Foci

Végleg beárazhatják a magyar focit a héten

Az elmúlt években rendkívül sok pénz folyt be a magyar fociba, ezzel szemben a klubfutballunk továbbra is gödörben, míg a válogatott a 2016-os Európa-bajnokság óta lejtmenetben van. A héten megkezdi nemzetközi szereplését négy magyar csapat is, a Videoton a Bajnokok Ligájában, míg a Ferencváros, az Újpest és a Honvéd az Európa Ligában küzdhet a továbbjutásért.

Legnehezebb ellenfele bizonyára a Fradinak van, aki a nagyon erős izraeli Maccabi Tel-Avivot kapta, a többieknek papíron verhető ellenfél jutott. Vagy mégsem? Az NB I-ben játékosállományban és anyagi háttér szempontjából is két kiemelkedő csapat szerepel, a Videoton és a Ferencváros. Vajon ez a két keret elegendő-e arra, hogy megvesse a lábát Európában? És a többiek “kötelezője” mennyire reális?

Luxemburg bajnoka és a Videoton

A MOL Vidi FC-re a 21. század legerősebb luxemburgi csapata vár. Az F91 Dudelange ugyanis 14 bajnoki címéből 13-at 2000 után nyert. A klub viszonylag fiatalnak mondható, 1991-ben három korábbi egyesület összefogásával jött létre:

  • az Alliance Dudelange a másodosztályban küzdött az életbenmaradásért,
  • a Stade Dudelange Luxemburgi harmadosztályban vitézkedett,
  • az US Dudelange pedig szintén nem tudott kilépni a harmadik vonal árnyékából.

A három klubban két dolog volt közös: mindegyik megnyerte a helyi kupát, vagy a bajnokságát, valamint az ország déli részén található Dudelange nevű közigazgatási területben működött. A nagy egyesülés emlékét őrzi az F91 a csapat nevében.

Luxemburg labdarúgása jelenleg felmenőben van, a válogatott az utóbbi években több győzelmet is aratott – emlékezhetünk rá, hogy a magyar csapatot is legyőzték november 10-én. Emellett olyan bravúrt is sikerült elérniük, mint a francia válogatott feltartóztatása vb-selejtezőn (0-0).

Dave Turpel a Franciaország elleni bravúron Laurent Koscielnyvel fotó: Jean Catuffe/Getty Images

A Dudelange legnagyobb veszélyforrása az a Dave Turpel lehet, aki 22 tétmérkőzésen 19 gólig és kilenc gólpasszig jutott a mögöttünk hagyott idényben és már a válogatott kezdőcsapatába is beverekedte magát. Szintén komoly fejtörést okozhat Daniel Sinani, aki 21 éves kora ellenére már szintén a válogatott ajtaján kopogtat. A csapat két legértékesebb tagja holtversenyben Mario Pokar és Dominik Stolz 180-180 ezer euróval.

Ha pedig pénzügyek, a Vidi fényévekkel előrébb tart a keret értékét tekintve,

a luxemburgi csapat játékosállománya összesen nem ér 3 millió eurót (2,95-öt viszont igen), miközben a magyar bajnoknál ez a szám 13,58 millió, vagyis több mint négyszer annyi, mint az ellenfélé.

A luxemburgi bajnok a 2017/18-as kiírásban 26 meccsen 26 gólt kapott, ami messze a legjobb mutató az ottani ligában, de a Vidi védelme jobban zár: 33 forduló alatt csak 28-szor találtak be az ellenfelek a fehérvári kapuba az NB I-ben. A Dudelange 81 szerzett találata viszont kétségtelenül impozáns.

A magyar csapatok közül a Fradi játszott már egyébként a luxemburgiakkal: 6-1-re nyertek a zöld-fehérek mindkét találkozón. A Videoton Luxemburgban ismételheti meg a Ferencváros teljesítményét, kedd este hat órakor játsszák az első találkozót.

Izraeli óriás a Fradi ellen

Izrael legpatinásabb csapatát 1906-ban alapították, amely a legidősebb klub az országban. Tel-Avivba azonban csak 1909-ben költözött át az egyesület, azóta viseli a jelenleg is használt nevét. A csapat 1922-ben történelmet írt azzal, hogy a helyi bajnokságban indult, mivel a Maccabi lett az első klub, amelyet zsidó vallású emberek alapítottak. Erre azóta is büszkék a klubnál, ezért van Dávid-csillag a címerben és a Maccabi szó is erre utal, szabad fordításban annyit tesz: nincs még egy olyan az istenek között, mint te.

A Tel-Aviv azóta Izrael óriásává nőtte ki magát, 22 bajnoki címével és 23 kupagyőzelmével az ország legeredményesebb csapata, valamint az élvonal egyetlen tagja, amely még soha nem esett ki. Főleg saját nevelésű játékosokkal érték ezt el, a klub filozófiája, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra.

Ennek ellenére legértékesebb játékosuk egy izlandi játékos, a Transfermarkt adatai szerint Vidar Örn Kjartansson 2,25 millió eurót ér, akárcsak a szerb kapus, Predrag Rajkovics. Összesen öt játékost tart legalább egymillió euró értékűnek a portál, ezzel szemben a Ferencvárosnak kettő ilyen játékosa van, a nyáron vásárolt Davide Lanzafame (1,35 millió) és Fernando Gorriarán (1,08 millió).

A két csapat összértéke is közel van egymáshoz, a Maccabi 20, az FTC 17 milliós kerettel dolgozik, így aztán papíron nem sok különbség van közöttük.

Hogy aztán a pályán mennyire lesz alá-, vagy fölérendelő szerepe valamelyik klubnak, az csütörtökön 19:00-kor kiderül a Groupama Arénában.

Az izraeli csapat játszott már magyar ellenféllel, igaz a Bajnokok Ligájában: 2013-ban a bajnok Győri ETO-t kétszer is legyőzte.

Maccabi Tel-Aviv - Győri ETO (maccabi tel aviv, győri eto, )
Maccabi Tel-Aviv – Győri ETO (maccabi tel aviv, győri eto, )

Egykori fővárosi egyeduralkodók

A Rabotnickit 1937-ben alapították helyi vasutasok, akik egy évvel később az ötcsapatos másodosztály negyedik helyén végeztek első idényükben. Elképesztő második szezonnal, 45-6-os gólkülönbséggel jutottak föl az első osztályba, azonban az élvonalban töltött első esztendőben a második világháború miatt nem fejeződött be a bajnokság Macedóniában.

Ezután akkor vált ismét elsőosztályú egyesületté az FK Rabotnicki, amikor elszakadtak a macedónok a Szovjetuniótól. A vasutasok legsikeresebb időszaka a 2007/08-as szezon volt, amikor a bajnokságot és a kupát is megnyerték, melyben nagy szerepet vállalt a Kometal cégcsoport pénzügyi támogatása. A történelmi duplázást követően azonban a Kometal csapatot váltott, a Vardar Szkopjét kezdte támogatni, a Rabotnicki pedig nehezen vette föl a versenyt a másik fővárosi klubbal.

A macedónok legértékesebb játékosa a kolumbiai útlevéllel is rendelkező Sebastián Herrera, ám ő sérülés miatt vélhetően nem tud pályára lépni a Budapest Honvéd ellen. Azonban 270 ezer fontos értékével csaknem feleannyit “ér” a Transfermarkt szerint, szemben a kispestiek legnagyobb értékével, Gazdag Dániellel, akit 450 ezerre taksál a portál.

A szebb időket is megélt fővárosi klubok közül erősen a magyarok oldalára billen a mérleg nyelve: a magyarok játékoskeretét 6,65 millióra saccolja a Transfermarkt, míg a macedónok a felét sem érik el a maguk 3,18 milliójával.

A bronzérmes Rabotnickiről nem lehetnek szép emlékei Supka Attilának, a Budapest Honvéd vezetőedzőjének: 2006-ban a Debrecen élén nyeretlen maradt a macedónok ellen, egy 4-1-s idegenbeli zakó után 1-1-re futotta csak a visszavágón. A magyar edző csapat Macedóniában kezd, 17:30-kor indul útjára a labda.

Harmadikok egymás ellen

Akárcsak a Rabotnickit, a Neftci Bakut is 1937-ben alapították és a Qarabag mellett az egyetlen olyan együttes, amely az összes azeri élvonalbeli kiírásban szerepelt, vagyis soha nem esett még ki. Az egyesület nyolcszoros bajnok, kétszeres kupagyőztes, valamint egy egészen különleges rekordot is a Neftci tart:

a bakui klub volt az első azeri csapat, amely csoportkörbe tudott jutni valamelyik nemzetközi tornán, miután az APOEL-t 4-2-s összesítéssel legyőzte. Sikerével az Európa Ligában szerepelt 2012-ben.

A legutóbbi idényben harmadik helyen végző csapat nem tudja tartani a versenyt a legutóbb Bajnokok Ligájában szereplő Qarabaggal, ellenben a Gabalától csak néhány ponttal maradt le. Az azeri játékosok helyett főleg külföldi játékosokra támaszkodik a Neftci, legértékesebb játékosaik az ukrán középhátvéd, Kyryrlo Petrov, valamint a francia középpályás, Soni Mustivar 540-540 ezer euróval. Ezzel szemben az Újpest legértékesebb futballistája a gólkirályi címről egy találattal lemaradó Novothny Soma, aki 450 ezer eurót ér.

A négy magyar csapat közül a lila-fehérek játékosai adják a legalacsonyabb összértéket, 6,23 milliót. A Neftchi állománya is nagyon hasonló értéket képvisel, 6,30 millióval épphogy több a magyarokénál, de abszolút felfelé ágban van a klub anyagilag és játéktudásban is.

A bakui klub még soha nem mérkőzött magyar csapattal, vagyis a csütörtök este hétkor kezdődő meccs ilyen szempontból is történelmi lesz.

Kiemelt fotó: fotopress/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik