Kultúra

Nemzetközi költészeti díjat alapítana Szőcs Géza

Janus Pannoniusról elnevezendő, jelentős pénzjutalommal járó nemzetközi költészeti díj alapítására tesz javaslatot a Magyar PEN Club.

Az ötletgazda, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, a Magyar PEN Club elnöke a díj alapítását azzal indokolta, hogy a költészet a világ valamennyi országában fokozatosan veszít népszerűségéből, ezért szükség van egy olyan elismerésre, amely a kimagasló költői teljesítményeket és életműveket jutalmazza. “A költészet rangja csökkenőben van. Például jó néhányan felszisszentek, amiért legutóbb egy költő, a svéd Tomas Tranströmer kapta az irodalmi Nobel-díjat. Pedig az elmúlt években csak prózaíró vehette át az elismerést” – mondta el Szőcs.

“A költészet az egyik legértékesebb megjelenési formája a magyar kultúrának, nem véletlenül tartja magát költészeti nagyhatalomnak Magyarország” – fogalmazott a kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve: kevés olyan kultúra létezik, amelyben annyi nyelvből annyi költőt és akkora példányszámban fordítottak le, mint a magyarban. Szőcs Géza szerint a magyar kultúra közvetítő volta segíthet a díj ismertté válásában is, és előmozdíthatja, hogy népszerűbbé váljon a líra, amelynek történelmi-kulturális okok miatt mindig különösen fontos szerepe volt idehaza.

A tervek szerint a Janus Pannoniusról elnevezendő díjjal magas pénzjutalom járna – korábban a politikus “néhány százezer dollárt” említett egy nyilatkozatában. Az elismerést évente, egy magas presztízsű rendezvény keretében adnák át, amelyre számos ismert vendéget hívnának meg. “Erre azért van szükség, mert tudjuk, mennyire fontosak a külsőségek, a show-elemek” – mondta el Szőcs Géza, hozzátéve, hogy a részletek kidolgozása még a következő hónapok feladata.

Az elismerés finanszírozásában Szőcs Géza számít kormányzati források, valamint magánszemélyek, vállalatok támogatására is. Mint fogalmazott, “hosszú távon nem rossz befektetés ez, kulturális befektetésnek pedig kiemelkedő lehetőség”, a díj révén a világ figyelme ugyanis Magyarországra, a hazai kultúrára és Budapest felé fordulna, ami Szőcs Géza szerint különösen fontos lenne. Az államtitkár szerint ha sikerül a magánszektorból is támogatókat találni, akkor már az idén átadnák az első Janus Pannonius-díjat.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.