Sport

A bohóc Neymar, Zámbó Sándor és a Zsiguli, a futball halála – ezek voltak a kedvenc cikkeink 2018-ban

Az év utolsó napja általában az összegzésről, a visszatekintésről szól. Így tesz a 24.hu sportrovata is, összegyűjtöttük a kedvenc cikkeinket 2018-ból. Jó olvasást!

Az elmúlt évtizedek egyik legjobb magyar ökölvívójával, Kovács Istvánnal decemberben beszélgettünk, és olyan dolgokat tudtunk meg, hogy miért nem lesz a hazai szövetség elnöke, miért olvas kommenteket, miben hibázott Erdei Zsolt és, hogy miért nem kéne már azzal foglalkozni, hogy 2002-ben ő is ott ült a Fidesz pódiumán.

Kovács Kokó István: Ott ül Erdei az elnöki székben és az érzelmek nem engedik ledönteni az ikont
Tanulatlan közeggel nem lehet tanítani – mondja lapunknak adott interjújában az elmúlt évtizedek legjobb hazai bunyósa, akivel beszélgettünk a bokszszövetség zűrös ügyeiről, a sportág esélyéről, politikai bélyegről és a közönyről is. Interjú.

Zámbó Sándor októberben lett 74 éves, de még mindig a magyar labdarúgás tölti ki a mindennapjait. Az Újpest korábbi 33-szoros magyar válogatott klasszisa most az UTE akadémiáján dolgozik, ahol szomorúan tapasztalta, hogy néhány srác számára csak addig fontos a lila-fehér mez, amíg lehet vele menőzni, és úgy érzi, a szülők sokszor túl sokat látnak egy-egy gyerekbe. És azt is elmondta, kapott-e Zsigulit a szovjetektől, amiért kihagyott egy tizenegyest az 1972-es Európa-bajnokság elődöntőjében.

Zámbó: Mindenki bekajálta, hogy kaptam egy Zsigulit a szovjetektől a kihagyott 11-es miatt
Az Újpest korábbi 33-szoros válogatott klasszisa 74 éves, de aktív. Edző az UTE-ban és lábteniszben simán veri a fiatalokat. Anekdotagyűjtemény a múltból, amelyből kiderül, hol csúszott el a magyar futball jelene. Nagyinterjú.

Derrick Rose üstökösként robbant be az NBA-be anno, látványos, saját magát sem kímélő játékstílusába kosárlabda-szurkolók milliói szerettek bele világszerte. A teste ugyanakkor nem bírta ezt a tempót, számos igen komoly sérülés után többször is közel állt a visszavonuláshoz. Rose azonban kitartott, még mindig a ligában van és a Minnesota Timberwolvesban újjászületett. 50 pontos meccse után írtunk róla hosszabban.

Szétszakított térdei mellé temették, hogy most feltámadjon
Halhatatlannak született, ám végül az NBA történetének majdnem az egyik legszomorúbb története lett Derrick Rose-é. Most úgy tűnik, hogy sokadszorra is képes felállni, és a sztori végét már ő írja meg.

Finnország kapcsán viszonylag keveset beszélünk a fociról, idén azonban volt miről. Az UEFA legújabb válogatott sorozatában, a Nemzetek Ligájában épp egy csoportba került a magyar és a finn válogatott, az északiak végül pont minket megelőzve jutottak egy divízióval feljebb. A váratlanul jó szereplésük Markku Kanerva szövetségi kapitánynak köszönhető, akiről azt írtuk: Finnország megtalálta a maga Dárdai Pálját.

A finneknek bejött, hogy megtalálták saját Dárdai Páljukat
Markku Kanevrának volt bőven ideje feltérképezni, mi lehet a válogatott útja a siker felé. A módszere sikeresnek bizonyult, egy ország imádja a professzort.

Az év eseménye volt az oroszországi focivébé, ahol Lionel Messi és Cristiano Ronaldo csapata is a vártnál jóval korábban elvérzett, míg a németek szégyenszemre már a csoportjukban is tök utolsók voltak. Minden adva volt így Neymar előtt, hogy ő legyen a torna legnagyobb sztárja, ám ő mégis a látványos fetrengéseivel okozott maradandó élményeket. Ezen merengtünk el egy kicsit – bár a véleményünkkel nem mindenki értett egyet.

Érthetetlen, Neymar miért csinál magából bohócot
A játéka miatt szólhatna róla ez a világbajnokság, a fetrengései azonban egyelőre emlékezetesebbek.

Hónapok óta érezni lehetett, hogy megfáradt a kapcsolat José Mourinho és a Manchester United között, a portugál gyakorlatilag minden hidat felégetett maga körül és közben rég nem látott szenvedést produkált a csapat is. A Liverpool ellen elveszített rangadó után rúgták ki végül, ami után Kele János, külsős szerzőnk elég hosszan ecsetelte, hogyan taszította magát ilyen mélyre Mourinho. Masszív tartalom, de megéri rászánni az időt.

José Mourinho: Ki nagy lánggal ég, kínos parázslással hamvad el végül
A portugál edző a modern futball egyik legnagyobb hatású edzőjéből kínosan hosszú lejtmenet végén jutott el a manchesteri bukásig. Mi romlott el és mikor? Öt pillanat a múltból, amely a mélybe taszította a trénerzsenit.

Cristiano Ronaldo a nyáron elhagyta a Real Madridot és azóta a Juventusban bizonyítja, hogy még 33 évesen is világ egyik legjobb játékosa, aki képes megújulni. De nem csak a pályán nyújtott teljesítménye miatt beszéltek róla, kirobbant körülötte egy elég komoly botrány, egy nő azzal vádolja, hogy a játékos 2009-ben megerőszakolta őt, majd lefizette, hogy hallgasson. Külsős szerzőnknek, Mészáros Ábelnek köszönhetően született egy elég átfogó anyag a témában, akit érdekelnek a részletek, az innen tényleg mindent megtudhat.

Ronaldo-ügy: ledől a legnagyobb bálvány?
Elképesztő részletek derülnek ki a portugál klasszis állítólagos 2009-es nemierőszak-ügyéből. Ha igazak a vádak, nagy bajban van CR7.

Idén jobban ráfeküdtünk az amerikai sportokra, van is már egy külön ezzel foglalkozó aloldalunk LINEUP néven. Ott foglalkoztunk bővebben azzal, hogy miért nem szerencsés Lonzo Ball, a Los Angeles Lakers irányítójának esetében, hogy az apja ennyire rátelepszik a pályafutására. És, hogy jön a képbe Mészáros Lőrinc és a 2Rule? Kifejtjük.

Képzeld el, hogy a ciki apád miatt minden meccseden 2Rule-t kéne hordanod
Nem szerencsés, hogy összemosni dolgokat, mi most mégis ezt tesszük.

Az év sporteseménye volt Habib Nurmagomedov és Conor McGregor UFC-háborúja, ami a mérkőzés mellett a botrányos felvezetés, majd a ringen belüli balhé miatt kis túlzással egész évben állandó témát jelentett. Nurmagomedov a várakozásokra némileg rácáfolva győzte le ír ellenfelét, mi pedig ki is elemeztük, hogy egy dagesztáni avar ellen miért hatástalan a shittalk.

Soha ne sértegess egy dagesztáni kecseszkecsken-bajnokot
A shittalk és a sértegetés része a küzdősportoknak. De komoly problémák vannak abból, ha valaki komolyan veszi, valaki pedig túltolja.

A futball az a játék, amelyet már nem lehet videobíró nélkül játszani. És amelyet biztosan tönkretesz majd a videobíró. A foci már jó ideje üzlet, és az öröm, a szenvedély eltűnése lesz az az ár, amit ezért meg kell fizetnie. Bővebben itt:

Belehal a futball a videobíróba, de nincs más útja, mint a videobíró bevezetése
A technológia használata elkerülhetetlen, miközben tudható, hogy megoldást és megnyugvást a reform sem hozhat.

Ezek voltak idén a legolvasottabb cikkeink

És akkor most következzen a 2018-as TOP10-ünk a kattintások alapján:

  1. A kapitány kimondta Tusupról azt, amit Magyarországon eddig nem mertek
  2. Kicsoda Dudás Dániel, akivel állítólag félrelépett Hosszú Katinka?
  3. Csollány Szilveszter: Padlóra kerültem
  4. Kivillanó melle miatt zokogott a francia jégtáncos a téli olimpián
  5. Fejjel állt a jégbe a műkorcsolyázó, óriási a botrány, felrobbant az internet
  6. Meghalt Lázár Bence
  7. A japán válogatott kitakarított az öltözőben, és csak egy cetlit hagytak maguk után, amin az állt: köszönjük
  8. Hosszú Katinka és Shane Tusup közös közleményt adott ki
  9. Ronaldo-ügy: ledől a legnagyobb bálvány?
  10. 11 éves lányt erőszakolhatott meg két közismert magyar sportoló

Nyitókép: Fred Lee/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik