Sport

Történelmet írtak a magyar úszók az Eb-n

Lenne itt egy-két dolog az úszó-Eb remek eredményei mögött, ami túlmutat az érmeken, mert vagy a magyar, vagy az európai úszás történetében nem találni rá példát.

Az úszó-Európa-bajnokság csütörtöki zárónapjának eseményeiről, így Verrasztó Dávid aranyáról (400 vegyes), Késely Ajna ezüstjéről (400 gyors) és Burián Kata bronzérméről (200 hát) a verseny napján részleteiben beszámoltunk már, ahogy a nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóf drámai, jelenleg is óvás alatt álló 10 kilométeres ezüstjét is részletesen taglaltuk.

Íme kellő érzékletességgel, miről is szól az óvás:

Azonban lenne itt egy-két dolog a remek eredmények mögött, ami sporttörténelem, mert vagy a magyar, vagy az európai úszás történetében nem találni rá példát.

  • Verrasztó Dávid az Eb-k történetének legidősebb győztese 400 vegyesen (augusztus 22-én lesz 30 éves).
  • A Fradi úszója sorrendben harmadik Eb-aranyát (2014, 2016, 2018) nyerte 400 vegyesen, de ha tudjuk, hogy előtte 2004-12 között Cseh László is öt alkalommal állt a dobogó tetejére, úgy kiderül, Magyarország adta az elmúlt nyolc Európa-bajnokság győztesét 400 vegyesen. Márpedig ilyen szériát egyetlen nemzet úszói sem tudnak felmutatni egyetlen úszásnem, egyetlen távján sem.
  • Az, hogy Rasovszky Kristóf nyakába végül arany- vagy ezüstérem került, minden bizonnyal a pénteki szünnapon derül ki, ekkor bírálják el a magyar csapat óvását (a magyar úszó jóval előbb haladt át a panel alatt, ám míg neki úgy jött ki a fal, hogy visszanyúlt, addig Ferry Weertman előrefelé tudott belecsapni a fej fölé lógatott „céltáblába”), de ettől még tény, a veszprémi úszó az első magyar, aki nyíltvízi felnőtt világversenyen két egyéni számban tudott érmet szerezni.
  • Végezetül ne feledkezzünk meg Turi György mesteredzőről sem, aki tanítványa, Késely Ajna csütörtöki újabb ezüstjével immár száz (!) olyan érmet tud felmutatni, amelyet tanítványai nyertek felnőtt világversenyeken, amióta klubja, a Spartacus, majd a Kőbánya SC vezetőedzője lett.
Magyarország negyedik lett az úszó-Eb éremtáblázatán
Négy arany, három ezüst és két bronz a magyar medencés úszók mérlege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik