Sport

18 millás edzésterv: „Hosszú Katinka az első, aki lecsap egy ilyen üzletre”

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP
Petrov Árpád, a háromszoros olimpiai bajnok edzője azt állítja, bugyuta a felvetés, hogy ő adta volna el Katinka felkészülési tervét. De vajon jó üzletet köt, vagy oltári balek, aki 50 ezer eurót fizetett érte?

A Blikk szombaton azt írta, hogy 18 millió forintnak megfelelő összegért árulták és el is adták Hosszú Katinka edzéstervét Németországban. A lap nem nevezte meg az értékesítőt, de azt írta itthon és külföldön is ismert magyar tréner volt az eladó.

Kapcsolódó
Eladták külföldön Hosszú Katinka edzéstervét?
Ezzel akár több év előnyét is semmissé lehet tenni.

Tételezzük fel, hogy a hír igaz és valóban kifizetett valaki ekkora összeget a felkészülési tervért.

Hosszú Katinkának nem sok olyan magyar edzője volt – pláne nem azóta, mióta befejezte az egyetemet Amerikában és világraszóló sikereket ért el az egész úszóvilág számára merőben új edzésmódszerével – akinek napi szinten rálátása lehetett a programjára.

  • Shane Tusupot, aki az új felkészülési szisztémát közösen dolgozta ki Katinkával, nem tekinthetjük magyarnak, még ha Magyarországon is él jelenleg, ezért kizárhatjuk.
  • Az amerikai edzőn kívül az elmúlt években Petrov Árpád és Nagy József dolgozott együtt Katinkával, utóbbi azonban első sorban mellúszó-edzőként szerzett magának hírnevet a nagyvilágban, és a mai napig e téren segíti a háromszoros olimpiai bajnok felkészülését.
  • Perovval 2019 végén az úszónő szakított, mondván a korábban Svájcból hazatérő edző nem tudott felnőni a feladathoz, nem úgy akarja a győzelmet, mint ő.
Kapcsolódó
Hosszú Katinka kemény közleményben jelezte, hogy szakított edzőjével
Úgy érezte, hogy Petrov Árpád nem tudott felnőni a feladathoz. Egyedül készül az olimpiára.

Ha logikusan végiggondoljuk, a bulvárlap által leírt jellemzés alapján másra nem lehet ráismerni, csak Petrov Árpádra.

Én is ezt éreztem, de annyira bugyuta már a felvetés is, hogy nem tudom pontosan értelmezni. Nem tudom honnan pattant elő ez a téma, az időzítését pedig még kevésbé értem, nem hinném, hogy hozzáértő ember ilyesmit mondana

– reagált a 24.hu megkeresésére Petrov, aki elismerte, birtokában van az összes edzésterv, amit akkor írt, amikor Katinkával együtt dolgozott.

„Szerintem teljesen használhatatlan önmagában. Tanácsadókat, konzultációkat, előadásokat szokás megrendelni és megfizetni a mai modern úszásban. Kész terveket az amatőr triatlonban adnak, vesznek, de az egy teljesen más szint. Profi úszásban ilyesmit nem tudok elképzelni, még serdülő, gyermek korosztályban sem

Ha az ügyletet jobban megnézem, Katinka lett volna az első, aki lecsap egy ilyen üzletre

– zárta rövidre a kérdést Petrov Árpád.

Mire lehet használni más edzéstervét?

Kétségtelen tény, ha egy edző és tanítványa más konkrét edzéstervét hajszál pontosan lemásolva szeretne felkészülni, annak sok értelme nincs, különösen Hosszú Katinka egyedi programja esetében. Shane Tusuppal annyira speciális és testreszabott módszert találtak ki, amit látható módon Katinkán kívül a világon más nem nagyon bír ki  – pedig Shane próbálkozott becsülettel az olasz Ilaria Cusinatóval és több magyar úszóval (Szilágyi Liliána pl.) is.

Ettől még lehet olyan szaki, aki majd 50 ezer eurót, avagy 18 millió forintot kifizet egy Hosszú Katinka edzéstervért. Más kérdés, mire megy vele? Remek üzletet kötött, törvényszerűen olimpiai bajnokot farag ezzel tanítványából, vagy szimplán balek? Nem zárható ki egyik sem.

Az amerikai Mike Barrowman az 1992-es barcelonai olimpián például Nagy József irányításával lett 200 mellen olimpiai bajnok. A magyar edző soha nem titkolta, ergo nem is árulta a módszereit. Az Indiana University vezető úszóedzője, Ray Looze, aki jelenleg is a mellúszó olimpiai bajnoknő Lily King felkészítését irányítja, edzésterveinek a vázát a mai napig Nagy majd harminc éves módszerei alapján építi fel és ennek segítségével ér el sikereket. Mutatunk egy videót ahol kezében épp Nagy korabeli fénymásolt edzéstervét tartja és arra hivatkozik (4:40-nél).

Shane Tusup befuccsolt próbálkozásai viszont arra engednek következtetni, hogy megfelelő partner nélkül még az az edző sem tud világraszóló sikert elérni, aki részese volt az eredeti terv kidolgozásának, és mást már olimpiai bajnoki címig segített.

A legnagyobb úszóedzők pont azért nem titkolóznak, mert tudják, egy négy éves olimpiai, de akár az egy éves, vagy a közvetlenül a főverseny előtti 6-8 hétre írt felkészülési terv is csak támpontot, keretet adhat az edzéstervezéshez. Aztán, hogy ki milyen tartalommal tölti azt meg, más kérdés, ahogy az is, kinek milyen tehetséges tanítványt sodor útjába az élet.

A leglényegesebb, avagy a titok ugyanis mindig az adott versenyző és edző kapcsolatában és közösen fejlődő együttműködésük alkotói munkájában rejlik. Az egymás iránti bizalmon alapuló edző tanítvány viszonyban, a kölcsönös visszajelzésekben, amelyek alapján bármikor változhat a program, akár még az előző héten, az előző este kitalált is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik