Tech

Csak az amerikai Netflix tartalom tizede érhető el Magyarországon

Rendben, már nálunk is van Netflix, de ettől még elég durván kiirtották az itt elérhető címeket.

Azt már a Netflix hazai megjelenése után is gyorsan kideríthettük (főleg azok, akik előfizetők külföldön is, vagy esetleg itthonról is valamilyen kalóz-megoldással használták a szolgáltatást), hogy a nemzetközi kínálathoz képest Magyarországon csak kifejezetten kevés tartalom érhető el jelenleg. Természetesen erről javarészt nem a Netflix tehet, egyszerűen arról van szó, hogy az amerikai kínálatban szereplő sorozatok és filmek java része Európában más jogtulajdonosok birtokában van, ezért ezeket szinte egyenként kell majd “visszaszereznie” a Netflixnek.

Most azonban pontos számokat is láthatunk arról, mennyire ramaty a helyzet jelenleg az itthon elérhető választék terén. A Finder.com egy csinos táblázatot készített a netflixes országokban kínált sorozatok és filmek számáról, ami bizony elég elszomorító.

Az alap természetesen az Egyesült Államok, ahol 1157 sorozat, valamint 4593 mozifilm figyel jelenleg “készleten”. Ehhez képest a magyar kínálat mindössze 171 sorozatot és 548 filmet számlál – kis ráhagyással az amerikai választék tizedét. Persze van nálunk is rosszabb, Oroszországban például mindössze 113 sorozat és 509 film választható, a legrosszabb helyzetben pedig azok vannak, akik Marokkóban netflixeznek, náluk mindössze 39 sorozat és 118 film érhető el.

netflix-tablazat
forrás: Finder.com

A leginkább azok lehetnek csalódottak, akik pont a Netflix saját sorozataiért iratkoztak fel a szolgáltatásra, itthon például nincs House of Cards sem, az amerikai politikai élet visszásságairól szóló sorozat jogait ugyanis egyelőre az AXN birtokolja.

A Netflix hivatalos közleményei szerint a helyzet persze javulni fog, igyekeznek egyre több tartalmat feloldani a jogi helyzet rendezésével, de persze ehhez nem kapcsolódik semmilyen céldátum. Így ha valaki szeretne olyan tartalmakat nézni, amik nálunk nem elérhetőek, továbbra is valamilyen VPN szolgáltatással, vagy IP-váltóval trükközhetik ki a rendszert, ezek azonban vagy bonyolult (és néha fizetős) megoldások, vagy pedig barkácsolt, és egyes esetekben biztonsági kockázatokat rejtő alkalmazások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik