Élő Szórakozás

Egy új korszak vette kezdetét: hivatalosan is megkoronázták III. Károlyt

Samir Hussein / WireImage
Samir Hussein / WireImage
Megkoronázták III. Károly királyt. A ceremónia nem szűkölködött érzelmekben, és épp annyira volt tradicionális, mint amennyire haladó szellemű – pontosan ezt lehetett várni előzetesen is.

Hivatalosan is király lett május 6-án III. Károlyból, aki édesanyja, II. Erzsébet királynő halálát követően lépett a trónra.

A grandiózus eseményen természetesen részt vettek a világ vezetői is, miképp a brit királyi család majd’ összes tagja. Ám a brit bulvársajtót egy dolog tartotta lázban hónapok óta: milyen formában fog előkerülni a nagy napon Harry herceg, aki felesége, Meghan Markle nélkül érkezik a szigetországba? 11:00 magasságában került pont az ügy végére: egyedül érkezett a herceg, ráadásul alig egy órával a ceremónia után már vissza is repült Kaliforniába, a BBC úgy tudja, az erkélyen tartott köszöntésre már nem hívták meg.

Hogy a ceremóniáról is beszéljünk: délben érkezett meg a Károllyal és Kamillával aranyhintóval robogó menet a Westminster-apátsághoz, ahol egy olyan szertartásra került sor, amelynek lebonyolítása alig változott a középkor óta. Az ezeréves hagyományokat tiszteletben tartó, egyúttal alapvetően vallási ceremónián számos ország uralkodócsaládjainak képviselői, államfők és miniszterelnökök, jótékonysági szervezetek reprezentánsai vettek részt – köztük Novák Katalin, akinek szelfizni is volt ideje az apátság épületében.

A koronázás tele volt megható pillanatokkal, Szent Eduárd 17. századbéli koronáját ugyanakkor kissé nehézkesen tudták feltenni az uralkodó fejére:

Kapcsolódó

A király és a királyné végül az aranyozott hintóval indultak vissza a Buckingham-palotához, ahol előbb katonai tiszteletadást nézhettek végig, majd megtörtént, amire a palota előtt felsorakozó brit nép várt:

III. Károly integetett az erkélyről. Itt egy légiparádét tekintettek meg családjuk körében, ám az eső kissé keresztülhúzta mindezt: a tervezett hat perc helyett két és fél percre rövidült a bemutató. 

A király és a királyné végül együtt sétáltak be a palota erkélyéről, s ezzel egy új korszak vette kezdetét a brit monarchia életében.

Owen Humphreys / PA Images / Getty Images

A királyi párt visszatapsolta a tömeg az erkélyre

Pillanatokkal azután, hogy bementek, a király és a királyné másodszor is visszatértek a palota erkélyére, hogy tovább integessenek a Buckingham-palota előtt összegyűlt tömegnek.

Jordan Pettitt/PA Images via Getty Images

Szerényebb légiparádé volt az eső miatt

Hat perc helyett mindössze két perc, harminc másodpercig tartott a király tiszteletére rendezett légiparádé. Az esőzés miatt nem volt értelme kockáztatni.

III. Károly integetett a Buckingham-palota erkélyéről, a tömeg extázisba került

Ahogyan az lenni szokott, a mindenkori király a Buckingham-palota erkélyére lépett, hogy integetve üdvözölje a brit népet. III. Károly és Kamilla királyné a család körében léptek a palota teraszára.

A tömeg éljenezve integetett vissza:

Egy katonai légiparádé veszi kezdetét, amit együtt tekint meg a család. Ehhez számos repülőgépet biztosított a brit hadsereg, köztük olyanokat, amelyek II. világháborús darabok.

Egy korábbi legendás integetés 1953-ból

1953. június 2-án királynővé koronázták II. Erzsébetet, aki a Buckingham-palota erkélyéről integetett a brit népnek. Valami hasonlót várhatunk ma III. Károlytól is.

Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

PageSix: Harry herceg nem vesztegette az időt, visszarepült Amerikába

Azt írja az amerikai PageSix, hogy Harry herceg kevesebb, mint egy órával a koronázási ceremóniát követően repülőre ült, hogy hazarepüljön Amerikába. Pénteken érkezett egy kereskedelmi járattal, alig 24 órát töltött a szigetországban.

Mint ismertes, Meghan Markle és két gyermekük távol maradtak a koronázástól, egyébként a nagyobb csemete, Archie Harrison ma ünnepli a születésnapját.

György herceg sem maradt adós a grimaszolással

Míg öccse, Lajos herceg ásítozott, addig György fontos szerepet kapott a ceremónián, mindvégig Károly király közelében maradt, ellátva rá osztott teendőit. Ennek ellenére néhány grimasz nála is belefért:

Novák Katalin: Isten áldja meg III. Károlyt és Kamilla királynét!

A westminsteri ceremónián is résztvevő Novák Katalin a Twitter-oldalán kívánt minden jót az új királynak és hitvesének:

A magyarok nevében kívánom, hogy Isten áldja meg III. Károly királyt és Kamilla királynét ezen az ők, családjuk és nemzetük számára emlékezetes napon. Bízom benne, hogy a brit-magyar kapcsolatok tovább erősödnek az Ön uralkodása alatt. Isten óvja a királyt! Uralkodj sokáig.

Egy képen mutatjuk, Lajos herceg mennyire unta a kétórás koronázást

Természetesen Lajos herceget sem hagyhatták otthon Vilmos hercegék a koronázásról, így velük tartott a Westminster-apátságba. A grimaszairól elhíresült fiatal herceg most sem hazudtolta meg magát, imádni való módon adta tudtára mindenkinek, mennyire izgatott nagyapja ceremóniájától.

Andrew Matthews – WPA Pool / Getty Images

Parkolópályára került Harry herceg és András herceg

Harry herceg és András herceg kimaradtak a körmenetből, amely a Buckingham-palotáig tart. Ez amiatt van, mert ők már nem a brit királyi család aktív tagjai:

  • Harry herceg 2020 januárjában visszalépett királyi teendőitől, hogy Meghan Markle-lel Amerikába költözhessenek.
  • András herceget tavaly januárban gyakorlatilag eltüntették a nyilvánosság elől szexuális zaklatási ügye miatt.
Jeff J Mitchell / Getty Images

A valaha volt egyik legnagyobb katonai felvonulást látjuk

Most koronázási körmenet zajlik a Westminster-apátságból indulva, amely a Buckingham-palotáig tart. A király hintója mögött komoly számban képviseltetik magukat a katonák, a BBC egészen pontosan úgy fogalmaz:

Ez az Egyesült Királyságban valaha megrendezett egyik legnagyobb katonai felvonulás.

Gareth Fuller / PA Wire

Mi következik most?

Nagyjából a fontosabb történések felén vagyunk túl, de bőven maradt még látványos pillanat, aminek tanúi lehetünk Londonban.

Hivatalosan is elindult Károly király és Kamilla királyné korszaka:

  • hamarosan elindulnak a Buckingham-palotába a már ismert aranyhintóval,
  • a palota erkélyén megjelennek majd a közeli családtagokkal együtt,
  • azonban komoly tiltakozások is zajlanak London-szerte, a Trafalgar téren például sokan azt kiabálják, „ő nem az én királyom”.
Guy Smallman / Getty Images

Következik az úrvacsora

Király király és Kamilla királyné úrvacsorát vesznek, immáron koronák nélkül. Ez az istentisztelet utolsó része.

A királynét is megkoronázzák

A fő különbség az, hogy a királynő felkenése paraván nélkül történik.

A te szolgádat, Kamillát, aki e koronát viseli, töltse be bőséges kegyelmed és minden fejedelmi erény; uralkodj szívében, ó szeretet királya, hogy oltalmadban, kegyelmeddel megkoronázzuk a mi urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.

Károly király trónra lép

A szertartás ezen részében a király kerül a trónra. Az érsek letérdel az uralkodó előtt.

Vilmos herceg is tiszteleg:

Én, Vilmos, Wales hercege, hűségemet fogadom neked, és a hitet és az igazságot hordozom neked.

Történelmi pillanat: királlyá koronázták III. Károlyt

A canterburyi érsek által most elmondott áldásos ima ugyanaz, mint 1953-ban, II. Erzsébet királynő koronázásakor.

Királyok királya és urak Ura, áldd meg, kérünk, ezt a koronát, és így szenteld meg Károly szolgádat, akinek a fejére ma a királyi fenség jeléül teszed ezt, hogy kegyelmeddel megkoronázhassuk. Telis tele bőséges kegyelemmel és minden fejedelmi erénnyel; Ő által, aki él és uralkodik mindenek felett, egy Istenünk. Ámen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik