Belföld

„A magyar miniszterelnök helye a nemzetközi porondon körülbelül olyan, mint a felcsúti futballcsapaté az európai labdarúgás élvonalában”

A Független Hírügynökségnek a Bajnai-kormány volt igazságügyi és rendészeti minisztere azt mondja, azért beszél ritkán belpolitikáról, mert szánalmasnak tartja az elmúlt nyolc évben kialakult helyzetet. Azt is, ahogy a sajtó eltúlozza a kormányfő nemzetközi jelentőségét. Forgács Imre szerint még ellenzéki lapokat olvasva is arra lehet jutni, hogy Orbán Viktor tényező a világban. Ez komolytalan egy olyan vezetőnél, akinek az országa a világkereskedelemből 0.6 százalékkal részesedik.

Szerinte aránytévesztés áldozata Tamás Gáspár Miklós is, ha azt hiszi, Orbán az európai szélsőjobb vezetője. Ez is eltúlzott értékelés.

Focihasonlattal élve a magyar miniszterelnök helye a nemzetközi porondon körülbelül olyan, mint a felcsúti futballcsapaté az európai labdarúgás élvonalában.

Orbán pávatáncánál jóval lényegesebb közéleti kérdésnek gondolja az EU jövőjét, a digitális forradalom társadalmi hatásait.

Közjogi ellenforradalom

A legfelsőbb közigazgatási bíróság létrehozásának ötlete csak szűk szelete a jóval tágabb problémának, az állam, azon belül is a közigazgatás átalakulásának az elmúlt nyolc évben. Azt ő közjogi ellenforradalomnak tekinti, mert csak arról szólt, hogy a Fidesz bebetonozza hatalmát.

Közigazgatási értelmében nem volt kormányzás, az államot sajátította ki egy szűk politikai csoport. A közhatalom birtokában és eszközeivel tulajdonították el a közvagyont, miközben szégyenletes támadások indultak a hátrányos helyzetűek ellen, alátámasztva a  joggal.

Magas ÁFA, alacsony rezsi

Közéleti állapotainkat mi sem mutatja jobban, mint hogy választást lehetett nyerni a rezsicsökkentéssel.

Egy olyan országban, ahol bevezették a 27 százalékos ÁFA-t, ami messze a legnagyobb adóbevétele a költségvetésnek, és amely legalább a százszorosát hozta be annak a pénznek, mint amit a rezsicsökkentéssel visszaadtak az embereknek. És az ellenzék sajnos képtelen volt egy ilyen elemi összefüggést elmagyarázni az embereknek.

A közigazgatási szervezetet is bedarálta a politika, a szakemberek helyére politikusok kerültek, a hivatalokat minisztériumokba vitték, de az önkormányzati rendszert is fokozatosan kiüresítették.

Patyival ő már megküzdött

A közigazgatás feletti bírói kontroll megteremthető, az a fő, hogy legyen jogorvoslati lehetősége az ügyfélnek a közigazgatással szemben, ami a közigazgatás bírák függetlenségén múlik. Annak kapcsán, hogy az új szervezet főbírója Patyi András lehet, felidézi, hogy ő volt a Hegyvidéki Önkormányzat jegyzője, amikor 2005-ben engedély nélkül állították fel a turul szobrot. Ő hivatalvezetőként másfél évig küzdött a jogsértő helyzettel, de a jogerős bírósági ítéleteket az önkormányzat nem hajtotta végre.

Mindenki megítélheti, hogy miért pont Patyi András a legalkalmasabb a kormány szerint az országos közigazgatási főbíró tisztére.

Weimarizálódik az EU

Forgács egyetért a Financial Times minapi elemzésével, amely arra jutott, hogy az EU kicsit a Weimari Köztársasághoz hasonlít, ahol  Hitler is legálisan jutott hatalomhoz. Az unió jóhiszemű emberek  találmánya, nincs igazán felkészülve arra, hogy megismétlődhet az, ami a nácik idején volt.

Nincsenek szabályok, hogy a jogsértőkkel mit lehet tenni és az uniós jogszabályok nem is arra készültek, hogy valamely tagja állami szinten intézményesíti a korrupciót. Mintha nem is akarnák elhinni, ami Magyarországon történik.

Egyszerre élesítené az uniós atomot

Szerinte eszköz lehet a populista szélsőségesek ellen, ha egyszerre indítanák el Magyarország és Lengyelország ellen a 7. cikkely szerinti eljárást. Ezzel kivédhetnék az elvtelen vétó-szövetséget.

Mivel Magyarország minden tekintetben távolodik a demokratikus, gazdag uniós tagoktól, egyetért azzal, hogy kössék az EU-támogatásokat a jogállamisághoz. 

A magyarok harmadszor választottak nyíltan Európa-ellenes kormányt, el kellene felejteni,

hogy létezik a gonosz kormány és a jó nép. Ez Magyarország esetében egyszerűen nem így van.

Nem büntetés lenne az uniós támogatás elvonása, hanem üzenet a magyaroknak, hogy döntéseiknek hátrányos következményei vannak. A jövőt illetően optimista, szerinte a populisták ígéretei előbb-utóbb összeomlást okoznak.

A forint sem véletlenül gyenge

A Fidesz-kormány az elmúlt években egy dolgot vett komolyan, hogy növelje az ország pénzügyi önállóságát. Szerinte a forint gyengítése is közpénzek magánosítása, mert

így lehet kivenni a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékait árfolyamnyereség címén. Ez folyamatosan zajlik.

Magyarország pénzügyi függőség szempontjából nincs veszélyben. A helyzet borzasztó, de nem reménytelen, az európai gazdaság erejét néhány populista demagóg nem tudja szétverni. Forgács Imre bízik az EU – sokszor bizonyított – megújulási képességében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik