Sport

A kecskeszagú Ballacktól a vécére rohangáló Messiig

Az év legjobb, legfurább, legbotrányosabb nyilatkozatai a sportvilágból.

A Liverpool német edzője, Jürgen Klopp tavaly is szerepelt az összeállításunkban, és idén sem maradhat ki, főleg, hogy ősszel olyan pazarul játszott a csapata, hogy a város vörös felében most mindenki arról álmodik, hogy 1990 után végre összejön a hőn áhított bajnoki cím.

“Fantasztikus volt az idei évünk, tényleg nagyon jól sikerült. Kivéve azt az egy szar napot”

– mondta Klopp, és aki követi a futballt, szerintünk rájön, melyik napra is gondolt. Annyit segítünk, Loris Kariusnak nagy szerepe volt abban, hogy az a szombati nap nem lett a Liverpool-drukkerek kedvence.

A BL-döntő után Karius hibái és Gareth Bale egészen csodálatos ollózása mellett Sergio Ramosról esett a legtöbb szó, nem véletlenül, mivel egy cselgáncsozókra jellemző mozdulattal kivonta a forgalomból Mohamed Szalaht, majd Kariusnak is kiosztott egy könyököst, akinek ettől agyrázkódása lett.

BL-döntő: agyrázkódása volt Ramos könyökösétől a liverpooli kapusnak
A Bild szerint amerikai specialisták kimutatták, hogy sérülést okozott a Real Madrid csapatkapitány a később aztán két potyát is beszedő Kariusnak.

“Már csak azt hiányolom, hogy Roberto Firmino azt mondja: megfázott, mert ráhullott egy csepp az izzadtságomból”

– válaszolta a kritikákra Ramos, aki egyébként sárga lap nélkül hozta le a finálét, és egész évben nem állították ki.

Gigi Buffont imádja mindenki, hatalmas sportember, de a Real Madrid-Juventus BL-negyeddöntő visszavágón kiderült, nála is el tud gurulni a gyógyszer. Amikor Michael Oliver bíró büntetőt ítélt a Realnak a Mehdi Benatia-Lucas Vázquez ütközés után, Buffon a kapujából kirontva leüvöltötte az angol bíró haját, aki ezért kiállította a kapust.

A tizenegyesre a cserekapus Wojciech Szczesny érkezett, de Cristiano Ronaldo nem kegyelmezett, a Juve kiesett, Buffon pedig a meccs után sem fogta vissza magát.

“Aki egy ilyen vitatott esetben büntetőt ítél a meccs legvégén, és ezzel tönkreteszi egy csapat munkáját, annak szemeteskuka van a szíve helyén. (…) Aki ilyen döntést hoz, az nem ember, hanem állat”

– mondta a derék Gigi utolsó juvés európai kupameccse után.

Milyen a sors: Ronaldo a negyeddöntő első meccsén élete egyik legszebb gólját szerezte a Juventus ellen, majd a Buffon által hevesen vitatott büntetővel kiejtette az olasz bajnokság egyeduralkodóját, hogy aztán nyáron leléceljen a Realtól és éppen Torinóban kössön ki. Új edzője, Massimiliano Allegri azonban nem felejtette el neki, amit tett.

“Ronaldo lövi a büntetőket. Azok után, hogy a 93. percben 139 km/h-val bevágta nekünk a Real játékosaként, még engedjem át valaki másnak? Tennie kell valamit, hogy megbocsássunk neki. Neki kell elvégezni a tizenegyeseket és gólt kell rúgnia. Mindig”.

Vannak még olyan nevek, akiknek bérelt helyük van egy ilyen best of-ban, Zlatan Ibrahimovic is közéjük tartozik. “Fiatalnak érzem magam. Olyan vagyok, mint Benjamin Button. Öregen születtem és fiatalon fogok meghalni” – utalt a Brad Pitt főszereplésével készült filmre a híresen szerény svéd csatár.

Aki aztán meghódította Amerikát, és bár a Los Angeles Galaxy nem jutott a rájátszásba, Ibra lett az Év újonca és övé lett az Év gólja is.

És nem hagyhatjuk ki Ibrahimovic korábbi edzőjét, José Mourinhót sem, aki dicstelenül távozott Manchesterből, de előtte azért még tett róla, hogy emlékezzünk rá.

José Mourinho: Ki nagy lánggal ég, kínos parázslással hamvad el végül
A portugál edző a modern futball egyik legnagyobb hatású edzőjéből kínosan hosszú lejtmenet végén jutott el a manchesteri bukásig. Mi romlott el és mikor? Öt pillanat a múltból, amely a mélybe taszította a trénerzsenit.

Mourinho sosem ijed meg, ha saját magát kell fényezi, így aztán a Tottenham elleni 3-0-s hazai égés után is előadta a kis magánszámát.

“Az emberek hármat mutatnak az ujjaikkal. Tudják, mit jelent ez? 3-0. De azt is jelenti, hogy három bajnoki címet nyertem, többet, mint az élvonal összes többi edzője. Úgyhogy csak annyit mondok, tisztelet emberek, tisztelet, tisztelet”.

Mourinho egyik nagy ellenfele, Josep Guardiola egyedi stílust honosított meg, a Barcánál a lábai előtt hevert a futballvilág, de a Bayern Münchennél és a Manchester Citynél is gyarapította a trófeái számát. Azonban még érte sem rajong mindenki.

“Pep Guardiola egy fantasztikus edző, de mint ember, egy óriási nulla. Egy gyáva kutya” – mondta róla Mino Raiola, az egyik legbefolyásosabb játékosügynök, akinek a már említett Ibrahimovic mellett többek között Paul Pogba és Gianluigi Donnarumma is ügyfele.

A korábbi Leverkusen-, Bayern- és Chelsea-klasszisról, Michael Ballackról a paraguayiak szabadrúgás-specialista kapusa, José Luis Chilavert árult el súlyos titkot:

“Olyan szaga volt, mint egy kecskének, egyszerűen nem tudtál megmaradni a közelében”.

Ha már kellemetlen szagok: a Grand Slam of Darts nevű tornán Gary Anderson és Wesley Harms meccse után az volt a téma, hogy a nagy izgalmak közepette kinél csúszott ki egy galamb.

Fingbotrányba fulladt a dartsverseny
Ekkora egymásra mutogatás talán még nem is volt a dartstörténelemben.

“Az asztaloktól jött, rohadt tojás szaga volt. Nem én voltam. Bárki is volt, sürgősen orvoshoz kéne mennie”

– magyarázkodott a meccs után a kétszeres világbajnok Anderson.

Szegény Lionel Messinek sincs mindig rendben a gyomra, párszor láthattuk már őt hányni a pályán, de honfitársa, az idei vébén nagy show-t produkáló és nem mindig beszámítható Diego Maradona azt állítja, a Barca sztárja a meccsek előtt sem birkózik meg könnyen a stresszel.

“Felesleges egy olyan embert vezérnek nevezni, aki hússzor megy a vécére egy-egy találkozó előtt”.

Messi és a vele mindig mindenben összehasonlított Ronaldo nagy sorozatát a horvátok ikonja, Luka Modric törte meg, övé lett idén a France Football által odaítélt Aranylabda.

Luka Modricé az Aranylabda is
Az UEFA és a FIFA után a France Footballnál is ő lett az év legjobbja. Lionel Messi ezúttal még a dobogóra sem fért fel, ötödik lett.

Modric a vb-ezüstérmes horvátok motorja volt, és az angolok elleni elődöntő után odaszúrt egyet a szigetországi megmondóembereknek.

“Az angol szurkolók, az újságírók, a szakértők a tévében, mindenki lebecsülte Horvátországot. Ez nagy hiba volt” – harciaskodott gy sort Modric.

Az Aranylabda-gála legkellemetlenebb pillanatát egy francia DJ, Martin Solveig okozta, aki úgy érezte, nagyon vicces lesz, ha megkérdezi az első női győztest, Ada Hegerberget, hogy tud-e twerkelni. Aztán persze bocsánatot kért, de ettől még jó nagy tufa volt.

Az év egyik legmeghatóbb sztorija volt, amikor az angol harmadosztályban, a League One-ban szereplő Rochdale játékosa, Joe Thompson visszatért, azok után, hogy másodszor is legyőzte a rákot.

“Nyolc hónappal ezelőtt csont és bőr voltam, és a vécé előtt térdeltem, mert a kemoterápia padlóra küldött. Tegnap este viszont a Wembley-ben futhattam ki imádott csapatom, a Rochdale színeiben. Büszke vagyok rátok, srácok!” – mondta a visszatérése után Thompson.

És hogy teljes legyen a meseszerű sztori: tavasszal az ő győztes góljával maradt benn a Rochdale!

Az sem mindennapos, amin David Silva, a Manchester City spanyol klasszisa ment keresztül. Kisfia, Mateo tavaly decemberben koraszülöttként, 25 hetesen jött a világra, és sokáig nem lehetett tudni, hogy életben marad-e.

Silva folyamatosan ingázott Manchester és a valenciai kórház, a Casa del Salud között, ahol Mateóért harcoltak az orvosok. Nem aludt, nem evett rendesen, és ebben a kegyetlenül nehéz időszakban a futball segítette neki a legtöbbet.

“Néha felteszem magamnak a kérdést, hogy tudtam ezt végigcsinálni. Amikor a pályán voltam, egyedül abban a 90 percben tudtam mindent mást kikapcsolni, és elfelejteni a gondokat. Abban a rövid időben az ember arra figyel, hogy élvezze, amit csinál, de ahogy vége, ismét jön az agyalás, a szorongás. Erre nem lehet felkészülni. Mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy milyen, amikor koraszülött a baba, de amíg nem éled ezt át, addig nem tudod azt, milyen idegőrlő is ez”.

Mateo ma már szerencsére jól van, májusban elhagyhatta a kórházat, a szezon első hazai meccsén, a Huddersfield Town elleni találkozó előtt pedig édesapjával együtt tűnt fel a pályán.

Az év egyik legfurább sérülését a skót másodosztályban szereplő Queen of the South cserekapusa, Sam Henderson szenvedte el.

“Sam nem edzett a héten. Rosszabb is lehetett volna a helyzet, mert az elszabadult tehén másodszor is rárontott, de szerencsére sikerült kitérnie az útjából. Fáj a válla és folyamatos kezelés alatt áll, mivel szükségünk lenne arra, hogy leülhessen a kispadra” – magyarázta a csapat másodedzője, Dougie Anderson.

A 19 éves Henderson a futball mellett apjának segít a család farmján, ott öklelte fel egy tehén, és emiatt került veszélybe a részvétele, ám végül le tudott ülni a kispadra a Dunfermline elleni, 0-0-ra végződő meccsen.

Bernard Tomic juniorként sikeres volt, két Grand Slam-tornát is megnyert, ezért sokan várták, hogy napjaink legjobb teniszezői között emlegessék, de a hozzá fűzött reményeket nem váltotta be, a top 10-be például nem tudott bekerülni. A nyilatkozatok terén viszont erősnek számít.

“Csak a pénzemet számolgatom, a millióimat, ez minden, mást nem is csinálok”

– mondta sértődötten, amikor az év elején kiesett az Australian Open selejtezőjében, és az újságírók a kudarcról faggatták.

Majd fogta magát, és belevágott a “Celeb vagyok, ments ki innen!” nevű tévés valóságshow-ba, amit aztán három nap után otthagyott, mondván, mégis a teniszre akar koncentrálni.

Minden idők egyik legnagyobb női teniszezője, Serena Williams 2017 szeptemberében hozta világra kislányát, majd 2018 tavaszán a Roland Garroson tért vissza. Serena két GS-tornán is döntőzhetett 2018-ban, de Wimbledonban Angelique Kerbertől, a US Opentől pedig Oszaka Naomitól kapott ki.

Utóbbi volt a meglepőbb, ráadásul Williams nagyon csúnyán összeszólalkozott a székbíróval, Carlos Ramosszal.

"Ha egy nőből előtörnek az érzelmek, akkor egyből hisztérikának állítják be"
A női tenisz klasszisai szerint egy férfi játékost nem büntették volna azért, ami miatt Serena Williamsnek bűnhődnie kellett a US Open döntőjében.

“Hazug vagy, többé soha nem leszel velem egy pályán, amíg élsz. Tartozol nekem egy bocsánatkéréssel, mondd ki!”

– vágta Williams Ramos fejéhez, de a vitából ő jött ki rosszabbul, ráment a döntője és meg is büntették később 17 ezer dollárra.

Van olyan, hogy az ember könnyelmű ígéretet tesz, és aztán alaposan megbánja. A dán golfozó, Thomas Björn a Ryder Kupa előtt megfogadta, ha legyőzik az amerikai csapatot, akkor magára tetováltat valamit. Mivel a párharcból Európa került ki győztesen, így Björnt emlékeztették az ígéretére, és mikor azt kérdezték tőle, hova kerül a tetoválás, azt felelte:

“Olyan helyre, amit csak a barátnőm, Grace láthat majd”.

A tetoválás azóta elkészült, és Björn a fenekére varratta a győzelemre emlékeztető ábrát. “Mondtam, hogy megcsinálom” – üzent azoknak, akik kételkedtek abban, hogy tartja magát a fogadalmához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik