Otthon költözzbe.hu

Jelentősen nőttek a budapesti ingatlanárak

A tavalyi statisztikák alapján nem állt meg a magyarországi lakáspiacon az áremelkedés, és úgy tűnik Budapesten továbbra is korlátlan a kínálat. Szakértők szerint a fővárosban lényegében nincs eladhatatlan lakás, bár sok esetben az eladók a valósnál magasabb áron adnák el ingatlanjukat.

Általános a vélekedés, miszerint a kedvező gazdasági helyzetnek és az élénkülő ingatlanpiacnak egymást erősítő hatása van, ami fennmaradhat mindaddig, amíg nőnek a bérek és kedvező hitelhez juthatnak az emberek. Ugyanakkor a lakások árnövekedése fenntarthatatlan, hiszen már most is vannak olyan fővárosi kerületek, ahol az ingatlanok szinte megfizethetetlenek.

Az elemzések szerint az ingatlanpiacon Budapest a 2018-as évben is megőrizte vezető pozícióját a négyzetméterárak tekintetében. A belvárosi használt lakásokra jellemző volt a közel 900 ezer forintos átlagos négyzetméterár: e területen tavaly az V. kerület bizonyult a legdrágábbnak. Használt lakások tekintetében a budai kerületek között a csúcstartó az I. kerület, ahol átlagosan 700 ezer forint feletti az átlagos négyzetméterár, de nem sokkal marad el ettől a budai III., XI. és XII. kerület és a pesti VI. és XIII. kerületet, ahol 600 és 650 ezer forint közöttiek az átlagos négyzetméterárak.

Tavalyi statisztika szerint a panellakások a XI. kerületben keltek el a legdrágábban, ahol az átlagos négyzetméterár elérte a félmillió forintot. Szintén keresettek és „jól eladhatók” Budán a III., Pesten a VIII., XIII. és XIV. kerületi panellakások, ahol az átlagos négyzetméterár a 450 ezer forintot is meghaladta.

A családi házak négyzetméterárai elmaradtak a társasházakétól, de a jellemzően drágább I. és XII. kerületben átlagosan 600-700 ezer forintot, míg a budai hegyvidék kedvelt zöldövezeti részein 450-550 ezer forintot is elkértek négyzetméterenként.

Budapesten egyre gyakoribbak a befektetési célú lakásvásárlások. A vevők egyrészt bíznak az ingatlanárak további emelkedésében, de a kifejezetten üzleti haszonszerzés miatt vásárlók mellett sokan a most még a családdal élő gyermekük jövőjét szeretnék biztosítani egy később önálló családalapításhoz szükséges ingatlannal.

Szakértők szerint az utóbbi négy évben minden esztendőben 15-20 százalékkal drágultak a lakások a fővárosban, de a jelenlegi gazdasági és ingatlanpiaci környezetben még mindig megéri ingatlant vásárolni.

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Kimelet kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik