Rosszfiú, tartalék, a meg nem értett testvér – 40 fotó a 40 éves Harry herceg életéből

Sokan a brit királyi család fekete bárányának tartják III. Károly másodszülött fiát. Már fiatalon kisebb-nagyobb botrányok tarkították életpályáját, felnőve pedig maga döntött úgy, hogy hátat fordít a palotának és az őt születése óta megillető privilégiumoknak, hogy a saját útját járja. A kisfiú, aki fiatalon eltemette az édesanyját, a kisherceg, aki náci tisztnek öltözött, az apa, aki családja biztonsága érdekében Amerikáig menekült. Galéria a ma 40 éves Harry hercegről.
Bettmann / Getty Images - A hivatalosan Henrik Károly Albert Dávid nevet viselő herceg 1984. szeptember 15-én született, Károly walesi herceg és Diana walesi hercegné második gyerekeként. Akkor apja és bátyja után harmadik volt a brit trónöröklési rendben.
Mirrorpix / Getty Images - A világ eszményítette Dianát, ahogyan Harry is, aki szerint édesanyja „leírhatatlan jelenség” volt, aki „megszállottan” szerette a gyerekeit. „Mamitól örököltem az orra formáját, kék szemét, az emberek szeretetét, az önelégültség, a hamisság és a rongyrázás megvetését” – írta róla Tartalék című memoárjában.
PA Images / Getty Images - Már gyerekként sem volt ritka, hogy kifejezte őszinte véleményét az őt követő fotósoknak.
Martin Keene - PA Images / PA Images / Getty Images - „Szeretett bátyám, örök vetélytársam” – viszonya testvérével, Vilmos herceggel mindig hullámzó volt. Önéletrajzi könyvében Harry arról írt, kapcsolatukat folyamatos versengés jellemzi, pedig számára soha nem okozott problémát, hogy bátyja, a trónörökös mögött ő mindig csak az örök második, azaz tartalék lehet – erre utal memoárja címe is.
Terry Fincher / Getty Images - Elmondása szerint apjával nem alakult ki közöttük bensőséges kapcsolat, gyerekként Harrynek sokszor elérhetetlennek tűnt az akkori walesi herceg. „Megtapasztaltam otthonunkban a stabilitás, a melegség és a szeretet hiányát” – fogalmaz könyvében.
Martin Keene - PA Images / PA Images / Getty Images - Unokatestvéreivel, Beatrix és Eugénia hercegnőkkel együtt nőttek fel. Ezen a képen egy svájci síúton pózolnak, 1995-ben.
Anwar Hussein / WireImage / Getty Images - Bár akkor még senki nem sejtette, az 1997-es nyár volt az utolsó, amit édesanyjával tölthetett. Szülei ekkor már régóta külön éltek, válásukat is kimondták. Diana hercegné az év augusztusában, 36 évesen halt meg autóbalesetben.
Anwar Hussein / Getty Images - Harry számára egy csapásra véget ért a gondtalan és boldog gyerekkor, mikor elvesztette édesanyját. Gyászát a nyilvánosság előtt kellett megélnie. „Elmondhatatlan bánatot éreztünk, és mégis mindvégig kötelességtudóan udvariasak voltunk” – mondta erről később.
PA Images / Getty Images - Utólag elárulta: nagy traumát okozott neki, hogy 12 évesen anyja zászlóval letakart koporsója mögött kellett vonulnia Diana temetésen, milliók szeme láttára.
Ken Goff / Getty Images - Sok időnek kellett eltelnie, mire Harry beszélni tudott a nyilvánosság előtt édesanyja elvesztéséről, saját bevallása szerint sokáig mélyen eltemette magában a fájdalmát. „Nagyon fiatal voltam, amikor édesanyám meghalt. Sokáig homokba dugtam a fejem, és hagytam, hogy körülöttem minden darabokra hulljon” – nyilatkozta egyszer.
UK Press / Getty Images - Külső szemlélőként idillinek tűnhet a királyi udvartartásban felnőni, Harry azonban nem (csak) jó emlékekkel gondol vissza gyerekkorára. Utólag elmondta: mélységesen boldogtalannak, idegroncsnak tartotta magát, ráadásul a bulvársajtóval való viaskodása is már egészen hamar elkezdődött, amikor testvére ellenében beskatulyázták őt a „rosszfiú” szerepébe.
Kirsty Wigglesworth-Pool / Getty Images - A csak fiúknak fenntartott Eton magániskolában tanult, de az ottani elvárások és követelmények elismerten meghaladták a képességeit. Helyzetén az sem segített, hogy Vilmos állítólag az iskolában folyton úgy tett, mintha nem ismerné az öccsét, és csak akkor közeledett hozzá, ha senki nem látta őket.
Anwar Hussein / Getty Images - „Nagyon nagy, nagyon ősi, nagyon diszfunkcionális család” – így jellemezte a királyi famíliát Harry herceg, aki az elbeszélések szerint nagyanyjával, II. Erzsébettel közeli kapcsolatot ápolt. A néhai királynő a lovak szerelmese volt, Harry pedig gyerekkorától kezdve lovaspólózik. Ezen a 2003-ban készült fotón egy meccse után ad át ajándékot nagymamájának.
Stephen Chernin / Getty Images - Harry egyik legnagyobb botránya az volt, mikor húszéves korában náci tisztnek öltözött egy jelmezes bulin, és valaki lefényképezte. A fotó hamar bejárta a világsajtót. Az eset miatt utóbb fivérét és annak barátnőjét, a későbbi Katalin hercegnét hibáztatta, mivel ők beszélték rá, hogy náci uniformist viseljen a „bennszülöttek és gyarmatosítók” témájú bulin. Az incidenst később élete egyik legnagyobb hibájának nevezte.
Anwar Hussein Collection / ROTA / Getty Images - 2005-ben Károly újra megnősült, noha fiai nem támogatták a frigyet a szintén elvált Kamilla Parker Bowlesszal. Bár apjuk boldogsága érdekében elfogadták a választottját, úgy gondolták, a házasság csak viszályt szítana, felingerelné a sajtót.
Hussein Collection / ROTA / WireImage / Getty Images - A középiskola után Harry herceg szeretett volna síoktatóként vagy szafari-túravezetőként elhelyezkedni, de ezt származása nem tette lehetővé számára. Jóformán azért választotta a katonai pályát, mert máshoz nem értett. Végül éppen a hadseregben érezte úgy hosszú idő után, hogy megtalálta a helyét. Irakban és Afganisztánban is szolgált, mindkét helyről azért kellett hazatérnie, mert lelepleződött, és emiatt célponttá vált. Miután otthagyta a sereget, teljes munkaidős királyi családtag lett.
Getty Images - Harry egy több mint 300 kilométer hosszú jótékonysági túrán vett részt a sarkvidéken, Afganisztánt megjárt veteránok társaságában. Mint könyvében beszámolt róla, az utazás utóhatásaitól még hetekkel később, bátyja esküvőjén is szenvedett, „alsó régióit” ugyanis megcsípte a fagy.
Indigo / Getty Images - Vilmos és Katalin esküvőjén még csak a gyerekfogatban jutott neki hely unokatestvérei, Louise és Jakab mellett.
Paul Rogers - WPA Pool / Getty Images - Agglegénykorában Harry sokat lógott Vilmosékkal, a királyi család legfiatalabb generációjának fő képviselőiként gyakran hármasban vettek részt hivatalos látogatásokon is. 2013-ban a londoni Harry Potter Stúdióba is ellátogattak együtt.
Max Mumby / Indigo / Getty Images - Miután megjárta a háborút, szívügye lett a harctérről visszatérő katonák utóéletének gondozása. 2014-ben alapította meg az Invictus Games nevű sportversenyt, amit évente, mindig máshol rendeznek meg, és sérült katonák és veteránok vesznek részt rajta.
Chris Jackson - WPA Pool / Getty Images - A Tartalékban Harry arról ír, a teste Nagy-Britanniában, a lelke viszont Afrikában született. A kontinens iránti rajongása, az ottani nyugalom mindig erőt adtak neki.
Adrian Dennis-WPA Pool / Getty Images - Úgy volt, hogy Harry és Vilmos egy jelenet erejéig szerepelni fognak a 2017-ben bemutatott, Az utolsó Jedik című Star Wars-filmben, cameójukat azonban végül kivágták. A magyarázat: a bőven 180 centi feletti hercegek túl magasak voltak birodalmi rohamosztagosnak. A forgatási helyszínen róluk készült fotókon azonban jól látszik, hogy a testvérek pár órára kisgyerekké változtak, Vilmos még egy fénykardpárbajra is kihívta öccsét.
Chris Jackson / Getty Images - Harry fiatalkori baklövései ellenére is sokáig a királyi család legnépszerűbb tagjának számított, amit nagyban segített az olyan kedves fotók napvilágra kerülése, mint amilyen ez is. A képen egy kislánnyal játszik, aki néhány pillanattal korábban csent egy-két szemet a popcornos kosarából.
Danny Lawson / PA Images / Getty Images - Először a 2017-es Invictus Games egyik meccsén mutatkozott együtt barátnőjével, az akkor még leginkább színésznőként ismert Meghan Markle-lel.
Ben Birchall - WPA Pool / Getty Images - Markle-lel 2018. május 19-én, félévnyi jegyesség után házasodtak össze Windsorban. Az esküvő napján II. Erzsébet királynő a Sussex hercege és hercegnéje rangot adományozta nekik.
Paul Grover- WPA Pool / Getty Images - Harry a könyvében leírta: arra vágyott, hogy miután elvette Meghant, Vilmosékkal együtt, négyes fogatot alkotva tartsanak össze. Ismerve a későbbi történéseket, ez az álma nem vált valóra.
Jeff Spicer / Getty Images - Néhány hónappal menyegzőjük után jött a hír, hogy érkezik a baba a sussexi hercegi párhoz. Ekkoriban kapott szárnyra, hogy konfliktusok vannak a királyi családon belül, főként Meghan és a többiek között. A pletykákról később kiderült, van valóságalapjuk.
Dominic Lipinski - WPA Pool / Getty Images - 2019. május 6-án született meg elsőszülött gyerekük, akit Archie Harrisonnak kereszteltek. „Minden szülő azt mondja, hogy a gyereke abszolút fantasztikus, de ezért a kis apróságért abszolút az életemet adnám, a hold felett lebegek a boldogságtól” – nyilatkozta ekkor Harry.
Pool / Samir Hussein / WireImage / Getty Images - „Az ő útját járom, és az ő üzenetét tolmácsolom” – írta könyvében édesanyjáról Harry. Kijelentését tettekkel is alátámasztja, néhány éve például végigsétált azon az egykori aknamezőn Angolában, ahol Diana hercegné 22 évvel azelőtt, nem sokkal a halála előtt járt.
Toby Melville - Pool / Getty Images - Archie születése után a sussexiek egyre kevésbé érezték biztonságban magukat. Harry ekkor nyílt levélben üzent a brit bulvársajtónak, amiért állítása szerint lejáratják a feleségét. „Láttam, mi történik, ha egy hozzám közel álló személyt kipécéz a média, és nem kezeli emberként. Anyámat már elvesztettem, a feleségemmel nem fogok így járni” – jelentette ki. Kisfiukat utoljára háromhónapos korában vitték magukkal nyilvános eseményre, azóta csak nagy ritkán mutatnak róla egy-két családi fotót.
Samir Hussein / WireImage / Getty Images - A Megxit néven elhíresült nagy családszakadásra 2020 elején került sor. A hercegi pár ekkor „felmondott”, többé nem akartak a királyi család aktívan dolgozói tagjai lenni, így lemondtak rangjukról és titulusaikról. Anyagi függetlenségre vágytak, és kétlaki életet terveztek az Egyesült Királyság és Észak-Amerika között, nem sokkal később azonban végleg az Egyesült Államokba költöztek. „Meget és engem hidegen hagynak a pluszjuttatások, nekünk a munkán és a szolgálaton kívül az életben maradás a fontos” – fogalmazott Harry.
Aaron Chown / PA Images / Getty Images - 2021-ben azt a történelmi jelentőségű interjút adtak Oprah Winfrey-nek. Előtte 1995-ben sugároztak hasonló volumenű beszélgetést királyi családtaggal a tévében, akkor Diana tálalt ki arról, mennyire toxikus a palotában élni. Markle korábbi öngyilkos gondolatairól és családon belüli rasszista megjegyzésekről számolt be, Harry pedig elismerte, hogy apjával tovább romlott a viszonya, mióta félrevonultak királyi teendőik mellől.
Theo Wargo / Getty Images - Miután elveszítettek egy magzatot, 2021 februárjában bejelentették, hogy Archie „nemsokára nagytestvér lesz”. Lilibet Diana júniusban jött világra a kaliforniai Santa Barbarában. A nyilvánosság részéről ritkán látott kislány első szülinapjakor látogatott először az Egyesült Királyságba, így II. Erzsébet is találkozhatott vele a halála előtt.
Dominic Lipinski - WPA Pool / Getty Images - Harry és Vilmos közösen leplezték le Diana új szobrát a Kensington-palota kertjében, a hercegné születésének 60. évfordulója alkalmából. „Minden nap azt kívánjuk, bárcsak ma is velünk lenne. Reméljük, ez a szobor örökre a szimbóluma lesz az ő életének és örökségének” – fogalmaztak később a testvérek a közösségi médiában.
Hannah McKay- WPA Pool / Getty Images - Harry többször is szomorú okból látogatott haza, nagyszülei halálát követően. II. Erzsébet temetésére – ahol nem viselhette katonai egyenruháját, tekintve hogy a Megxit idején lemondott királyi címeiről – Meghan Markle is vele tartott. „Nagyi, bár ez a végső elválás mérhetetlen szomorúsággal tölt el, örökké hálás leszek minden első találkozásunkért – a veled való legkorábbi gyermekkori emlékeimért, amikor elsőként találkoztam veled főparancsnokomként, amikor megismerted a drága feleségemet, és amikor megölelted a szeretett dédunokáidat” – olvasható a herceg akkori közleményében, amit azzal zárt: „Mosolygunk, mert tudjuk, te és nagyapa most újra együtt vagytok, békében.”
Netflix - A Netflix Harry & Meghan címmel készített hatrészes dokusorozatot a hercegi párról, amiben elmesélték, hogyan ismerkedtek meg, hogyan éltek a brit királyi család tagjaiként, majd hogyan hagyták maguk mögött a szóban forgó korszakot. Ebben Harry herceg egyebek mellett azt mondta a családjáról: „Meg kellett békélnem azzal a ténnyel, hogy valószínűleg soha nem kapunk valódi felelősségre vonást vagy őszinte bocsánatkérést tőlük.”
Lev Radin / Pacific Press / LightRocket / Getty Images - Aztán megjelent a sussexi herceg már említett memoárja, amiből kiderült, amit már korábban is lehetett sejteni, hogy szinte menthetetlenül megromlott a kapcsolat Harry, illetve apja és bátyja között.
Toby Melville - WPA Pool / Getty Images - Apja múlt májusi koronázásán Harry egyedül képviselte Amerikában élő családját, újfent katonai egyenruhája nélkül. Úgy tudni, nem sok időt töltött rokonaival, nem sokkal a ceremónia után már repült is haza feleségéhez és gyerekeihez.
Max Mumby / Indigo / Getty Images - Harry évek óta folyamatos pereskedésben áll egy bulvárlapkiadóval, mert állítása szerint gyerekkora óta jogellenes módon gyűjtöttek információkat róla és szeretteiről. Egy alkalommal maga is megjelent a bíróságon, hogy tanúvallomást tegyen. 132 év után ő volt az első olyan személy a brit királyi családban, aki ezt megtette.
Andrew Esiebo / Getty Images - Nehéz megfogalmazni, pontosan mivel is foglalkozik most Harry és Meghan. Több üzleti próbálkozásuk is volt a kreatív tartalomgyártás területén, illetve Archewell nevű jótékonysági szervezetüket menedzselik, de az utóbbi egy évben kicsit úgy tűnik, mintha elkezdték volna hiányolni királyi szerepkörüket. Erre enged következtetni, hogy idén Nigériába és Kolumbiába is ellátogattak, igaz, nem a brit uralkodó képviseletében.