Média

Bejelentette a Vajna-közeli Retro Rádió, költözik az elnémíttatott Class FM országos frekvenciájára

Már hallhatók az egyetlen országos kereskedelmi rádiós frekvenciára költözést népszerűsítő promók. Ám még lehet gond a Retro névből, hiába a Médiatanács hozzájárulása a POP FM/Retro névváltáshoz.

Egy olvasónk telefonált ma reggel, hogy már hallotta a bejelentést az adásban, majd nem sokkal később egy olyan YouTube-linket is kaptunk, mely egy olyan hangzó rádiós promót tartalmaz, melyben a mostanáig ingyenes budapesti FM 99,5 MHz-en fogható, Andy Vajna közeli Retro Rádió nyilvánosan azt népszerűsíti: átköltözik egy másik frekvenciára, mivel ők lesznek az új országos kereskedelmi rádió. A rádiós szpotok azóta ma már többször is hallhatók voltak.

A költözés után Budapesten a 103,3 MHz-en lesz hallható a Retro. Pontosan ott, ahol a Class FM szólt 2016 novemberéig, amíg el nem némította azt a Médiatanács.

A Retro Rádió mostani bejelentése tehát hivatalosan is megerősíti a 24.hu a témával kapcsolatos korábbi értesülését. Többek között azt írtuk, hogy a május 22-én lezárt országos rádiós médiatanácsi pályázatot még POP FM névvel megnyerő Hold Reklám Kft. máris módosíttatta a Médiatanáccsal villámgyorsan (már május 25-én) aláírt hatósági szerződését, és végül nem a pályázatában vállalt néven indítja el a sugárzást, hanem Retro Rádió néven. Az eddigi budapesti frekvencia, a 99,5 MHz tulajdonosa Magyar FM-re változtatja nevét, míg a nyíregyházi Retro Rádióból Best FM lesz várhatóan. (Debrecenben létezik már Best FM néven rádió, de ennek titokban Andy Vajna cége lett a tulajdonosa tavaly.)

Az ügyet az teszi különösen furcsává, hogy a máskor nem túlságosan gyorsan cselekvő Médiatanács ezúttal turbó fokozatba kapcsolva cselekedett és már az előtt leszerződött a Hold Reklám Kft.-vel az országos sugárzásra, hogy a frekvenciát korábban használó, valamint azért újból pályázó, de a pályázatból végül kizárt Class FM-et működtető Advenio Zrt. a médiatanácsi döntések elleni fellebbezéseit a bíróság megvizsgálhatta volna. A Médiatanács ezzel a gyors lépésével a bíróságot kiiktatva éri el, hogy a kormányközeli, Andy Vajnával és Mészáros Lőrinccel is összefüggésbe hozható rádiós cégé legyen Magyarország egyetlen országos vételkörzetű kereskedelmi rádiós frekvenciája, és a Class FM így várhatóan már nem tudja visszaszerezni frekvenciáját, és legfeljebb kártérítésre számíthat, ha a bíróság neki is ad igazat.

Íme a Retro-költözés promója:

Még lehet gond a névvel, hisz a Retro FM védett

További érdekesség, hogy a kormányközeli cég annak ellenére használja a Retro Rádió nevet, hogy mint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) adatbázisában észrevettük, a konkurens, Budapesten piacvezető Sláger FM tulajdonosa, a Tematic Media Group még évekkel ezelőtt levédte a Retro FM nevet, így akár védjegyoltalmi per is lehet az ügyből. Kerestük az ügyben a Tematic Media Group tulajdonosát, Radu Morart, hogy a védjegyükhöz hasonló név használata miatt jogi lépéseket tesznek, de a cégnél későbbre ígértek választ. Egyébként a Magyar FM név sem tűnik túl eredetinek, hiszen Magyar Zene FM néven már működik egy internetes rádió.

A Retro Rádió tavaly decemberben kezdte meg a sugárzást a budapesti 99,5 MHz-en, amikor is megszerezték a Rádió Q Kft.-t, az ingyenes közösségi frekvencia tulajdonosát. A frekvencián annak közösségi jellege ellenére kereskedelmi rádiózásra hajazó műsort kezdtek el sugározni, emiatt bírságolta is őket a Médiatanács nemrég. Nem sokkal később a nyíregyházi Retro Rádió is Vajna közelébe került.

Az eddigi budapesti Retro Rádió stúdiója egyébként ugyanott található, ahol a Rádió 1 hálózat központi műsora is készül a fővárosban. A műsorait is ugyanaz a Radio Factory Kft. nevű műsorgyártó cég készíti, mely a Rádió 1 műsorait, a kft. tulajdonosa egyébként a Rádió 1 programigazgatója. Az ugyanott működő rádiók reklámértékesítő cége is azonos: a Media Time Kft. értékesíti a Rádió 1 és a Retro reklámidejét is. Ezen a cégnek a tulajdonosa Andy Vajna kormánybiztos. A Médiatanács azonban nem látott összeférhetetlenséget.

Az országos frekvenciát elvivő Hold Reklám Kft. egyébként Mészáros Lőrinc MKB Bankjától kapott hitelt a médiatanácsi pályázaton való elinduláshoz. A Hold Reklám Kft.-nek sokáig Andy Vajna volt a tulajdonosa a Lucky Ventures cégen keresztül, de a pályázat előtt átírták a céget a Rádió 1 volt társügyvezetőjének, Bakai Mátyásnak a nevére, aki egyúttal ügyvezetője is lett. Bakai egyébként régi barátja Vajnának.

Hepi Endre és Hudák Anita vezeti majd a reggeleket

Értesülésünk szerint az induló országos rádióban várhatóan Hepi Endre és Hudák Anita lesz a reggeli műsor vezetője. Bakai Mátyás, a rádiós cég ügyvezetője azonban nem válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Úgy tudjuk, eredetileg az is felmerült, hogy Sebestyén Balázsék vinnék a reggeli műsort, ám a Rádió 1 hálózattól nem engedik át őket, mondván, az ő reggeli műsoruk eltűnése miatt csatlakozott sok helyi rádió a Rádió 1 hálózathoz. Sebestyék Balázst is kerestük, de nem válaszolt az e-mailre, melyben arról érdeklődtünk, nem csalódott-e emiatt, hogy az országos rádióhoz képest ők a jóval kisebb vételkörzetű, bár így is 30 körüli frekvenciával rendelkező Rádió 1-nél ragadnak, és új konkurenciát kapnak.

Frissítés: a médiahatóság is megszólalt, engedélyezték a névváltásokat, 3 nap alatt szerződtek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa cikkünk megjelenése után néhány perccel bejelentette, hozzájárult a HOLD Rádiós és Televíziós Reklám Kft. kérelméhez, amelyben az országos kereskedelmi rádiós pályázat nemrég megállapított nyertese a médiaszolgáltatás neveként eredetileg tervezett POP FM helyett a védjegyhasználati engedéllyel alátámasztott Retro Rádió név használatához kért jóváhagyást június 15-i hatállyal. A névváltoztatáshoz értelemszerűen igazodnak a főbb műsorszámok elnevezései is. A médiaszolgáltatási szerződés egyéb pontjai változatlanok, a médiaszolgáltató a szabályoknak megfelelően már a szerződés május 25-i megkötése előtt – amely egyben előfeltétel is – befizette állami bevételként az éves médiaszolgáltatási díj felét. A testület két másik szolgáltató szerződésmódosítási kérelmét is elfogadta: szintén június közepétől a Budapest 99,5 MHz-es körzeti, közösségi frekvencián működő Retro Rádió Magyar FM néven, a Nyíregyháza 103,9 MHz-es helyi, kereskedelmi rádiós frekvencián sugárzó Retro FM pedig BestFM néven működhet tovább, a műsortervi arányokra tett változatlan vállalások mellett.

A Médiatanács eheti ülésének további témáiról itt írunk bővebben.

Változik a Rádió 1 hatósági szerződése
Ami kimaradt a Médiatanács eheti üléséről kiadott sajtóanyagból.
Az Antenna Hungária egyik adóállomásának részlete. MTI Fotó: Rosta Tibor
Botrányos körülmények között indul az új országos kormányközeli rádió
A Médiatanács már azelőtt aláírta a kormányközeli, napokon belül elinduló POP FM/Retro Rádió médiaszolgáltatási szerződését, hogy a frekvenciára szintén pályázó Class FM fellebbezéseit a bíróság elbírálhatta volna.
„Tilos a bemenet” felirat világít a Magyar Rádió Miskolci Regionális Stúdiójának utolsó műsora közben 2012. december 21-én Miskolcon. A megszűnő regionális rádiók frekvenciáján, valamint Budapesten a 98,6 MHz-en december 22-étől a zenei közszolgálati csatorna, a Dankó Rádió szól majd. MTI Fotó: Vajda János
Terjeszkedik az állami rádió
Összesen már 116 FM-frekvenciát használ Magyarországon a 4 országos közrádió a mostani bővüléssel együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik