Tech

Komoly problémára hívja fel a figyelmet egy online játék

Online kalandjáték hívja fel a figyelmet az elöregedő atomerőművek problémáira, egyben megemlékezve a 31 éve történt csernobili atomkatasztrófáról.

Harmincegy éve, április 26-án történt a csernobili atomkatasztrófa, de a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSz) szerint nem elég csak az évfordulókon foglalkozni az ukrán atomipar helyzetével. Ezen alkalomból egy interaktív kalandjátékot tettek közzé, amely játszva hívja fel a figyelmet az atomerőművek elöregedésének problémájára. Az online játékot itt lehet kipróbálni.

Az Artemisia egy böngészőben futtatható, interaktív kalandtörténet, képregényes illusztrációkkal, választható magyar, angol és szlovén felirattal. Az első képkockán rögtön reménytelen helyzetben találjuk magunkat: rejtélyes helyen ébredünk (mint később kiderül, egy pszichiátrián), és semmire nem emlékszünk az elmúlt napokból, évekből.

Forrás: 24.hu

Rögtön választanunk kell, mit vizsgálunk meg először a szobában: egy könyvet vagy egy pénztárcát. Válaszunktól függően jutunk át a következő panelre, ahol újabb döntéshelyzetben találjuk magunkat, hamarosan pedig ki is jutunk az épületből. Innentől válnak nehézkesebbé az események: egyetlen rossz döntés is véget vethet a kalandnak. Ha menekülés közben rosszul cselekszünk, visszakerülünk a pszichiátriára, ahol elölről kell kezdenünk múltunk felgöngyölítését.

Mindeközben a témához illeszkedő érdekes tudnivalókat kapunk, például, hogy az atomerőművekhez szükséges urán nem újul meg, de arról is kapunk tájékoztatást, mi a helyzet az atomerőművekben termelt hulladékok sugárzásával.

Forrás: 24.hu

Háttérinformáció

Ukrajna szomszédai – így Magyarország is – levélben kaptak tájékoztatást az ukrán kormánytól a dél-ukrajnai és zaporizzsjai atomerőművek környezeti hatásvizsgálatáról, élettartamuk meghosszabbításáról – olvasható a MTVSz közleményében. Ezen információkat a napokban teszik közzé és mindenki számára véleményezhetők lesznek.

Ez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy az ukrán kormány eddig tagadta, hogy atomerőműveinek bármilyen határon átnyúló hatása lehetséges, ami Csernobil után nehezen hihető.

Ukrajnában jelenleg négy atomerőműben 15 reaktor üzemel. A legöregebb – így legkockázatosabb – 7 reaktor üzemidejét már 10 évvel meghosszabbították. Ezekből öt a dél-ukrajnai és a zaporizzsjai erőművekben van. Tehát Ukrajna olyan tevékenységekről kezdett most tárgyalni, melyek nagyrészt már megtörténtek.

Ráadásul az egész folyamat ingatag lábakon áll. Ukrajna nem rendelkezik elfogadott törvénnyel a környezetvédelmi hatásvizsgálatokról, így azt sem tudni, hogy a konzultációk eredményeit mikor, hogyan, milyen döntés során veszik figyelembe.

Az elöregedő atomerőművek az egész világon egyre nagyobb gondot jelentenek. Élettartamuk meghosszabbítása növeli a balesetek kockázatát, miközben számos olyan elemük van, amit nem lehet kicserélni vagy felújítani. Bezárásuk pedig óriási költséget jelent, melyre nincs fedezet.

Az Európai Bizottság 2016-os tanulmánya szerint a szükséges 253 milliárd euró helyett csak 120 milliárd euró áll rendelkezésre az erőművek biztonságos leszereléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik