Sport

Nem először, de a szezonban lehet utoljára fogjuk a fejünket Kassai Viktor miatt

A magyar játékvezető szerda este a szezonban másodszor kapott meccset a Bajnokok Ligájában. Szerintünk egy darabig pihentetni fogják.

Szegény Kassai Viktor újra kapitálisat hibázott: a szerda esti Manchester City-Sahtar Donyeck ( 6-0) BL-csoportmeccsen büntetőt ítélt akkor, amikor az első félidő 24. percében Raheem Sterling  senkitől sem zavartatva – a védő bő egy méterrel hátrébb loholt utána – a büntetőterületen belül a labda helyett a földbe rúgott, majd orra esett.

Hogyan fordulhat elő ilyen kapitális játékvezetői hiba?

Azt tényként leszögezhetjük, minden játékvezető pont olyan mint a sportoló, egy-egy meccsszituáció elemzésénél a saját hibája, rossz döntése bántja a legjobban. Az is igaz, a játék sebessége a BL-ben sokkal gyorsabb, mint amihez az NBI szoktat, és se itt, se ott nem minden esetben adott a tisztánlátás feltétele, mégis éles helyzetben tized, századmásodperc alatt kell a játékvezető döntést hozzon.

A spori esetek jelentős százalékában magára hagyatkozik, de ha nem tud dönteni olykor a segítőktől vár támogatást. Egy-egy döntést követően rászólhat a fülére az alapvonali, vagy oldalvonali asszisztens is, hogy szerinte nem így volt, és ekkor akár vissza is vonhatja az ítéletét a játékvezető, de valljuk be, erre azért ritkán van példa.

Kifejezetten igazságtalan az is, hogy egy ítélet megszületése után a stadionban levő szurkolók 99 százaléka azonnal vissza tudja nézni az esetet a mobiltelefonján, de az az egy személy, aki a döntést hozza, az nem élhet a technika támogatásával. Az eset újabb jelzés: szükségszerű a videóbíró bevezetése a BL-ben is! A nyári világbajnokságon is azt tapasztaltuk, hogy a játékvezető a különböző szögekből megnézett lassítás után simán felülbírálja saját korábbi döntését, és a nyilvánvalóan rossz ítéletet annullálja.

Ha az UEFA a BL-ben is előírná a videóbíró használatát, akkor egészen biztos, Kassai az első képsor megtekintése után mosolyog egy jót, elnézést kér a játékosoktól és felülbírálja korábbi döntését.

Érdekes adat: Kassai Viktor 147 nemzetközi találkozón 40 tizenegyest fújt be eddigi pályafutása alatt.

Kassai Viktor legnagyobb vitát kiváltó meccsei

Kassainak nem ez az első súlyos hibája. A tavaly áprilisban a Real Madrid-Bayern München (4-2) BL-negyeddöntő után napokig cikkezett a magyar és a nemzetközi sajtó. Akadt olyan, aki kilenc mérkőzés végeredményét befolyásoló tévedést rótt fel a magyar játékvezetőnek (lásd a videót), míg Carlo Ancelotti még egy év távlatából is felemlegette Kassai tevékenységét, amikor az UEFA a magyar játékvezetőt küldte az októberi Napoli-Liverpool (1-0) meccsre.

A játékvezetőt a 2012-es Európa-bajnokság óta tartják bakikirálynak. Azon az Eb-n alkalmazták először a hat játékvezetős rendszert. Vad II István volt Kassai alapvonali bírója, és ő hagyta cserben akkor, amikor az ukrán-angol meccsen Devic lövését John Terry csak a gólvonal mögül kanalazta ki. Ezért lett a meccs 1-1 helyett 1-0 Anglia javára. A hiba után Kassai nem vezetett több meccset az Eb-n.

Témába vég, hogy 2017. januárjában pont Kassai lehetett a történelem első játékvezetője, aki FIFA-eseményen, a klub vb-n élesben igénybe vette a videóbírót. A játékvezetők számára az UEFA nem teszi lehetővé az önkontrollt. A saját helyezkedési hibáján túl ennek levét issza most Kassai.

Eredmények – Bajnokok Ligája, 4. forduló

E csoport:

Benfica (portugál)-Ajax Amsterdam (holland) 1-1 (1-0)
gól: Jonas (29.), illetve Tadic (61.)

Bayern München (német)-AEK Athén (görög) 2-0 (1-0)
gól: Lewandowski (31., 71., az elsőt 11-esből)

A csoport állása: 1. Bayern München 10 pont, 2. Ajax Amsterdam 8, 3. Benfica 4, 4. AEK Athén 0

F csoport:

Manchester City (angol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 6-0 (2-0)
gól: Silva (13.), Gabriel Jesus (25., 72., 92., az első kettőt 11-esből), Sterling (49.), Mahrez (84.)

Olympique Lyon (francia)-Hoffenheim (német) 2-2 (2-0)
gól: Fekir (20.), Ndombele (28.), illetve Kramaric (65.), Kaderábek (92.)

A csoport állása: 1. Manchester City 9 pont, 2. Olympique Lyon 6, 3. Hoffenheim 3, 4. Sahtar Donyeck 2

G csoport:

Plzen (cseh)-Real Madrid (spanyol) 0-5 (0-4)
gól: Benzema (21., 37.), Casemiro (23.), Bale (40.), Kroos (67.)

 CSZKA Moszkva (orosz)-AS Roma (olasz) 1-2 (0-1)
gól: Sigurdsson (51.), illetve Manolasz (4.), Pellegrini (59.)
kiállítva: Magnússon (56., CSZKA Moszkva)

A csoport állása: 1. Real Madrid 9 pont (10-2), 2. AS Roma 9 (10-4), 3. CSZKA Moszkva 4, 4. Plzen 1

H csoport:

Juventus (olasz)-Manchester United (angol) 1-2 (0-0)
gól: Ronaldo (65.), illetve Mata (86.), Bonucci (90., öngól)

FC Valencia (spanyol)-Young Boys (svájci) 3-1 (2-1)
gól: Mina (14., 42.), Soler (56.), illetve Assalé (34.)
kiállítva: Sanogo (77., Young Boys)

A csoport állása: 1. Juventus 9 pont, 2. Manchester United 7, 3. FC Valencia 5, 4. Young Boys 1

Nyitókép: Paul ELLIS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik