Poszt ITT

Mit adott nekünk Szőcs Géza?

Az elmúlt két év kultúrkampfjának legemlékezetesebb, Szőcs Gézához kapcsolódó jeleneteivel emlékezünk a lemondott kultúráért felelős államtitkárra. Szubjektív, nem teljes lista.

Bújócskázás Nyirővel

Szőcs Géza kellően asszisztált a kortárs neohungarista giccs egyik legkínosabb pillanatához, melyben Nyirő József hamvait kémtörténetszerűen próbálta a magyar kormány becsempészni Erdélybe. Bár az akció közben a román vámosok a semmire csaptak le, összeesküvést sejtők szerint az író hamvait Szőcs Géza fekete táskájában belopta Székelyudvarhelyre.


Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fapados filmszemle, támogatott Bánk Bán

Gyakorlatilag földbe gyökerezett a magyar filmgyártás a nemrég átalakított támogatási rendszer miatt. Szőcs Géza ellenben azt mondta, ezzel a rendszerrel – amelyhez szerinte neki szinte semmi köze, hiszen az Andy Vajna kezébe került – a „magyar film nem visszaszerezheti, hanem megszerezheti azt a nemzetközi elismerést, amelynek virtuálisan már birtokában van”. A filmrendezők ezt máshogy látták, történetesen panaszkodtak. Az idei filmszemle egyébként meglehelősen fapadosra sikeredett, inkább hasonlított egy mozimaratonhoz, mint az 1965 óta megrendezett filmes ünnephez. Mindeközben (jó, ezelőtt) a kormány kétszázmillióval támogatott egy Los Angeles-i Bánk Bán előadást, melyet Káel Csaba rendezett. Szőcs akkor azt mondta: „Szükséges a magyar kultúrát megismertetnünk külföldön.”

Magyar balhé Cannes-ban

A történet igen vicces, vagy inkább tragikomikus. A sajtót és a szakmát is megszűrték azon a franciaországi sajtótájékoztatón, ahol – többek közt – Szőcs Géza is beszélt egy új, még tervezett magyar filmfesztiválról. A cannes-i sajtótájékoztatóra nem engedték be sem a Népszabadság, sem az Index tudósítóit, de például Kálomista Gábor, a magyar producerek szövetségének elnöke sem vehetett részt rajta.

Mutyiszagú versek

Tavaly év végén Szőcs Géza lett a magyar PEN Club elnöke. A történet szépsége, hogy a szervezet épp attól a tárcától remél állami pénzeket – többek közt egy több ezer eurós díjhoz –, melynek vezetője épp Szőcs Géza.

Pornó, giccs, adó

Még 2010-ben (újra)javasolta Szőcs Géza a giccs- illetve a pornóadót, a kultúra világának morális megtisztulása jegyében. Az ügyben Kovi, a felnőttfilmek császára is megszólalt: azt mondta, mindez jót fog tenni például a németországi szexiparnak.

Csurka, Dörner, Alföldi

Rövid, de velős történetek: az egyikben a Dörner-Csurka páros Új Színházas botrányáról közölt támogató magánvéleményt a kultúráért felelős államtitkár, a másikban pedig visszaszólt a Jobbiknak – így védve meg Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját.


Fotó: MTI/Kovács Tamás

Finn genetika

Kiemelt történetünk tulajdonképpen a nációkról szól. Vagyis inkább a nyelvrokonságról. Szőcs Géza által még 2010-ben javasolt Julianus barát program célja volt a magyarság genetikai kapcsolatrendszerének feltérképezése. Ez ügyben adott interjút az államtitkár az Indexnek, ahol is némileg összemosta a genetikát a nyelvészettel.

Kiakadt írók

A magyar irodalom egyik legrangosabb állami elismerése körül is botrány alakult. Hat írószervezet ugyanis azt kifogásolta, hogy míg korábban a szakmai grémiumok döntöttek a József Attila-díj kitüntetettjeiről, idén a jelöltek névsorát a tárca, élén Szőcs Géza átvariálta. Az államtitkár műbalhénak ítélte a vitát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik