Kultúra

Kétszázmilliót kap az államtól a Los Angeles-i Bánk bán

Káel Csaba rendezi, aki 2002-ben a Bánk Bán-filmet rendezte, és aki tavasz óta a Művészetek Palotája igazgatója.

A Plácido Domingo vezényletével ősszel Los Angelesben bemutatásra kerülő Bánk bán 200 millió forint rendkívüli támogatást kap a magyar államtól. Ez több mint a fele a színrevitel költségeinek – írta az origo hírportál.

A 200 millió forintot a május 31-i rendkívüli kormányrendelet utalta “előirányzatból történő átcsoportosítás” formájában a kulturális szférát is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. A nem részletezett 200 millió forintos tételről – “operaprodukció megvalósítása az Amerikai Egyesült Államokban” – Szőcs Géza kulturális államtitkár az origo kérdésére elmondta, hogy az valóban a Los Angeles-i Bánk bán.

“Szükséges a magyar kultúrát megismertetnünk külföldön – ott, ahol ingyen lehetséges, ott ingyen, ahol ez pénzbe kerül, ott pénzzel” – mondta a kulturális államtitkár arra a feltevésre, hogy miért szükséges az elmúlt időszak kulturális szférát sújtó elvonásai után külföldi operaprodukciót támogatni.

Szőcs Géza kulturális államtitkár úgy tudja, az állami támogatás negyede a Los Angeles-i Operaházban novemberben bemutatandó Bánk bán-előadás produkciós összköltségvetésének.  Magony Zsolt, az előadást a Los Angeles-i Operaházzal koprodukcióban szervező Megakoncert társproducere szerint semmiképpen sem lesz 800 millió forint a végösszeg, ő 350-380 millió forintra becsüli a produkció összköltségvetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik