Foci

Kassai kezdte meg az új időszámítást a fociban, mindent megváltoztathat a videóbíró

Kassai Viktor történelmet írt a klubvilágbajnokságon. A magyar játékvezető a Kashima Antlers-Atlético Nacional mérkőzésen videós visszajátszást alkalmazott egy büntető megítélésénél, mint utólag kiderült, jól tette.

Ez volt az első eset, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos tornáján igénybe vették a videós visszajátszást. 

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) idén márciusban adott zöld utat a videóbírónak, kétéves tesztelési időszakot szavazott meg a technológia igénybevételére, amit négy esetben használhatnak a bírók: gólok, kiállítások és büntetők megítélésekor, illetve a szabálytalanságot elkövető játékos beazonosításánál. A visszanézést a játékvezető, vagy a mérkőzést felügyelő és a videotechnológiát kezelő bizottság kezdeményezheti.

Szemüveget Videóbírót a bírónak!!

Kassai ítélete óta óriási viták vannak arról, jót tesz-e a focinak, a videóbíró alkalmazása. Főleg, hogy tegnap, szintén a klubvilágbajnokságon a Real Madrid-América meccsen is  alkalmazták és komoly káoszt okozott.

Cristiano Ronaldo lesgyanús helyzetben lépett ki a gól előtt, ezután Enrique Cáceres játékvezető jelezte, hogy visszanézik az esetet. A mexikóiak azt hihették, hogy les volt, rövid ideig a realosok is így gondolták, majd a bíró a kezdőkörbe vitte a labdát, 2-0-ra módosult az állás. Érdemes megnézni az esetet, mennyire nem tudja senki, mi történik.

Bede Ferenc, korábbi FIFA-bíró hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Real Madrid meccsen úgy alkalmazták leshelyzetben a videóbírót, hogy eddig szó nem volt arról, hogy ilyen eseteket is visszanéznek majd. Bede, aki 2010-ben 17 év után hagyta abba a játékvezetést a 24.hu-nak elmondta, a technika előrehaladtával szinte egyértelmű volt, hogy egyszer bevezetik a videóbírót.

Ma már olyan felvételeket készítenek, hogy a játékosok arcizma is látszik. Biztos volt, hogy a fejlesztések a labdarúgásban is teret nyernek, ez volt a következő lépés.

Ő is kiemeli, hogy jelenleg egy teszt időszak van, és habár nem ez volt az első eset, amikor használták a videóbírót, az emberek a klubvilágbajnokságon szembesültek vele igazán. Miközben Bede Ferenc is látja a pozitívumokat, attól tart, hogy a játékvezető elszemélytelenedik.

Mindenki hibázik, ez természetes. Ezzel viszont könnyen előfordulhat az, hogy gyengébb képességű bíró is vezethet majd meccset, hiszen úgyis rámondják a fülére, mi a helyes ítélet.

“Meg lehetett adni”

Hányszor hallottuk már ezt a mondatot. És sokszor tényleg még tizedik visszanézésre se lehet biztosan kijelenteni, hogy büntető, vagy nem büntető egy szabálytalanság. Vagyis a viták ezzel a rendszerrel sem lesznek elkerülhetőek. Sőt, ha belegondolunk, akkor még nagyobb lázadás lehet majd egy ítélet ellen, mert azt mondják majd:

Visszanézte és még így se látta.

Ezt mondta Bede Ferenc is, aki tökéletes példával érzékeltette a helyzetet.

Kassai Viktor, a mérkőzés játékvezetője ebben a helyzetben sárga lapot adott Raheem Sterlingnek. Puhl Sándor, az egyik műsorban azt mondta, ez egyértelmű műesés, Kassai jól döntött. Bede Ferenc szerint viszont Samuel Umtiti rálépett Sterling lábára, ezért az tizenegyes volt.

Bede Ferenc szerint egy idő után Magyarországon is bevezetésre kerülhet ez a rendszer.

Az jól látszik, hogy a mostani hat bírós rendszernek sok értelme nincsen.

Többek között a Ferencváros-MTK mérkőzés is jól bizonyítja ezt, ahol néhány méterre állt az alapvonali bíró Nagy Dominik kezezésétől, mégsem ítélte meg az egyértelmű tizenegyest.

Against modern football

Sokan ellenzik az újításokat és a modern labdarúgást már egy pénz irányította, kifilézett sportnak tartják, amiből eltűnt a szenvedély és maradt a színház. Az is a videó és hasonló újítások elleni érv, hogy a foci lényege éppen az, hogy Tápiószecsőn és a müncheni Allianz Arénában is ugyanúgy játsszák: két kapu, négy szögletzászló és egy füves pálya felfestve.

Az tény, hogy a labdarúgás hatalmasat változott, de Bede Ferenc szerint ahogy más, átírt szabályokat is elfogadtak és megszoktak a szurkolók, úgy ezt is megemésztik majd. Példaként említette, hogy az 1992-ben eltörölt hazaadás szabályt.

Azt se szabad elfelejteni, hogy a mai világban már különbséget kell tenni az amatörizmus és a profizmus között.

– nyilatkozta Bede.

A modern fociban óriási pénz van, üzlet lett. Ez tény, és a nagy és befolyásos klubok vezetői ki szeretnék szűrni az emberi hibát. Már csak azért is, mert egy-egy meccsen több millió euró a tét.

Ha ebben a helyzetben a bíró tizenegyest ítél, és nem szabadrúgást, akkor a Barcelona talán nem esik ki az Atlético Madrid ellen, mert 2:1-el hosszabbítás következett volna. Viszont a folyamatosan újranézésekkel, megszakíthatják a bírók a játékot, ezzel kevésbé lesz pörgős a meccs és talán kevésbé lesz élvezetes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik