Tech

Jövőre már bárki bejárhatja Csernobilt

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 12. 05. 10:00

Ehhez ráadásul még az otthoni fotelből sem kell majd kimozdulni: játékfejlesztők készítenek virtuálisab bejárható túrát az atomkatasztrófa helyszínéről.

1986-ban éppen május elsejei ünnepségre díszítették fel a csernobili atomerőmű közvetlen közelében fekvő Pripjaty városkát, amikor egy reaktorblokk meghibásodása miatt bekövetkezett a világ addigi legngyobb ismert atomszerencsétlensége (természetesen a bombákat nem számítva). Ez volt az első olyan esemény, amely megkarcolta az atomkorszak csodásnak lefestett jövőképét, és kételyeket ébresztett szakértőkben és a “népben” egyaránt azzal kapcsolatban, hogy vajon tényleg az atom lesz-e a minden egyéb energuiaforrást leváltó Nagy Megfejtés.

A környéket teljesen kiürítették, és a sugárzás miatt a reaktor közvetlen környezete azóta sem megközelíthető. A közeli kisvárosba már szerveznek ugyan rövid túrákat, de ezek is csak nagyon rövid időre engednek bepillantást az elhagyatott házak közé, szigorú elővigyázatossági intézkedések mellett, ráadásul egy rakás pénzbe kerülnek, tehát sok kíváncsi utazónak le kell mondania erről a célpontról.

Jövő áprilisban, a katasztrófa harmincadik évfordulóján azonban egy lengyel játékfejlesztő csapat megjelentet egy olyan virtuális túrát, amelyet VR-szemüvegekkel és headsetekkel lehet majd végigjárni. A Chernobyl VR Project Samsung Gear VR, Oculus Rift, HTC Vive vagy PlayStation VR eszközökkel rendelkező felhasználók számára lesz elérhető. A The Farm 51 nevű csapat jelenleg is a helyszínen tartózkodik, és gőzerővel dolgozik a terület 360 fokos látványának minél részletesebb digitalizálásán.

A tervek szerint a túra olyan helyeken indul, ahol sok pénzért turisták is megfordulhatnak, ám az ígéretek szerint olyan területekre is benézhetünk, ahol specialistákon és szakembereken kívül a katasztrófa óta senki sem járt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.