Sport

“Ha egy nőből előtörnek az érzelmek, akkor egyből hisztérikának állítják be”

Előzetesen a legtöbben azt gondolták, sima lesz a US Open női döntője, hiszen a háló egyik oldalán a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams állt, a másikon pedig a haiti apától és japán anyától származó Oszaka Naomi, aki még nem volt kétéves, amikor Serena 1999-ben élete első GS-tornáját nyerte – éppen a mostani meccs helyszínén, New Yorkban.

A meccsen aztán borult a papírforma, Oszaka 6:2, 6:4-re győzött, de a döntő óta legalább annyit beszélnek Williams kirohanásáról, mint az új hősről, aki idén robbant be a teniszelitbe.

Az amerikai klasszist először azért figyelmeztette a bíró, Carlos Ramos, mert úgy ítélte meg, hogy edzője, Patrick Mouratoglou tanácsot adott neki, ez ugyanis tiltott.

Mouratoglou később az ESPN-nek nyilatkozva elismerte, hogy valóban próbált különféle kézjelekkel tanácsokat adni Williamsnek, de szerinte ugyanígy tett Oszaka edzője, Sascha Bajin is. “Mindenki ezt csinálja” – zárta le a témát Mouratoglou.

A második játszmában Serena 3:1-re vezetett, de elbukta a szerváját, és erre mérgében összetörte az ütőjét, amiért Ramos ismét figyelmeztette, a második figyelmeztetés pedig büntetőpontot jelentett, vagyis Oszaka 15:0-ról kezdte a következő játékot.

Williams kiakadt Ramos döntésén, tolvajnak nevezte a bírót, és úgy érezte, ellopott tőle egy pontot. A közjáték kizökkentette az amerikait, Oszaka viszont higgadt tudott maradni, és 4:3-ra már ő vezetett. Ekkor Williams ismét balhézni kezdett a bíróval, akitől azt várta, hogy kérjen bocsánatot, amiért azt feltételezte róla, hogy csal, utalva az edző kézmozdulataira.

“Hazug vagy, többé soha nem leszel velem egy pályán, amíg élsz. Tartozol nekem egy bocsánatkéréssel, mondd ki!

– dühöngött Williams, de ezzel csak maga alatt vágta a fát, mert Ramos a verbális zaklatás miatt egy játékot Oszakának adott, aki így 5:3-ra vezetett már.

A közönség fütyült, Williams hívatta a főbírót, miközben sírva panaszkodott, hogy ez nem fair, és hasonló eset már korábban többször is megtörtént vele. “Ha ugyanezt egy férfi mondja, semmilyen következménye nem lett volna. Csak azért, mert nő vagyok, elveszik tőlem a pontot és a játékot”.

Oszaka végül behúzta a hiányzó játékot, és ezzel megnyerte a tornát, de elsírta magát, amikor a díjátadó során a közönség hangosan fütyült, egészen addig, míg Williams ki nem állt ellenfele mellett elcsendesítve ezzel a nézőket.

Az amerikairól tudni kell, hogy az elmúlt években rendre hallatta a hangját a nőket és a fekete közösséget ért diszkrimináció miatt, és a reakciókat látva sokan most is kiálltak mellette.

“Amikor egy nőből előtörnek az érzelmek, akkor hisztérikának állítják be, és megbüntetik érte. Amikor egy férfi tesz ugyanígy, akkor csak annyit mondanak rá, hogy szókimondó, és nincs semmi következmény. Köszönöm Serena, hogy megmutattad a kettős mércét, több ilyen hangra lenne szükség”

– írta a korábbi 12-szeres GS-győztes Billie Jean King.

Hasonló véleményen volt a korábbi világelső, az Australian Open 2012-es és 2013-as bajnoka, Viktorija Azarenka, aki szerint férfi meccsen nem történt volna ilyen. Nem csak nők vették védelmükbe Serenát, Andy Roddick például azt írta, hogy botrányos volt a bíráskodás a meccsen.

Az ügynek biztosan lesz még folytatása, és sanszos, hogy Williams pénzbüntetést fog kapni a viselkedése miatt, ahogy az korábban kétszer már megtörtént.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik