Sport

Sós Csaba kiosztott egy-két szeretetteljes nyaklevest az úszó-Eb után

Az úszók szövetségi kapitánya realista, a sikerek sem homályosítják el éleslátását. Amondó, a Glasgow-i teljesítmény kevés lesz az üdvösséghez a jövő évi vb-n és 2020-ban, Tokióban.

A magyar síkvízi úszók, ha nem is szerepeltek olyan fényesen, mint a szinte felülmúlhatatlan 2016-os londoni Eb-n (10 arany, 4 ezüst, 6 bronz), de azért Glasgowból is elhoztak egy rakás érmet, továbbá négy negyedik helyet, amelyeknél csak századokon múlt az újabb érem.

Lássuk, kik állhattak a dobogóra:

Magyarország a megszerzett kilenc medállal negyedik lett az úszó-Eb éremtáblázatán, és bónuszként egy-két bejegyzést átírtak a sporttörténelem-könyvben.

Az ember azt gondolná, Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány látva a már most pazar eredményekre képes feltörekvő fiatalokat és a még mindig potens „öregeket”, így fél úton a tokiói olimpia felé nyugodtan dörzsölgeti a tenyerét. De nem.

A szövetségi kapitány úgy örül, hogy közben néhány szava, mondata mögött ott a dorgálás, figyelmeztetés is. A magyar úszók talán pont azért ilyen eredményesek, mert a szakember(ek) realisták, a szemeket még négy arany-, három ezüst- és két bronzérem sem ködösíti el.

Dr. Sós Csaba csütörtökön, a síkvízi Eb zárónapja utáni MTI-nyilatkozatában az alábbi pozitívumokat emelte ki:

  • Aki itt rajtkőre lépett, az mind a maximumot nyújtotta, az adott pillanatban a legjobbjukat teljesítették.
  • A kilenc érem különösen fényes úgy, hogy mindössze két versenyző versenyzett abszolút csúcsformában – Késely Ajna és Burián Kata.
  • Kiemelte Milák Kristóf 200 méter pillangón aratott sikerét és Németh Nándor 100 méter gyorson szerzett hatodik helyét.

A kapitány eztán már úgy örült, hogy első mondatával simogatott, a másodikkal pedig lenyomott egy-egy ugyan szeretetteljes, de figyelmeztető „nyaklevest”. Ahogy fogalmazott: a jövő évi dél-koreai világbajnokságon a mostani teljesítmény kevés lesz az eredményességhez.

1, Verrasztó Dávid – 30 éves

Verrasztó Dávid emlékezetből nyomta Forrás: musz.hu

Elképesztő úszással, hatalmas versenyben úgy hajrázta le a brit Max Litchfieldet, és nyert aranyat, hogy saját bevallása szerint öt kiló súlyfelesleget cipelt a derekán.

Egy garast nem adtam volna érte, ez egy emberfeletti teljesítmény volt, amiben pályafutása teljes rutinja, de szerintem még az apjáé is benne volt. Tudtuk, hogy az elmúlt fél évben nem az úszás volt az élete központja, nem ahhoz igazított mindent, hanem fordítva. Amennyiben felfogja, hogy ez egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt, és újra a régi Verrasztó dolgozik, akkor be fogja gyűjteni a hiányzó olimpiai érmét

– szólt a kapitányi kritika, egyben figyelmeztetés az augusztus 22-én 30 éves, így minden idők legidősebb 400 vegyes Európa-bajnokának.

2, Cseh László – 32 éves:

Cseh Lászlónak délelőtt és délután már nem megy egyformán Forrás: musz.hu

A 32 éves klasszis ugyan legjobb idővel került 100 pillangón döntőbe, de az ott elért nyolcadik helye számára is csalódást keltő volt.

Lelkifurdalásom van amiatt, hogy engedtem úszni a 4×100 méteres vegyesváltóban csütörtök délelőtt. Maga kérte, hogy úszhasson, a világ egyik legtapasztaltabb versenyzőjéről beszélünk, nem akartam vele vitatkozni, de ha reggel pihent volna, akkor a döntőben meglett volna az a frissesség, ami talán hiányzott

– vállalta magára a felelősséget a kapitány. Egyszersmind ezzel azt is elárulta, hiába van szó egy 14-szeres Európa-bajnokról, 32 éves korban már nem bírja el, hogy délelőtt és délután is kihajtsa magát. Ha valóban komolyan gondolja a tokiói szereplést – erre 100 pillangón valós esélye lehet –, úgy patikamérlegen kell adagolja a terhelést a jövőben.

3, Hosszú Katinka – 29 éves

Hosszú Katinka kemény évek elé néz, már ami az úszást illeti Forrás: musz.hu

„Örülök annak, hogy a háromszoros olimpiai bajnok túl van az elmúlt félévben történteken, hiszen magánéleti és szakmai válságot is meg kellett élnie. Remélem, ez a győzelem megadja neki azt a lökést, ami elviszi Tokióig” – vélekedett Sós Csaba, de „remélem” szó annak ellenére bizonytalanságot mutat a kapitánynál a jövőt illetően, hogy Hosszú 200 méter vegyesen sorozatban ötödik aranyát gyűjtötte be.

4, Kapás Boglárka – 25 éves

Kapás Boglárka, ha 200 pillangót tekinti fő számának, komoly fejlődésen kell elérjen Fotó: Clive Rose/Getty Images

Az UTE úszónője ugyan még meg sem közelíti a harmincat és pazar győzelmet aratott 200 méter pillangón, de a kapitány tisztán látja a nemzetközi erőviszonyokat ebben a gyilkos versenyszámban. Ezért figyelmeztet bujtatottan.

Egyedülálló alkalom volt ez a siker, hiszen 16 évvel ezelőtt már ennél jobb idővel is nyertek. Ugyanakkor nem akarom kisebbíteni Kapás érdemeit, viszont ha világbajnokságon és olimpián szeretne eredményes lenni ebben a számban, akkor kőkeményen kell készülnie és fejlődnie is

– érvelt a kapitány.

Mindebben az a szép, hogy nem csak a kapitány gondolja így. Az érintett versenyzők és edzőik is tisztában vannak ezzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik