Szórakozás

Meghan Markle a legjobb dolog, ami a királyi családdal történhetett

Aggasztó hírek jelentek meg mostanában II. Erzsébet királynőről, miután június 28-án betegségre hivatkozva lemondta látogatását a londoni Szent Pál-székesegyházban. Ezt követően – bár reméljük, hogy valójában nem erről van szó – több külföldi lap is felvázolta a brit királyi család és kormány teendőit a királynő esetleges halála esetén, valamint azt, hogy milyen változásokra számíthat majd a köznép egy ilyen, nemzetközileg is fontosnak számító tragédia esetén. Ezek közül talán a legérdekesebb az Economist cikke, ami Meghan hercegné szerepét vizsgálta a brit királyi családban: a helyzet ugyanis az, hogy az egykor színésznőként dolgozó Markle egyáltalán nem illik bele az eddig felépített brandbe. De akkor vajon miért olyan fontos? Ennek jártunk most utána.

Ilyen ruhában még nem láthattuk Meghan hercegnét
A királyi család tagjai között nem gyakori ez a viselet.

Aki egy kicsit is jártasabb az uralkodói családok világában, annak már az első, Harry herceggel közösen adott interjúját nézve is feltűnhetett Meghan Markle kontrasztja a többi hercegnével szemben.

A protokolláris szabályokat szinte teljesen mellőzve, szorosan ölelkezve meséltek magánéletükről, az első vakrandiról, a csirkesütés közben megejtett lánykérésről és arról, hogy a hercegné szinte egyből elbűvölte Erzsébet királynő kutyáit, akik amúgy addig folyamatosan megugatták a herceget.

Markle királyi családban betöltött szerepének egyik sikere az, hogy teljesen természetesen mozog a kamerák előtt.

Meghan hercegné valójában csak egy teljesen átlagos nő, aki számára ugyanolyan nehéz volt befutni színésznőként, mint akárki másnak a 21. században. Kezdetben csak a bőröndöket nyitogatta az Áll az alku amerikai verziójában, majd 2008-ban szerepet kapott ugyan A rejtély című sorozatban, de karakterét még felbukkanása előtt kiírták a produkcióból. Ezt egykori ügynöke, Nick Collins szerint Markle ugyan nehezen élte meg, de nem abba a táborba tartozik, akik egy ilyen bukkanó után feladnák. Két évvel később meg is kapta a Briliáns elmék egyik főszerepét, ami meghozta számára a sikert és amiről végül – 7 évad után – pont Harry herceggel való házassága miatt mondott le.

Harry sussex-i herceg és felesége, Meghan sussex-i hercegné (Fotó: Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage)

Ráadásul Markle-nek nemcsak karrierje indult be döcögősen, szinte minden túlzás nélkül egész életét végigkísérte, hogy különbözött másoktól. 1980-ban azoknak a fehér bőrű amerikai férfiaknak a száma, akik afroamerikai nőt vettek feleségül, még kevesebb volt mint egy. Ez a tény az egy évvel később született hercegné életének kicsit sem könnyítette meg, hiszen

fiatalkorában sem ő, sem környezete nem tudta ténylegesen meghatározni, hogy valójában melyik rasszhoz tartozik. 

Egy többnyire fehérek által lakott környéken nőtt fel, ahol ha édesanyjával közösen lépett ki az utcára rendszeresen előfordult, hogy anyjára előtte használták az n-betűs szót, vagy szimplán csak azt hitték róla, hogy a dadája. Iskolásként pedig nem volt lehetősége a különböző felmérések során mulatt rasszúnak, vagyis olyan személynek vallania magát, akinek egyik szőlője kaukázusi, a másik színes bőrű, mert konkrétan nem volt ilyen ilyen opció a dokumentumokon.

Meghan Markle édesanyja, Doria Ragland Meghan hercegné és Harry herceg esküvőjén. (Fotó: Gareth Fuller – WPA Pool/Getty Images)

Királyi családok tekintetében pedig nem lehet egyszerű dolga annak, aki kívülállóként kerül be a Windsor-házba, a brit uralkodói család ugyanis távol maradt ezzel az európai modelltől: míg a holland király támolyogva biciklizte végig a városokat, a svéd király pedig metrózni tanította gyerekeit, addig a brit királyi családban ilyenekre szinte egyáltalán nem volt példa. A változások az 1990-es évek legelején kezdődtek meg, amikor is Erzsébet királynő beleegyezett abba, hogy adót fizessen, kiadásai pedig átláthatóbbá váltak, ám a család kapcsolatát a néppel csak Diána hercegné halálának híre tudta megerősíteni. Az egyetlen kivétel ez alól Harry herceg volt, aki a mai napig nem tudta dolgozni az 1997-es tragédia után keletkezett káoszt. Sussex hercege – feleségéhez hasonlóan – megbélyegzett gyerekként nőtt fel. 12 éves volt, mikor édesanyja meghalt, a különböző médiumok viszont ahelyett, hogy hagyták volna, hogy a megfelelő módon elbúcsúzzon az egykori hercegnétől, gyászát gyakorlatilag önös érdekekből felhasználták.

Azt gondolom, hogy egy gyerektől sem kellene ilyeneket kérni. Ez ma már nem történne meg. Húsz éve nem tudok nem erre gondolni. Valószínűleg elég közel álltam egy totális összeomláshoz

– nyilatkozta 2017-ben Harry, aki köztudottan rossz viszonyt ápol a médiával.

Fordulat

A királyi család számára egyszerre fontosak és kockázatosak az affinális, tehát házsaság útján a családba kerülő személyek. Fontosak, mivel a társadalom általuk tapasztalhatja meg, hogy milyen lehet az elitbe tartozni, a másik oldalról viszont kockázatos, hiszen ha az adott személy nem képviseli megfelelően a család értékeit, az mindenki számára kellemetlen következményekkel járhat. Ebből a szempontból is könnyen párhuzamot tudunk vonni Diána és Meghan között, hiszen mindketten feszegették a határokat. Diána volt talán az első igazán filantróp személyiség a brit királyi családban, őt ugyan követi Katalin hercegné, de lázadás szempontjából Meghan áll az első helyen. Sorra szegi meg az etikett szabályait, II. Erzsébet és a királyi család többi tagja mégsem csinálnak ebből nagy ügyet, hiszen alapvetően fontos a család számára. Ennek vajon mi lehet az oka? A válasz teljesen egyszerű:

Markle talán nem ebben a közegben szocializálódott, viszont mindenképp jót tesz a királyi család hírnevének valaki, akivel ennyire könnyen tudnak azonosulni az emberek. 

A királynő halála után nehéz idők következhetnek a Windsor-ház életében, amit egyedül talán Markle személyisége könnyíthet meg. A korona várományosa, Károly herceg gyakorlatilag sosem volt szimpatikus a nép számára, amit az sem könnyített meg, hogy Diána hercegné 1997-es halála után nem sokkal már Kamilla hercegné oldalán láthattuk.Wales hercege és Cornwall hercegnéje végül 2005-ben – Erzsébet királynő áldását követően – házasodhattak össze csak. Vilmos herceg és Katalin hercegnő pedig inkább a tündérkeresztanya és keresztapa szerepét vállalták magukra, így az egyetlen pár, akikkel az emberek valójában azonosulni tudnak, az Harry és Meghan. Előbbi egyértelműen a legkisebb fiú a sztoriban, aki a mese végén megmenti az egész világot: ugyan fiatalkorában sorra halmozta a hibákat, életét viszont a katonaság végül megmentette. Markle népszerűsége pedig olyan magasságokba is feltörhet, amilyet utoljára csak Diánának sikerült elérnie. És, hogy újra tudja-e definiálni a brit királyi család kapcsolatát a világgal? A válasz igen, hiszen múltja és személyisége segíthet összetartani egy minden bizonnyal kaotikus időszak elé uralkodói családot.

(Kiemelt kép: Dominic Lipinski – Pool/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik