Szórakozás

Drónokkal erednek a Loch Ness-i szörny nyomába

Benedikt von Imhoff / picture alliance / Getty Images
Benedikt von Imhoff / picture alliance / Getty Images
50 éve szerveztek utoljára ilyen nagyszabású kutatóexpedíciót a legendás lény felkutatására.

A nemrégiben megújult Loch Ness Centre szervezésében eddig soha nem látott volumenű felszíni megfigyelés indul a Skót-felföld legendás állóvizén, hogy megtalálják a tó legendás állatát, a Loch Ness-i szörnyet

A Guardian beszámolója szerint két napon át pásztázzák a tó felszínét drónokkal az olyan megmagyarázhatatlan jelenségek után kutatva, melyek a szörny létezésére utalhatnak. A megfigyelésben pedig a világ különböző tájairól származó önkéntesek vesznek részt személyesen vagy az online térben.

A vadászat során a Loch Ness Exploration önkénteseivel együttműködő központ a víz hőmérsékletét feltérképező, infravörös kamerákkal felszerelt drónok mellett víz alatt is használható mikrofonokat – úgynevezett hidrofónokat – is bevet, hogy a víz alatti hangokról is megfelelő képet kapjanak.

A nemrégiben felújított Loch Ness Centre a régi Drumnadrochit szállodában található, ahol a helyi legendákban évszázadok óta létező lénnyel kapcsolatos modernkori hisztériát 90 évvel ezelőtt elindító nő, Aldie Mackay is dolgozott.

Az évek során tudósok és amatőrök is igyekeztek bizonyítékokat találni arra, hogy a 230 méter mély tóban nagy halak – például tokhalak –, vagy akár egy őskori tengeri hüllő – például egy pleziosaurusz is – élhet, de mindeddig nem jártak sikerrel.

Mindig is az volt a célunk, hogy mindenféle olyan természeti jelenséget rögzítsünk, tanulmányozzunk és elemezzünk, amelyek megmagyarázása nagyobb kihívást jelenthet

– mondta a Loch Ness Exploration egyik munkatársa, Alan McKenna, aki minden reggel élőben tájékoztatja az önkénteseket a Loch Ness Centre-ből arról, hogy mire kell figyelniük, és hogyan rögzítsék a leleteket.

„Azt reméljük, hogy a Loch Ness-rajongók új generációját inspiráljuk. Akik csatlakozva ehhez a nagyszabású felszíni megfigyeléshez valódi lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen is hozzájáruljanak ehhez a lenyűgöző rejtélyhez, amely oly sok ember fantáziáját ragadta meg eddig a világ minden táján.”

A településen található új szállodát, és a környék más szálláshelyeit is birtokló cég, a Cobbs Group igazgatója, Frasier Campbell a lap megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a szörnyeteg legendája iránti megújult érdeklődés „hihetetlen” foglalásokhoz vezetett az idei nyári szezonban.

„A hotelek és a látogatói attrakciók együttműködve maradnak életben” – vélekedett az üzletember, miközben a Felföld továbbra is a Brexit, az elnéptelenedés és a megélhetési válság együttes hatásától szenved.

De Campbell azt is hozzátette, hogy a terület sokkal többet tud nyújtani, mint egy mitikus szörnyeteg:

Az egyik végén ott van az Egyesült Királyság legmagasabb hegye, a másikon pedig a legnagyobb édesvizű területek. Ez egy csodálatos.

A Loch Nessi-i szörny legendája

A szörny létezéséről először még a középkor elején, a 6. században élő ír bencés szerzetes, az azóta Írország és Skócia védőszentjének is számító Szent Kolumba tett említést. Majd 1933-ban, Aldie Mackay hotelmenedzser észlelése után az egész világ megismerhette a Loch Ness-i szörny legendáját. Mackay később elismerte, hogy már jóval a saját állítólagos észlelése előtt tudott arról az ősi hagyományról, miszerint a tó közelében él egy „szörnyeteg”. Az 1940-es évek óta egyébként a lényt előszeretettel emlegetik Nessie-ként.

Az 1960-as években létrehozták a Loch Ness Investigation Bureau-t, amely 1972-ben az eddigi legnagyobb kutatásra vállalkozott a tóban.

1987-ben a Deepscan művelet során szonárberendezést vetettek be a tó teljes szélességében. Ennek a kutatásnak a végén a szakemberek arról számoltak be, hogy egy „szokatlan méretű és erejű azonosítatlan tárgyra” bukkantak.

2018-ban pedig a lap gyűjtése szerint az új-zélandi Otago Egyetem, a Koppenhágai Egyetem, a University of Hull és a University of Highlands and Islands munkatársai végeztek DNS-vizsgálatokat a tóban szokatlan fajok után kutatva.

A nemzetközi kutatócsoport a kutatás végén azt a következtetést vonta le, hogy szinte biztosan nem él a tóban semmilyen nagytestű állat, amit a laikusok a Loch Ness-i szörnnyel azonosíthatnának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik