Sport

A kapitány kimondta Tusupról azt, amit Magyarországon eddig nem mertek

Dr. Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya a Digi Sport Reggeli Start című műsorában olyat mondott, amit az elmúlt bő két évben Magyarországon senki sem mert. Vagy csak suttogva, csak a színfalak mögött, nehogy az érintettek tudomására jusson.

Nem tudom meghatározni Shane Tusup helyét a magyar úszósportban, de ezzel a nem éppen konfliktuskerülő személyiségével itt nehéz lesz messzire jutni. Az én álláspontom nagyon egyértelmű, Katinka a mi úszónk. Nekem ő mondja meg, hogy mi van, ő érdekel. Amerre ő akar menni, arra fog menni

– összegzett a kapitány.

Ne szólj szám

Hosszú Katinka és férje az öt éve tartó folyamatos és zajos sikereket közösen érték el.

Shane Tusup érdeme elvitathatatlan az ezernyi aranyéremben, az edzéselméleti, versenyeztetési újításban. A feleség tehetségének kiteljesítése, az Iron Lady márka felépítése, annak monetizálása mindeddig a férj helyzetét, pozícióját is bebetonozta Magyarországon. 

2015. májusa, Shane Tusup és Gyárfás Tamás első, a 2017-es vizes vb-t népszerűsítő reklámfilmben való szereplés gázsiján történt összezördülése óta az uszodák világában nem, de még a magyar sportvezetésben sem akadt ember, aki ellent mert volna mondani neki.

Holott alig fél évvel később, a 2015. decemberi, majd 2016. januári teátrális, szerződéstépős sajtótájékoztatón Shane Tusup már megkezdte az évek alatt gondosan felépített mesterművének szétverését.

Hosszú Katinka férje épp szétveri saját mesterművét
Bemutatunk egy főszereplőt, aki rendre a háttérben marad, figyel, irányít és közbeavatkozik, ha kell. Shane Tusup, Hosszú Katinka férje, edzője, menedzsere. Hosszú-MÚSZ háború kicsit másképp.

Amikor tucatnyi kamera, félszáz újságíró szeme láttára feleségét elrángatta az akkor még makulátlannak gondolt Kiss László szövetségi kapitánytól, amikor meghatározta, Katinka kivel állhat szóba és kivel nem. Tusup ott éreztette először: ő bármit megtehet.

Gyárfás szemben állt vele. Az első ütközést követő másfél éves kálváriájának, a 2016 év végi kikényszerített háttérbe vonulásának történetét mindenki ismeri. Aki meg tudta dönteni a 23 éves „Gyárfás-rezsimet”, az mindenre képes.

Aki ennek ellenére óvatosan megpróbálta helyes mederbe terelni az amerikait, hamar körön kívül találta magát – lásd Dr. Hargitay András korábbi szövetségi kapitány esetét.

Dr. Sós kapitány szájából elhangzott mondatok ezért több mint jelzésértékűek. Kevésbé becsomagolva mindez annyit jelent:

a magánéleti válságba és a speciális helyzetéből kifolyólag egyszersmind szakmai vakumba kerülő Hosszú Katinka a mi lányunk. Mindent megteszünk érte. Shane Tusup ellenben Magyarországon légüres térbe került, fenntartásokkal visszafogadjuk, ha felesége újra megfogja a kezét.

Felszabadult sportoló

Hiába ugyanis a remek edzésterv, a versenyfilozófia, a mindent elfedő sportsiker, Shane viselkedése, sokakat megbotránkoztató nyilatkozatai Hosszúra is árnyékot vetett, imázsát is szép lassan amortizálta. Hiába az ötszázezer lelkes követő, a házaspár szűken vett életterében, az uszodák világában teljesen elszigetelődött, magára maradt.

Ezért is szembetűnő, hogy akik ott voltak, egybehangzóan állítják: háromszoros olimpiai bajnokunkat a számára hat aranyat hozó rövidpályás Eb-n mintha kicserélték volna. Koppenhágában az úszók visszakapták a régi Hosszú Katinkát. Szárnyalt, felszabadult volt. Egy-két nap feszengés után visszatalált az övéihez. Együtt evett, ivott, öltözött, szurkolt a magyar csapat többi tagjával. Mosolygott, mindenkihez akadt egy kedves szava. Nem érződött rajta, ami Shane társaságában mindig, hogy különálló.

A magyar sportban momentán egyetlen olyan versenyző akad, akinek az aktuális papírforma alapján a nyakába lehetne akasztani a 2020-as tokiói olimpia aranyérmét. Hosszú Katinka a neve.

A házaspár pályafutásának eddigi alakulása azt bizonyítja, ketten együtt sikeresek. Katinka diadalmenetéhez elengedhetetlen kelléknek tűnik Shane Tusup „a cél szentesíti az eszközt” szemlélete, viselkedése. Akadnak ugyanis versenyzők, akiket a szép szó, másokat az edzői terror sarkall a legjobbra.

Hosszú Katinka szurkolótábora most abban reménykedhet, a lobbanékony amerikai csak a saját renoméját verte szét. A feleség és annak sportkarrierje mindebben nem sérül. Netán kibékülnek, vagy valamilyen kompromisszumos megoldást kötnek. Utóbbira utaló jel, hogy hétfő reggel ugyan együtt mutatkoztak a Duna Arénában, de külön távoztak.

Ha esetleg végképp szakítanak, akkor lehet abban reménykedni, hogy Hosszú Katinka tanult annyit Shane Tusuptól, hogy nélküle nem lesz félkarú óriás. Koppenhágában azt bizonyította, rövid távon képes egyedül is maradandót alkotni. Kérdés, maradt-e három évre elegendő muníciója.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik