Otthon

Múltidéző mesés porták a Balaton-felvidéken

Hagyományőrző építészeti kincsek sorakoznak a tájegységben.

Aligha kérdéses, hogy Magyarország egyik legszebb, legváltozatosabb tájegysége a Balaton-felvidék. A térség mészkövei, völgyei és medencéi, a csonka kúp alakú tanúhegyek, a szőlők, és a Balaton felcsillanó víztükre páratlan természeti kincseket rejtenek. Kövek mindenütt, még a szántókon és réteken is, így nem csoda, hogy kőből épültek itt a házak, templomok és a híres pincék, présházak is.

Aki járt már a Balaton-felvidéken, biztos sóvárogva nézte a gyönyörű, felújított portákat, melyek őrzik a térség építészeti hagyományait. Ezen a tájon megmaradtak a régi falusi életforma keresetlen egyszerűségükben mesés házai, ami az idősebb korosztálynál biztosan nosztalgiát ébreszt.

Ennek a tájegységnek a gazdag építészeti kincseiből, hagyományos és modern, de tájba illeszkedő, természet és ember harmóniáját tükröző házaiból időtlenség árad.

Szűcs Endre építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja eddig körülbelül száz lakóház, présház értékmentő, építészeti munkáiban vett részt a Balaton-felvidéken. Az általa vezetett Mérmű Stúdió 1980-ban alakult műemlék-helyreállítási főprofillal, napjainkra azonban hagyományőrző családi házak tervezése vette át ennek helyét, főként a Balaton-felvidéken.

Én nem népi építészeti elemeket alkalmazok modern házakon, hanem bátran építek hagyományőrzőn, de finom gesztusokkal a ma épített voltát mindig próbálom érzékeltetni

– vallja az építész.

A szakember által vezetett Mérmű Stúdió – képeinken látható – munkái rávilágítanak arra, valóban miért is egyediek a Balaton-felvidék felújított lakóházai és pincéi.

Fotók: Mérmű Stúdió

Ajánlott videó

Olvasói sztorik