből figyeljük a képernyőn zajló eseményeket.

ÉS KINEK JÓ?

Egy QLED technológiával „megbolondított” televízió persze nem olcsó mulatság: egy 49 colos modell hatalmas szerencsével is minimum 400 000 forintért vihető haza. Éppen ezért, ha valaki csak meccsnézésre, klasszikus tévézésre, és a Barátok közt nyomon követésére szeretne készüléket, annak nem feltétlenül érdemes beruháznia egy ilyen típusra.

Forrás: Bielik István / 24.hu

Ha viszont haladunk a korral, van otthon HDR-es játékokat futtató konzol (PlayStation 4 és Xbox One modellek), elő vagyunk fizetve a 4K-s tartalmakban bővelkedő Netflixre (vagy más szolgáltatásra), és rendszeresen kiváló minőségű Full vagy Ultra HD-s sorozatokat/filmeket nézünk, akkor a következő tévé vásárlásánál a Samsung kvantumpontos képernyőin mindenképpen érdemes elgondolkodni, hiszen a megbízható LCD-technológián alapuló QLED-modellek tényleg úgy lettek megalkotva, hogy az említett esetekben a maximumot biztosítsák számunkra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik