Sport
Budapest, 2018. június 26.
Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka felszólal a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvény módosításának általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 26-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

Bánki Erik elmondta, mit akar a Fidesz a futball közvetítési jogaival

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2018. 07. 12. 16:09

Kiskaput nyitna a parlament a meccseik közvetítésére korábban előnytelen szerződéseket kötő kluboknak.
Korábban a témában:

A Népszava szúrt ki a minap egy nehezen értelmezhető célú bekezdést a sporttörvényt (meg az egyesülési jogról és a civil szervezetek működéséről szóló jogszabályokat) fazonírozó módosítási javaslatban. A Bánki Erik jegyezte szöveg szerint sportmérkőzések:

televíziós, rádiós, internetes vagy a nyilvánossághoz történő más módon történő közvetítésével kapcsolatos szerződések hatálya 2018. szeptember 30. napjával megszűnik, és ha e napon a közvetítésekkel kapcsolatos szerződésekből eredő jogokkal a sportszervezeten vagy sportszövetségen kívül más személy vagy szervezet rendelkezik, akkor a közvetítéssel kapcsolatos jogok 2018. szeptember 30. napján kártalanítás ellenében a törvény erejénél fogva a sportszervezetre szállnak vissza.

A napilap szerint az akció célja az MTVA által egészen a 2020/2021-es idényig felvásárolt tévés közvetítési jogok visszajuttatása a klubokhoz; az akció nagy vesztese pedig a pusztán az MLSZ-nek évadonként 3,76 milliárd forintot fizető köztévé lehet.

A Népszava arra jutott, hogy „Orbán Viktor elégedetlen a Fidesz-közeli média működésével, ezért akár még a nyáron jelentős átszervezések jöhetnek, Andy Vajnától elvehetik a TV2-t, a Borsot és a Kisalföld valamint a Délmagyarország című megyei napilapokat és ezek is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhetnek… Jelenleg Andy Vajnáé a Spíler Tévé nevű sportcsatorna, de ha esetleg ezt is viszi Mészáros Lőrinc, vagy valaki más bizalmi ember, a törvény könnyen lehet, hogy annak készíti elő a terepet, hogy a magyar foci közvetítésének joga átkerülhessen az új tulajdonoshoz”.

A 24.hu kérdésére a módosítót benyújtó Bánki Erik légből kapottnak nevezte a Népszava magyarázatát.

Budapest, 2018. június 27.
Bánki Erik fideszes képviselő felszólal a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én. Körülötte frakciótársai, Héjj Dávid Ádám, Simon Miklós, Kovács Sándor és Hoppál Péter (b-j).
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

A nem mellesleg az Országgyűlés gazdasági bizottságát elnöklő képviselő felidézte, hogy a nemzetközi kupameccsek közvetítési jogát csupán a főtáblás futballmérkőzések esetében tartotta meg magának az UEFA, a selejtezős összecsapások (a magyar csapatok lényegében csak ezen a szinten érdekeltek) közvetítési jogával maguk a klubok rendelkeznek.

E jogokat az utóbbi öt-tíz évben számos klub sok évre előre eladta egy-egy cégnek. Bánki azt mondja:

Vannak rosszul kötött szerződések és olyanok is, melyeket jó szándékúan kötött egyik-másik klubvezetés, csak időközben rengeteget nőtt a közvetítési jog értéke. Adott aktuális klubvezetésnek lehetett az az érdeke, hogy az ő megbízatási idejére essen egy nagy bevétel, abból felmutathassa, milyen jó srác, az meg nem érdekelte, hogy későbbi vezetések alatt mi lesz az egyesülettel.

Konkrét példát, „felelőtlen” klubot, klubvezetőt a politikus nem kívánt megnevezni.

Bánki Erik szerint a közvetítési jogok „világszerte brutális értéknövekedésen mentek keresztül”:

Egyre több a pénz a sportban, különösen a futballban, tíz év alatt két-háromszoros a bővülés, amit jól példáz, hogy kilenc éve óriási szenzáció volt, hogy Ronaldóért százmillió eurót fizetett a Real Madrid, tavaly Neymar váltásakor 225 millió eurót utalt a PSG. Ennek megfelelően duzzadt a közvetítési jogok értéke még a nyugatinál lényegesen kisebb magyar sportpiacon is.

(A módosítás más sportágakra is vonatkozik, de azokban elenyésző összegről van szó.)

Bánki Eriktől tudjuk, a Fidesz-frakcióban több éve téma, hogy törvényhozással kéne segíteni fölülírni ezeket a magánjogi szerződéseket.

„A képviselőcsoportban elég sok sportszövetségnek, klubnak ül vezetője, elnökségi tagja, ők nyomják a sportlobbit, nem új keletű dolog ez, csak most érett be” – így Bánki.

A módosító javaslat fölveti, milyen alapon kotorászik jogszerű magánszerződésekben a törvényhozás.

Bánki válasza:

Méltányolható ez a fenntartás. Pont ezért szerepel a törvényjavaslatban egy bekezdés, miszerint a cégek december végéig kártérítést kérhetnek a kluboktól. A klubok pedig ennek fényében eldönthetik majd, élnek-e egyáltalán a szerződésbontás lehetőségével, hajlandóak-e kártérítést fizetni.

Kérdeztük Bánki Eriket, mi a biztosíték arra, hogy pár év múlva, ha éppen megint olyanja lesz a politikának, nem annullálja a leendő új szerződéseket is. „A biztosíték az, hogy akik ilyen szerződéseket kötöttek, ma már nincsenek pozícióban.”

Kérdés továbbá, hogy a cégek milyen összegű kártérítésben reménykedhetnek, s kérdés az is, hogy aki ehhez az eszközhöz nyúl, számolnia kell-e a kormány rosszallásával. Előbbire a képviselő nem tudja a választ, utóbbi félelmet indokolatlannak találja.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.