Kultúra

Szőcs Géza szerint jár az esély Csurkának és Dörnernek

A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria összevonásáról, valamint az Új Színház ügyéről is nyilatkozott az MR1-Kossuth Rádiónak Szőcs Géza.

A kulturális államtitkár a 180 percben a két múzeum egybeolvasztásáról azt mondta, az a magyar kultúra javát szolgálja, mert egy világszínvonalú „megagyűjtemény” jöhet létre, és külön kiemelte, hogy a művek – amelyek közt eddig nem látott, raktárakból előkerülő darabok is akadnak – nem a Szépművészetibe kerülnek, hanem a leendő múzeumi negyedben egy új épületbe. Szőcs Géza azt is hozzátette: amíg az új komplexum nem készül el, csak az adminisztrációt vonják össze, bár ez a területtel kapcsolatos leépítésekkel is együtt jár majd.

Az Új Színházzal kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: a színházigazgatói kinevezés a főváros hatáskörébe tartozik, ő nem kompetens a témában, ezért sem ment el a kulturális bizottság hétfői parlamenti meghallgatására.

Magánvéleményként annyit mondott az ügyről, Csurka politikai szerepvállalásának nem kellett volna azzal járnia, hogy többet nem engedik színpadra, és az esély neki, illetve Dörner Györgynek is jár, bár nem feltétlenül most, az Új Színházban. Szőcs azt is hozzátette: ha rasszista, uszító, fajgyűlölő darabokkal áll elő egy színház, az ellen azonnal fel kell lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik