Sport

Nem vágyálom, hogy felülmúlja tudását a női kéziválogatott a vébén

Facebook.com/kezivalogatott
Facebook.com/kezivalogatott
Bár első nyilatkozataiban még arról beszélt Golovin Vlagyimir, hogy szerinte a magyar női kézilabda-válogatott a világ 9-10. legjobb csapata, a szövetséggel karöltve – talán a jó csoportsorsolásnak is köszönhetően – a negyeddöntőbe várja csapatát a világbajnokságon. Kérdés, mire megy a csapat Tomori Zsuzsanna nélkül, ráadásul a koronavírus árnyékában, amely miatt az egyik legjobb szélsőt már elveszítette a csapat.

Nagy fába vágta a fejszéjét Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, aki augusztus 31-én elvállalta a Magyar Kézilabda Szövetség felkérését és átvette Elek Gábortól a női válogatott vezetését.

Kapcsolódó
„Mi vagyunk a legjobbak” – a DAC edzője szerint a magyar kézisek a vb-csoport esélyesei
Debre Viktor első helyet és négy középdöntős pontot remél a spanyolországi világbajnokságon.

Az odesszai születésű szakember akkor elmondta, hisz a fiatalításban – miért ne tenné, hiszen a női junior-válogatottal 2018-ban világ, 2019-ben Európa-bajnok lett –, a célja, hogy a csapat ne nyújtson hullámzó teljesítményt, azaz stabil legyen. De kimondta azt is, hogy a tudása szerint a világ 9–10. válogatottja a magyar.

Kapcsolódó
Golovin: Nem vagyok brutális, de ha kell, az leszek
A női kézisek új kapitánya, Golovin Vlagyimir akkor érkezett Magyarországra, amikor a Bye-Bye Szása volt a legnagyobb sláger, mégsem éreztette vele senki, hogy orosz. A szurkolóktól azt kéri, hogy akik bíznak benne, azok a játékosokhoz is ugyanígy viszonyuljanak.

Ezzel jelezte is a szövetségnek, hogy a spanyolországi világbajnokságon a negyeddöntő, vagyis a legjobb nyolc közé kerülés lehet előzetesen a maximális célkitűzés, az MKSZ végül ezt is jelölte ki a csapat számára.

Ez azért nagy kihívás, mert a Németh Andrással elért 2005-ös szentpétervári bronzérem óta ez csupán kétszer sikerült: 2007-ben és 2013-ban egyaránt a nyolcadik hely jött össze. A legutóbbi három alkalommal 11., 15. és 14. lett az együttes.

Tökéletes elegyet mutat az átlagéletkor

Golovin meglépte azt, amit vártak tőle: különböző okok miatt már nem tagja a keretnek Csiszár-Szekeres Klára, Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita, míg Tomori Zsuzsanna az utolsó pillanatban mondta le a szereplést. Így aztán bekerülhetett a keretbe a 20 éves Albek Anna és a 21 éves Kácsor Gréta.

De azért rutintalannak nem lehet nevezni a csapatot, az átlagéletkor még most is 25,1 év (ha a 28 éves Schatzl Nadine helyett a 22 éves Fodor Csengét számoljuk, akkor 24,8), ez éppen egy tökéletes elegyet feltételez.

Ami a keretet illeti, Szöllősi-Zsácsik Szandra kisebb sérülés miatt a felkészülésben és a franciák elleni edzőmeccseken nem vett részt, míg a már említett Schatzl pozitív mintát produkált, ráadásul szobatársát, Lukács Viktóriát közvetlen kontaktként ugyancsak izolálták. A kerethez végül a magyarországi tartalékok közül a győri Fodor Csenge csatlakozott.

Kapcsolódó
Schatzl Nadine pozitív mintát produkált a kézivébé előtt
Lukács Viktóriát kontaktszemélyként izolálták, Fodor Csenge csatlakozik a kerethez.

Hogy ez a csapat mire lesz képes? Jó kérdés. Az biztos, hogy az utóbbi évek egyik legkellemesebb csoportját kaptuk – a halálcsoport kifejezést imádók maximum abba kapaszkodhatnak, hogy három európai csapat az ellenfél.

Szlovákiát és Csehországot mindenképpen verni kell, a negyeddöntőhöz pedig a németeket is. A másik ágról ugyanis érkeznek a magabiztos dánok, a kiismerhetetlen koreaiak, és minden bizonnyal a tunéziaiak.

A sikerhez élvezni kell a játékot

Golovin úgy fogalmazott, már az első csoportmérkőzésen, csütörtökön Szlovákia ellen a legjobb arcát szeretné mutatni válogatott.

„Az első mérkőzések mindig nehezek, senki nem tudja, hogyan készült és milyen állapotban van a másik. Ha élvezzük a játékot, biztosan jó teljesítményt tudunk nyújtani, de ha görcsösek leszünk, akkor nem lesz egyszerű dolgunk.

Azon vagyunk, hogy az első meccs ne legyen darabos, hanem a legjobb arcunkat tudjuk mutatni

– idézte az MTI Golovint.

A múlt hétvégén az olimpiai bajnok franciákkal játszott edzőmérkőzéseket elbukta a csapat ugyan (28-33, 28-29), de mindkét meccs nagyon hasznos volt.

„Némileg összeszedettebbek voltunk a második alkalommal, kicsivel jobban működött a védekezésünk, bár akkor is voltak hibáink, a második félidőben pedig hiányzott a tapasztalat. Fontos, hogy megszokjuk egymást a pályán, ezért többféle összeállítással is próbálkoztunk, mert még mindig keressük az optimális felállást” – tette hozzá Golovin.

Nem dráma, türelem kell

Valami hasonlót látott a korábbi szövetségi kapitány Elek Gábor is, aki a Digi Sportnak nyilatkozva elmondta, nem lesz könnyű bejutni a legjobb nyolc közé.

Ha nem sikerül, akkor sem szabad semmilyen drámát csinálni, ez a világversenyen nem kvalifikál sehová. Itt lehet kísérletezgetni, itt kell letenni az alapokat a 2024-es párizsi olimpiára

– mondta.

A franciák elleni meccsekkel kapcsolatban is megvolt a véleménye.

„Ha a két mérkőzést négy részre vesszük, akkor az első félidő rosszul sikerült, a második rendben volt, a harmadik nagyon rendben volt. Szóval egyértelmű volt a felfelé lépkedés, ezt várom a világversenyen, ennek a csapatnak rendkívül fontos a türelem.”

A magyar válogatott vb-kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (Bietigheim)

Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC), Lukács Viktória (Győri ETO – elkülönítve közvetlen kontakt miatt)

Jobbátlövők: Albek Anna (Metzingen), Klujber Katrin (FTC), Planéta Szimonetta (DVSC)

Irányítók: Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár), Vámos Petra (DVSC)

Beállósok: Bordás Réka (DVSC), Szabó Laura (MTK), Tóvizi Petra (DVSC)

Balátlövők: Háfra Noémi (Győri ETO), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC)

Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Fodor Csenge (Győri ETO)

 

A válogatott csoportmérkőzései
December 2., csütörtök
20.30: Magyarország–Szlovákia

 

December 4., szombat
20.30: Magyarország–Csehország

 

December 6., hétfő
20.30: Magyarország–Németország

 

Szlovákia az Eb-selejtezőből merítene erőt

Lássuk az ellenfeleinket! Azt nem lehet mondani, hogy Szlovákia komoly szerepet játszott volna eddig a női kézilabdában, a válogatott ugyanis mindössze két Európa-bajnokságon (1994, 2014) és egyetlen világbajnokságon szerepelt.

Kapcsolódó
Sorsszerűnek tartja, hogy a magyar helyett a szlovák kéziválogatottban véd
Oguntoye Viktória a Győri ETO mellett három másik magyar csapatban is szerepelt, most ellenfél lesz a vébén.

Utóbbi kapcsolódik Magyarországhoz, ugyanis az 1995-ös, részben itt, részben Ausztriában rendezett tornán végzett a 12. helyen. Azóta semmi sem sikerült, és ha nincs a nemzetközi szövetség jó szíve, akkor most se lenne ott Spanyolországban. A selejtezőn ugyanis két hétgólos vereséget szenvedett Szerbiától, azonban kapott egy szabadkártyát…

Nem véletlenül mondta azt a Győri ETO egykori magyar utánpótlás-válogatott kapusa, a jelenleg Szlovákiát erősítő Oguntoye Viktória, hogy ez a vb lesz pályafutásuk csúcspontja.

A csapat csütörtök este Magyarország ellen kezd Llíriában, Marianna Rebicová, a Michalovce balátlövője nagyon bízik a jó nyitányban.

„A felkészülési mérkőzések megmutatták, miben kell javulnunk és javítanunk. Erősítenünk kell a védekezésünket, hogy legyen esélyünk a gyors kontrákra és a könnyű gólokra, mert akkor nem kell aggódnunk a felállt védelem miatt” – nyilatkozta a szövetség hivatalos honlapján.

Szlovákia egy négycsapatos tornán vett részt a múlt hét végén, ahol Spanyolországtól 35-15-re, Németországtól 32-25-re, Lengyelországtól pedig 35-24-re kapott ki.

Rebicová hozzátette, szeretnének ugyanúgy játszani, mint az október 10-i Európa-bajnoki selejtezőn, ahol a félidőben még náluk volt az előny, és végül a magyarok csak 30-28-ra tudtak nyerni.

Tomori Zsuzsanna ugyan nem áll majd ellenfelünk rendelkezésére, de így is erős rivális. Szeretnénk hasonló módon kézilabdázni, mint két hónapja.

Bár a felkészülési meccsek rosszul alakultak, az Ausztriában légióskodó kapus, Adriana Medvedová meggyőződése, hogy lehajtott fejjel semmire se mennek.

„Októberben láttuk, hogy lehet tartani a lépést a magyarokkal. Ha legalább úgy játszunk, mint akkor, akkor lesz esélyünk a sikerre” – mondta.

A szlovák szövetség honlapján készült egy interjú Kelecsényi Ernő alelnökkel (a Győri Audi ETO korábbi elnökével), aki azt mondta, lát esélyt a továbbjutásra.

„Minden mérkőzésen kiegyensúlyozott teljesítményt várok el a csapattól, és azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy van esélyünk. Magyarország és Németország nagyon különbözik tőlünk, játékosaik a Bajnokok Ligájában vagy más európai kupaversenyeken szerepelnek. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy Topolcsányban sikerült kiegyenlített játékot vívnunk a magyarokkal. A németekkel frissek a tapasztalataink, a múlt heti felkészülési tornán 40 percig tartottuk a lépést velük. Aztán a hosszabb kispad döntött ellenfelünk javára. Úgy gondolom, hogy ez a két találkozó segít abban, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a harmadik párharcra. amely valószínűleg döntő lesz. A cseheket ismerjük a legjobban, és ellenük van a legnagyobb esélyünk.”

Senkitől sem tartanak a csehek

Amíg a szlovákokról azt írtuk, nem sok vizet zavartak az európai és a világ kézilabdázásában, a csehekről mindez nem mondható el.

Ugyan az olimpia szereplés még nem jött össze, de 1994 óta hét Európa-bajnokságon vett részt, és most készül a hetedik világbajnokságra. A legjobb eredményt négy éve érte el, amikor a németországi világbajnokságon a nyolcadik helyen zárt úgy, hogy a csoportban legyőzte Argentínát és Lengyelországot, a svédektől és a magyaroktól pedig csak nagy csatában szenvedett vereséget. Ezt követően a nyolcaddöntőben kiverte Romániát, végül a nyolc között Hollandia állította meg.

A mostani csapat nincs ilyen formában, a naptári évet tekintve mindössze két mérkőzést tudott megnyerni a 2021-ben lejátszott nyolcból. A múlt hétvégén 27-25-re verte az egyébként nem igazán jegyzett Izlandot, és 26-25-re kikapott a norvégok B válogatottjától.

Ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, hogy a DHK Baník Most játékosai BL-tapasztalattal rendelkeznek, a keretből pedig nyolcan légióskodnak: a Győrből és Mosonmagyaróvárról ismert jobbszélső, Jana Knedlíková, illetve az egykori érdi balátlövő Markéta Jerábková például a norvég Viperst erősíti.

A keretben az utolsó pillanatban változás történt, Hana Mucková kapus egészségügyi okok miatt kikerült a keretből (bár azt a szövetség hangsúlyozta, hogy nem koronavírusról van szó), a helyére az abszolút újonc, 18 éves Michaela Malá került.

A csehek az általuk csoportfavoritnak tartott németek ellen kezdenek, de Jan Basny szövetségi kapitány úgy véli, meg tudják lepni az ellenfelet.

„A játékosaim nagyon motiváltak, bíznak abban, hogy az első meccs sikerülni fog, jól játszunk és pozitív eredményt érünk el. Nincs mitől tartanunk, ugyanakkor az ellenfél iránti tisztelettel megyünk bele a meccsbe, hiszen tudjuk, hogy a német egy kiváló csapat”

Érzik a nagy lehetőséget a németek

Ha hihetünk a helyi szakíróknak, akkor hosszú évek óta a legjobb német női válogatott utazott el a spanyolországi világbajnokságra. A szakág eddig mindössze egyszer tudott világversenyt nyerni, még 1993-ban egy vébét, azóta egy Eb-ezüst (1994) és két vb-bronz (1997, 2007) jött össze. A legutóbbi hat világbajnokságon viszont csupán egyszer jutott negyeddöntőbe.

A tavalyi Eb-7. hely után idén áprilisban simán verte a portugálokat a vb-selejtezőn, ugyanakkor októberben váratlanul összehozott egy értékelhetetlen 24-24-es döntetlent a fehéroroszokkal. A múlt hétvégén rendezett négyes tornán simán verte a lengyeleket (31-27) és a szlovákokat (32-25), de kikapott 23-22-re a vb-házigazda spanyoloktól.

Henk Groener szövetségi kapitány és a játékosok nagyon magabiztosak, az FTC-ben szereplő Emily Bölk például kijelentette, a siker kulcsa, hogy mindenkinek mindenkiért a tűzbe kell mennie.

A csapat felkészült, és biztos vagyok benne, hogy jól veszi majd a kihívást. Minden meccset meg akarunk nyerni, a lehető legmesszebb akarunk jutni és közben jól akarunk játszani

mondta Groener.

Ehhez azonban csapatának már az első mérkőzésen is észnél kell lennie, a cseheket nem véletlenül írta le fizikálisan erős, kellemetlen ellenfélként.

„Fontos, hogy biztonságos védekezésből építsük fel a tempójátékot, és kreatívak legyünk támadásban” – tette hozzá.

Bölk szerint minden ellenfelet le tudnak győzni a csoportban, ezt erősítette meg a kapus Dinah Eckerle is.

Nagy lehetőség van bennünk, ezt ki kell használnunk. A vb előtt jó érzéseim vannak

– nyilatkozta.

A csütörtöki program

E csoport
18.00: Németország – Csehország
20.30: Magyarország – Szlovákia

 

F csoport
18.00: Dél-Korea – Kongó
20.30: Dánia – Tunézia

 

G csoport
18.00: Horvátország – Brazília
20.30: Japán – Paraguay

 

H csoport
18.00: Ausztria – Kína

Ajánlott videó

Olvasói sztorik