Tech tesztlabor

Ennek a tévének mindenki örülne a karácsonyfa alatt

Az LG jó ideje élen jár a nagyképernyős okostévék gyártásában, köszönhetően a döbbenetes képminőséget biztosító OLED-technológiának, illetve a mostanra teljesen kiforrott, jól működő és felhasználóbarát webOS operációs rendszerüknek. A cég 2017-ben öt csúcskategóriás modellel bővítette kínálatát, mi az E7 kódnevű készüléket próbáltuk ki, és azóta arról álmodozunk, milyen jó lenne egy ilyet találni az idei karácsonyfánk alatt.

Idén abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy szinte az összes nagyobb gyártó kínálatából lehetőségünk volt kipróbálni a csúcsmodellnek számító tévéket. Járt nálunk a különleges hangrendszerrel felszerelt Sony Bravia A1, a Samsung QLED csodája, a Q9F, illetve a Panasonic EZ950E, ami egészen lenyűgöző képminőséggel csábítja a vásárlókat.

A 65 COLOS KÉSZÜLÉK BEKAPCSOLT ÁLLAPOTBAN AZONNAL VONZZA A FIGYELMETForrás: Berecz Valter / 24.hu

A sorból eddig ugyan kimaradt az LG, de novemberben végre lehetőségünk adódott bevizsgálni a dél-koreai vállalat egyik 2017-es csúcsmodelljét is. A cég kínálatában jelenleg a tükörvékony W7 jelenti az abszolút maximumot, mi viszont az E7 kódnevű tévét vetettük alá némi tesztnek, és a 4K UHD (3840 x 2160 pixel) felbontásra képes, az összes HDR-szabványt (HDR 10, Dolby Vision, Hybrid Log Gamma) támogató, OLED paneles készülék kielégítette minden igényünket.

CSINOS DARAB

A 65 colos képátlójú készülék az LG úgynevezett Picture-on-Glass dizájnjával készült, ami annyit tesz, hogy a rendkívül vékony OLED-panel előtt található egy méretes (de nem vastag) üveglap, ami egyrészt védi a képernyőt, másrészt kifejezetten elegáns kinézetet kölcsönöz a televíziónak.

EZ A KÉSZÜLÉK TÉNYLEG ENNYIRE “VASTAG” – Forrás: Berecz Valter / 24.hu

Az E7 természetesen akár falra is szerelhető, ugyanakkor egy szekrényen vagy asztalon is könnyedén elhelyezhető, hiszen a háromszöget idéző, kifejezetten alacsony, de közel 20 cm mély talapzat stabilan tartja a tévét. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a 146 cm széles, és talppal együtt 90 cm magas készülék akármilyen tévészekrénybe már nem fér be, szóval

vásárlás előtt érdemes elővenni a colostokot, méricskélni, és rendesen felkészülni a hatalmas okostévé érkezésére.

Ugyan az egymásra tapadó panel és üveglap együtt sem nevezhetők vastagnak, azért a készülék mélysége (talp nélkül) még így is 6 cm, ami leginkább annak köszönhető, hogy a Picture-on-Glass kialakítást egy soundbar egészíti ki, ami közvetlenül a képernyő alatt kapott helyet.

Forrás: Berecz Valter / 24.hu

A hangprojektor fémszínű, rácsos dizájnja egyáltalán nem tolakodó, jól passzol az üveglap biztosította minimalista kialakításhoz, ráadásul egy olyan Dolby Atmos rendszernek ad otthont, ami messze túlszárnyalja az átlag tévék hangtechnikáit: a soundbar 4.2 csatornás, külön mélysugárzóval, 60 watt teljesítménnyel, ami kiváló mély hangokat, továbbá dinamikus és tiszta hangzást biztosít.

MINDENRE KÉSZEN

Csúcskategóriás okostévéről lévén szó, az LG E7 kiszolgál minden elvárást az elérhető technikákat és a csatlakozókat illetően. Van beépített wifi (802.11ac), Bluetooth adapter, 4 HDMI, 2 USB 2.0, illetve 1 USB 3.0, LAN-bemenet, kompozit- és antenna csatlakozók, Ethernet a kábeles internetnek, optikai bemenet a komolyabb hangrendszereknek, továbbá hiába egyre nagyobb divat a Bluetooth,

itt azért még jutott hely egy mini jack aljzatnak, hogy a hagyományos vezetékes fülesek is összeköthetők legyenek a tévével.

A panel hátlapja ráadásul úgy lett kialakítva, hogy a HDMI-csatlakozókból három (ebből egy az ARC), illetve az USB 3.0 is oldalra kerültek, így kábelcserénél, illetve külső adathordozó csatlakoztatásánál könnyen elérhetők, nem kell folyton a tévét mozgatni, és nehezen elérhető helyeken matatni.

A CSATLAKOZÓK HÁTUL VANNAK, DE LEGALÁBB KÖNNYŰ ELÉRNI ŐKET – Forrás: Berecz Valter / 24.hu

AGYELDOBÓS KÉPMINŐSÉG

Ahogy azt említettük, az E7 egy OLED-panellel érkezik. A technológiáról már írtunk korábban, a lényeg az, hogy az LCD-nél használt háttérvilágítás/folyadékkristályos megoldás helyett itt szerves fénykibocsájtó diódák „dolgoznak”, amik önmaguk állítják elő a fényt. A panel minden pixele külön vezérelhető, teljesen ki is kapcsolhatók, így tökéletes fekete jön létre. Ennek hála az OLED-tévék hihetetlenül éles és kontrasztos képet biztosítanak és a betekintési szög is jóval szélesebb, mint egy LCD-képernyő esetében.

A szemünk előtt zajlik a tévék csendes forradalma
Legalább akkora előrelépésnek vagyunk tanúi, mint amikor a folyadékkristály leváltotta a katódcsöves tévéket.

Az E7 mindezt tökéletesen produkálja, és tényleg megdöbbentő, hogy – megfelelő forrás esetén – milyen képminőség fogad a tévé elé ülve. Mi a Netflixről szemezgettünk a 4K-s és Dolby Vision támogatással rendelkező tartalmak között, illetve a nemrég megjelent Xbox One X konzolt is rákötöttünk a készülékre.

A tévé nemcsak tökéletes fekete megjelenítésére képes (a feketeszint 0,0 cd/m2), de egészen elképesztő színvilágot varázsol elénk, és a mozgáskövetéssel sincs semmi probléma. Mindez pedig csak fokozódik, ha magas dinamikatartományú (HDR) filmeket vagy játékokat küldünk a tévé kijelzőjére.

MI AZ A HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

Az LG készüléke 700 nit fénysűrűségre képes, és ennek hála jól érzékelhető, hogy egy HDR10-zel vagy Dolby Visionnel megtámogatott tartalom mennyivel életszerűbb és részletesebb képet biztosít, mint a sima 4K-s vagy Full HD-s filmek. A különbség ráadásul nemcsak a mozgóképeknél, de a videojátékoknál is tetten érhető, az Xbox One X-en futó Forza Motorsport 7 eszméletlenül nézett ki, és akinek ilyen tévéje van, annak érdemes lehet beruházni a világ legerősebb konzoljára is.

AUTÓS JÁTÉK ILYEN JÓL MÉG NEM NÉZETT KI A TÉVÉN – Forrás: Berecz Valter / 24.hu

Az E7 viszont nemcsak azért jó játékos tévé, mert kiválóan festenek rajta a 4K-ban futó, HDR-t is használó programok, de azért is, mert a Játék és PC képernyőmódokban az input lag, azaz a késleltetés mindössze 21 ms körül mozog, ami bőven megfelel már az olyan kompetitív csatározásokhoz is, mint amit a Call of Duty WWII vagy a Star Wars Battlefront II kínál.

A készülék viszont nemcsak a 4K/HDR tartalmakat kezeli tökéletesen, de jól működik a felksálázás is, így a 720p-s vagy 1080p-s tartalmak is remekül jelennek meg a hatalmas képernyőn, ráadásul a tévé beépített lejátszója simán megbirkózik a legnépszerűbb videó-, zene- és feliratformátumokkal is.

A hazai tévéadások minősége persze egészen más tészta, csodára azért ez a panel sem képes, bár ha valaki már ilyen tévét vesz, az valószínűleg nem a Barátok közt-öt akarja majd nézi rajta…

FELHASZNÁLÓBARÁT

A képminőség fontos, viszont az sem elhanyagolható, hogy mennyire egyszerű egy tévét kezelni. Szerencsére az LG E7 ebben is tökéletesre vizsgázott, ami két fontos dolognak köszönhető: egyrészt a fémesen elegáns Magic Remote távirányító mozgásérzékelős megoldásának, illetve a webOS 3.5-nek, ami jelenleg a legjobb tévés operációs rendszer a piacon.

A MAGIC REMOTE AZ EGYIK LEGJOBB DOLOG, AMI EGY TÉVÉVEL TÖRTÉNHET – Forrás: Berecz Valter / 24.hu

A felhasználói felület jól néz ki, gyors, könnyen átlátható, nem mellesleg testre szabható, a főképernyőn beállíthatjuk legtöbbször használt alkalmazásokat és bemeneti jeleket, sőt még a távirányító gombjaira is ráprogramozhatunk appokat, hogy egyetlen hosszabb lenyomással azonnal elindíthassuk őket.

Az LG készülékébe tényleg nagyon nehéz belekötni.

A dizájn szemrevaló, az OLED-panel az egyik legjobb a jelenlegi piacon, és az okosszolgáltatásokat illetően sem panaszkodhatunk, hiszen nem csupán a rendszer működik jól, de az olyan szolgáltatások is, mint a Netflix vagy a YouTube, továbbá a tévé jól kezeli a letöltött tartalmakat és tökéletesen passzol egy erősebb konzol (Xbox One X, PlayStation 4 Pro) mellé is.

Forrás: Berecz Valter / 24.hu

Mindez persze el is várható, legalábbis az árcédulát látva, hiszen a 65 colos LG E7-ért a cikkünk írásakor nagyjából 1,3 millió forintot kell leszurkolni. Ez nem kevés pénz, itthon csak egy szűk réteg tudja kicsengetni, viszont árcédula ide vagy oda, az kétségtelen tény, hogy idén karácsonykor ennél jobb tévét nem nagyon lehetne a karácsonyfa alá pakolni.

IDEI TÉVÉTESZTJEINK:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik